Sari direct la conținut

Nero lua masa intr-un "restaurant" rotitor, arata cele mai recente descoperiri arheologice

HotNews.ro
Nero lua masa intr-un "restaurant" rotitor, arata cele mai recente descoperiri arheologice

Unele hoteluri de lux au restaurante rotitoare si preturi ametitoare, insa ideea nu este deloc noua, cele mai recente descoperiri arheologice de la Roma aratand ca si imparatul Nero lua masa intr-o sala care se rotea. Cotidianul israelian Ha’aretz scrie despre structurile gasite, in prim-plan fiind o platforma misterioasa, un turn si urme de rulmenti. Imparatul Nero este celebru pentru ca a dat foc Romei si a trait intre anii 37 si 68 e n.

Intr-un sit arheologic de pe colina Palatin din Roma au inceput in 2009 sapaturile, iar primele descoperiri au adus la iveala o platforma construita acum peste 19 secole, platforma care era sustinuta de un zid neobinsuit de subtire.

Francois Villedieu, arheologul francez care se ocupa de sapaturi, spune ca se aflau in fata unui mister fiindca in subteran trebuia sa fie o structura de proportii care sa sustina intregul ansamblu. Sapand in continuare au gasit un turn rotund de 12 metri inaltime, un stalp central de 4 metri diametru si opt perechi de arce ce sustineau doua etaje.

Structura era cu totul neobisnuita si marea intrebare era la ce a folosit. Indiciile au venit de la gaurile semisferice de pe partea superioara a arcelor, gauri umplute cu clei uleios. Cavitati similare pline cu substante lubrifiante erau folosite in perioada lui Nero pe navele mari si in structurile portuare unde, cu ajutorul unor rulmenti primitivi, erau duse de pe uscat pe nave – si invers – diverse platforme pentru transportul marfurilor grele.

Intrebarea se punea: ce cauta o structura industriala atat de avansata in palatul de aur – Domus Aurea – al excentricului Nero – iar un indiciu se gaseste intr-o scriere a istoricului Suetonius care vorbeste despre o sala de banchet care se rotea zi si noapte.

Istoricii au crezut insa ca Suetonius exagera cand vorbea despre aceasta sala – coenatio rotunda – insa cavitatile misterioase gasite acum par a fi ideale pentru a fi gazduit mici sfere metalice care sustineau o podea rotitoare.

In plus, la baza turnului de 12 metri au fost gasite urmele unor mecanisme cu piese metalice si, chiar daca metalul a fost furat demult, depozitele de calcit gasite in piatra indica faptul ca miscarea continua a podelei era posibila datorita apei condusa de un sistem de roti dintate.

Arheologul Francois Villedieu spune ca nu e 100% sigur ca un astfel de „restaurant” a existat, insa indiciile ne duc spre acest lucru.

Nero, care a trait intre anii 37 si 68, este cunoscut pentru ca a dat foc Romei, in nebunia sa, dar nu trebuie sa vedem doar partile negative, suveranului placandu-i stiinta si tehnologia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro