Sari direct la conținut

Începând de luni, populația poate împrumuta statul la dobânzi de 4-5%. Anul acesta, Finanțele vor să vândă titlurile și prin bănci

HotNews.ro
Emisiune Tezaur - pagina de Facebook a MFP, Foto: MFP
Emisiune Tezaur - pagina de Facebook a MFP, Foto: MFP

Statul încearcă să atragă resurse de la populație începând de luni. Este vorba despre lansarea a trei emisiuni de titluri de stat Tezaur cu scadențe în 2, 3 și 5 ani la dobânzi anuale de 4%, 4,5%, respectiv 5%. Veniturile aferente sunt neimpozabile. Dacă anul trecut știam câți bani vrea să împrumute statul de la populație, 4 miliarde lei, din care a atras doar jumătate, acum nu știm, de unde rezultă faptul că: cu cât mai mult, cu atât mai bine. Asta mai ales în condițiile în care a decis să nu mai iasă cu emisiuni către bănci, din cauza faptului că taxa pe active a făcut băncile să nu mai împrumute statul.

Vezi aici mai mult: Finanțele apelează la populație pentru a finanța bugetul, după ce băncile au renunțat să împrumute statul. Noi emisiuni Tezaur, începând de luni

Investitorii individuali, pe grupurile de socializare, spun că așteaptă emisiuni mai bune, iar dobânzile sunt prea mici. Ei nu știu dacă merită cumpărate acum sau să aștepte ale emisiuni viitoare, mai ales că „Ordonanța lăcomiei” 114 încă nu și-a produs toate efectele. Mulți se gândesc că inflația va crește în acest an peste nivelul de 4-5%. Chiar dacă este peste dobânzile oferite de bănci, există totuși această temere.

Rămâne de văzut cât va împrumuta statul. Este posibil să nu aflăm, așa cum s-a întâmplat cu ce-a de-a doua emisiuni de anul trecut, când Finanțele nu au anunțat rezultatul.

Conform Strategiei care însoțește proiectul de buget pe 2019, Finanțele ar putea apela la bănci în acest an pentru emisiunile Tezaur.

„În scopul creşterii accesibilităţii persoanelor fizice la cumpărarea titlurilor de stat se are în vedere continuarea emisiunilor de titluri de stat pentru populație prin Programul Tezaur, în limita unui plafon anual, atât prin unitățile operative ale Trezoreriei Statului, cât și prin oficiile poștale ale Companiei Naționale Poșta Română și instituțiile de credit, precum și flexibilizarea acestuia prin introducerea posibilității de răscumpărare anticipată și a transferului de proprietate între persoanele fizice”, menționează sursa citată.

Titlurile de stat pot fi cumpărate:

  • între 4 și 22 februarie 2019 de la unitățile Trezoreriei Statului
  • între 4 și 21 februarie 2019 prin rețeaua de oficii poștale ale Poștei Române, din mediul urban, și până în 20 februarie 2019 la cele din mediul rural.

Veniturile nu sunt impozitate.

Potrivit Finanțelor sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. A fost eliminată plafonarea sumelor care pot fi investite de persoanele fizice în cadrul acestor emisiuni.

Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate prin depunerea, în perioada de subscriere, a unei cereri de anulare. Ulterior, subscrierile sunt irevocabile și nu mai pot fi anulate.

Titlurile de stat care sunt lansate în data de 4 februarie 2019 sunt în formă dematerializată și au valoare nominală de 1 leu. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune.

În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor, care prezintă documentele legale care le atestă această calitate.

Emiterea titlurilor de stat pentru populație va continua pe parcursul anului 2019. În fiecare lună perioada de subscriere va fi de trei săptămâni iar maturitățile vor fi stabilite în funcție interesul manifestat de investitori.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro