Sari direct la conținut

„Ne-au trădat și ne-au bombardat". O adolescentă din Gaza și-a găsit aproape toată familia la o morgă improvizată

HotNews.ro
Clădiri distruse în Khan Younis, Foto: Khaled Omar / Xinhua News / Profimedia
Clădiri distruse în Khan Younis, Foto: Khaled Omar / Xinhua News / Profimedia

O adolescentă palestiniană de 18 ani și familia ei au fugit de atacurile aeriene israeliene neîncetate din orașul Gaza și s-au refugiat în sudul Fâșiei Gaza. Cu toate acestea, adăpostul pe care ea și fratele ei Hamza îl considerau sigur a fost bombardat de avioanele israeliene, ucigând 13 dintre rudele lor, inclusiv părinții, șapte frați și patru membri ai familiei unchiului lor.

Când armata israeliană le-a spus palestinienilor din tabăra de refugiați Beach din orașul Gaza să fugă spre sud, deoarece era mai sigur, familia lui Dima Al-Lamdani, în vârstă de 18 ani, s-a rugat să scape de atacurile aeriene neîncetate, scrie Reuters.

Dar, câteva zile mai târziu, Dima a identificat cadavrele rudelor sale la o morgă improvizată din orașul Khan Younis din sudul țării. Ea a spus că și-a pierdut părinții, șapte frați și patru membri ai familiei unchiului ei într-un atac aerian israelian.

„Ne-au spus să evacuăm locuința și să mergem la Khan Younis, pentru că este sigur… Ne-au trădat și ne-au bombardat”, a spus ea.

Adolescenta a povestit că familia ei și cea a unchiului ei au călătorit în două mașini prin Gaza, care s-a confruntat cu cel mai puternic bombardament după ce gruparea militantă palestiniană Hamas a lansat un atac în Israel la 7 octombrie, ucigând aproximativ 1.400 de persoane și luând peste 220 de ostatici.

„Toți cei din jurul meu țipau”

Familia tinerei era cazată într-un adăpost temporar în Khan Younis când s-a produs atacul.

„La ora 4.30 dimineața stăteam cu mătușa mea și beam cafea. Dintr-o dată m-am trezit în mijlocul ruinelor. Toți cei din jurul meu țipau, așa că am țipat și eu”.

Lamdani, cu fața zgâriată și plină de vânătăi, a declarat, după ce și-a căutat membrii familiei la morgă pe 17 octombrie, că doar fratele ei și doi verișori tineri au supraviețuit, dar au fost răniți.

„Acesta este un coșmar. Nu se va șterge niciodată din memoria mea”, a spus ea. „Aveam o soră de 16 ani. Au scris numele meu pe cearșaful alb în care i-au înfășurat trupul, au crezut că sunt eu”, a spus Dima.

Armata israeliană a încurajat populația „să nu rămână în apropierea obiectivelor teroriste Hamas”

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat: „IDF (Forțele de Apărare Israeliene) a încurajat locuitorii din nordul Fâșiei Gaza să se deplaseze spre sud și să nu rămână în apropierea obiectivelor teroriste Hamas din interiorul orașului Gaza.

„Dar, în cele din urmă, Hamas s-a înrădăcinat în rândul populației civile din întreaga Fâșie Gaza. Așadar, ori de câte ori apare o țintă Hamas, IDF o va lovi pentru a zădărnici capacitățile teroriste ale grupării, luând în același timp precauții fezabile pentru a atenua răul provocat civililor neimplicați.”

Autoritățile sanitare din Gaza au declarat că peste 5.000 de persoane au fost ucise în cele două săptămâni de bombardamente ale Israelului și peste 15.000 au fost rănite.

După 7 octombrie, Israelul a impus o blocadă totală asupra Fâșiei Gaza, care a rămas fără apă, alimente, medicamente și combustibil pentru cei 2,3 milioane de locuitori ai săi.

Reuters: Un al treilea convoi de ajutoare, în Rafah

Luni, lucrătorii umanitari și surse de securitate au declarat pentru Reuters că un al treilea convoi de camioane cu ajutoare a intrat în punctul de trecere Rafah din Egipt cu destinația Gaza.

Rafah este principalul punct de trecere pentru intrarea și ieșirea din Gaza care nu se învecinează cu Israelul.

Oficialii ONU spun că este nevoie de aproximativ 100 de camioane pe zi pentru a satisface nevoile esențiale din Gaza. Sâmbătă și duminică, au trecut 34 de camioane.

Livrările de ajutoare umanitare prin Rafah au început sâmbătă, după ce, în urma unor dispute privind procedurile de inspecție a ajutoarelor și a bombardamentelor de pe partea Gaza a frontierei, materialele umanitare au rămas blocate în Egipt.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro