Sari direct la conținut

Ne pare rău, oameni buni: semnalul „extraterestru” de la Proxima Centauri a fost probabil doar un computer stricat de pe Pământ

HotNews.ro
Ne pare rău, oameni buni: semnalul „extraterestru” de la Proxima Centauri a fost probabil doar un computer stricat de pe Pământ

Un semnal radio ciudat, considerat a fi un posibil semn de inteligență extraterestră dintr-un sistem stelar din apropiere, a fost probabil creat de o piesă defectă a tehnologiei umane, potrivit unei noi cercetări, citate de LiveScience.com.

Pe 29 aprilie 2019, astronomii au detectat un semnal care transmitea spre Pământ, se pare, de la Proxima Centauri – cel mai apropiat sistem stelar de Soarele nostru (la aproximativ 4,2 ani lumină distanță) și care găzduiește cel puțin o planetă potențial locuibilă. Deoarece semnalul a căzut într-o bandă îngustă de unde radio de 982 MHz, care sunt rareori produse de aeronave sau de sateliți, cercetătorii l-au interpretat ca un posibil semn al tehnologiei extraterestre.

Cu toate acestea, semnalul – care a durat aproximativ cinci ore – nu a reapărut niciodată în timpul scanărilor ulterioare ale Proximei Centauri. Motivul, conform a două noi studii publicate pe 25 octombrie în revista Nature Astronomy, este probabil pentru că semnalul nu venea deloc de la Proxima Centauri.

Pentru a o spune în termeni de Halloween: Apelul venea din interiorul sistemului solar.

„Este o interferență radio creată de om de la unele tehnologii, probabil pe suprafața Pământului”, a declarat pentru Nature.com Sofia Sheikh, astronom la Universitatea din California, Berkeley și coautor al ambelor lucrări.

În primul dintre cele două noi studii, Sheikh și colegii ei descriu semnalul – numit BLC1 – în detaliu. Astronomii au observat valul de unde radio de cinci ore cu radiotelescopul Parkes Murriyang din sud-estul Australiei în timpul unei sondări de 26 de ore asupra Proxima Centauri ca parte a unui program de vânătoare de extratereștri în valoare de 100 de milioane de dolari, numit Breakthrough Listen, care folosește telescoape din întreaga lume pentru a asculta posibile transmisii extraterestre.

Telescopul a înregistrat peste 4 milioane de semnale radio din vecinătatea Proximei Centauri în timpul acelei ferestre de observare, dar numai BLC1 li s-a părut neobișnuit astronomilor, atât pentru durata îndelungată, cât și pentru lungimea de undă particulară. Echipa a exclus rapid interferența de la sateliți sau alte avioane umane.

Cu toate acestea, după ce semnalul nu a reușit să reapară în observațiile ulterioare ale stelei, cercetătorii s-au uitat mai atent la datele lor inițiale. De data aceasta, ei au descoperit că programul lor de sortare automată a trecut cu vederea mai multe semnale care arătau foarte asemănătoare cu BLC1, dar emise la frecvențe diferite.

În a doua dintre cele două noi lucrări Nature, cercetătorii au ajuns la concluzia că BLC1 și acele semnale „asemănătoare” erau componente ale aceleiași surse radio; și acea sursă radio era probabil ceva de pe suprafața Pământului, undeva la câteva sute de kilometri de telescopul Parkes Murriyang. Că semnalul a apărut doar în timpul acelei cinci ore de observare a lui Proxima Centauri este probabil doar o coincidență, a spus echipa.

Deoarece semnalul nu a reapărut niciodată, este posibil ca acesta să provină de la un echipament electronic care funcționează defectuos, care fie s-a oprit, fie era în curs de reparare, a spus Sheikh pentru Nature.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro