Sari direct la conținut

NetCity Telecom a oprit investitiile in reteaua de fibra optica din Bucuresti pana la finalizarea conflictului juridic cu arbitrul telecom. Care este stadiul retelei NetCity si cat ii ia Primariei sa dezafecteze cablurile de pe stalpi

HotNews.ro
Strada Ion Brezoianu in septembrie 2012, Foto: Hotnews
Strada Ion Brezoianu in septembrie 2012, Foto: Hotnews

Investitiile in infrastructura Netcity au fost oprite pana la finalizarea in justitie a procesului in care NetCity Telecom si Primaria Bucuresti contesta un aviz tehnic al autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM), au precizat pentru HotNews.ro oficialii NetCity Telecom. La sfarsitul anului trecut, a fost finalizata prima etapa a acestui proiect, respectiv 860 km de canalizatie, circa 15% din cat ar fi nevoie in Capitala. La reteaua NetCity au fost racordate 11.230 cladiri, 114.200 locuinte, iar Primaria sustine ca aproximativ 330.000 de bucuresteni beneficiaza de servicii de comunicatii electronice prin intermediul retelei NetCity.

  • Ce spune NetCity Telecom despre stadiul retelei de fibra optica din Bucuresti:

„In luna decembrie 2012, a fost finalizata etapa 1 a proiectului. Conform contractului de concesiune, dupa finalizarea primei etape, trebuie realizat un studiu de fezabilitate pentru etapa a doua a proiectului – densificarea zonei centrale si dezvoltarea retelei in zonele periferice ale Bucurestiului. Studiul de fezabilitate a fost inceput la sfarsitul anului trecut, insa finalizarea acestuia a fost amanata din cauza conflictului dintre Netcity Telecom si Asociatia Nationala a Internet Service Providerilor (ANISP), care acuza Netcity Telecom de pozitie dominanta, sesizand organismele de reglementare. Desi Consiliul Concurentei respinge acuzatiile ANISP, in urma sesizarilor, ANCOM a emis un aviz prin care hotareste noi conditii tehnico-economice, aplicabile in 4 luni. Netcity a contestat in instanta avizul ANCOM, calificandu-l ‘pripit si nedocumentat’.

Pana la finalizarea in instanta a spetei referitoare la cadrul de reglementare, realizarea studiului de fezabilate si investitiile in infrastructura Netcity au fost oprite”, au declarat pentru HotNews.ro oficialii NetCity Telecom.

  • Avizul tehnic dat de ANCOM a fost solicitat, potrivit legii, de Primaria Bucuresti in luna noiembrie 2012

Trebuie mentionat ca potrivit Legii 154/2012 privind regimul infrastructurii retelelor de comunicatii electronice, Autoritatii de reglementare in Comunicatii (ANCOM) ii revine atributia de a acorda avizul conform proiectelor de instalare de infrastructura realizate cu participarea/sprijinul autoritatilor administratiei publice, cum este si Netcity. ANCOM a primit in data de 29 noiembrie 2012 din partea Primariei Generale a Municipiului Bucuresti o cerere de emitere a avizului conform pentru conditiile tehnice si economice in care se realizeaza accesul la infrastructura Netcity al furnizorilor de retele de comunicatii electronice. La solicitarea ANCOM, in data de 15 ianuarie 2013, PMB a completat cererea initiala cu o serie de documente esentiale.

De asemenea, in data de 18 februarie 2013, ANCOM a primit o solicitare din partea ANISP prin care Asociatia a solicitat interventia Autoritatii in sensul reglementarii anumitor aspecte ale relatiilor contractuale dintre Netcity Telecom si ceilalti furnizori de retele de comunicatii electronice.

Mihai Batraneanu, presedintele ANISP, a atentionat la sfarsitul lunii februarie 2013 ca „o buna parte din furnizorii de internet sunt pe marginea prapastiei si retelele de cartier sunt decimate din cauza proiectului NetCity, reteaua metropolitana de fibra optica din Bucuresti, ca urmare a unor „taxe abuzive” si „preferentiale” impuse de NetCity Telecom, concesionarul acestui proiect”.

Acesta a acuzat ca NetCity Telecom a inventat treptat tot felul de taxe abuzive precum taxa de bransament, fiind avantajati marii operatori: RCS si UPC au tarife lunare de bransament la retea de 7,5 euro, in conditiile in care ceilalti platesc tarife de minim 10 euro.

Autoritatea de reglementare in comunicatii a emis avizul conform asupra proiectului NetCitype 30 mai 2013, atentionand ca „ansamblul conditiilor tehnice si economice de acces la reteaua Netcity nu intruneste cerintele legale de nediscriminare, proportionalitate si obiectivitate”.

Autoritatea a stabilit un termen de 4 luni pentru realizarea modificarilor si completarilor solicitate de Autoritate in cuprinsul Ofertei cadru generale si al Contractelor Cadru pentru acces la reteaua Netcity.

NetCity Telecom si Primaria Bucuresti au contestat in instanta avizul dat de ANCOM

Drept reactie, la sfarsitul lunii iunie din acest an, Primaria Bucuresti si Netcity Telecom au solicitat separat la Curtea de Apel Bucuresti, atat suspendarea, cat si anularea avizului dat de autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) asupra proiectului NetCity, cu conditia implementarii unor masuri pentru a indeparta cerintele discriminatorii din prezent.

Datele de pe site-ul Curtii de Apel Bucuresti arata ca toate dosarele in aceasta speta au fost conexate si termenul de judecata a fost stabilit pentru data de 2 septembrie 2013.

  • Ce spune Primaria Bucuresti despre stadiul lucrarilor si strazile unde va dezafecta cablurile de pe stalpi in perioada urmatoare

Contactati de HotNews.ro in legatura cu stadiul lucrarilor la NetCity, oficialii Primariei Bucuresti au comunicat urmatoarele:

  • „A fost finalizata Etapa I a proiectului care totalizeaza un numar de 860 km de canalizatie. Au fost racordate la reteaua Netcity un numar de:
  • – 11.230 cladiri;
  • – 114.200 locuinte din care in 2012 cca. 50.000;
  • Astfel, aproximativ 330.000 de locuitori ai municipiului Bucuresti beneficiaza de servicii de comunicatii electronice prin intermediul retelei Netcity.
  • In prezent, este in curs de elaborare Studiul de Fezabilitate Etapa a II a a proiectului Netcity care va stabili conditiile de realizare a canalizatiei in aceasta etapa si perioada de dezvoltare a proiectului.
  • In ultima perioada au fost dezafectate cablurile pozate aerian pe arterele: Bd. Mircea Voda (tronson Bd. Unirii – Bd. Corneliu Coposu), Str. Armand Calinescu, Str. C.A. Rosetti, Str. Maria Rosetti, Str. Gh. Manu, Str. Grigore Cobalcescu, Str. Domnita Anastasia, Str. Ion Brezoianu, Str. Constantin Mille.
  • In perioada urmatoare se vor dezafecta cablurile pe arterele: Str. Clopotarii Vechi, Str. Matei Basarab, Str. Nicolae Minovici, Str. Menuetului, Bd. Mircea Voda (tronson Bd. Unirii – Str. Panait Cerna)”.

Cat ii ia uneori Primariei Bucuresti sa dea jos cablurile de pe stalpi – Studiu de caz: Strada Ion Brezoianu

HotNews.ro a realizat un reportaj video in luna septembrie 2012 privind felul in care decurg lucrarile la infrastructura subterana NetCity, care ar trebui sa ofere conducta-suport pentru retelele operatorilor de comunicatii, astfel incat sa scapam de stalpii incarcati de cabluri.

Printre altele, HotNews.ro a semnalat la acel moment situatia unor strazi, precum Ion Brezoianu, in care pe o parte a strazii canalizatia exista si cablurile erau introduse in tubulatura NetCity, insa pe cealalta parte desi la cladiri existau elementele infrastructurii NetCity, cablurile continuau sa atarne pe stalpi. La acel moment, Primaria argumenta ca nu a receptionat inca lucrarile.

Cablurile de pe strada Ion Brezoianu au fost indepartate abia saptamana trecuta. Mai exact in noaptea de 20-21 august 2013, conform precizarilor facute HotNews.ro de Primaria Bucuresti.

De ce abia acum?

  • Lucrarile canalizatiei Netcity pe str. Ion Brezoianu au fost receptionate la data 21.05.2013. Cablurile pozate aerian de pe str. Ion Brezoianu au fost dezafectate in noaptea de 20 spre 21.08.2013. In conformitate cu prevederile actelor normative in vigoare in termen de maxim 120 de zile de la finalizarea unui tronson Netcity Primaria Municipiului Bucuresti dezafecteaza cablurile pozate aerian pe tronsonul respectiv. In data de 13.06.2013 a avut loc o sedinta de lucru cu operatorii de comunicatii electronice in care a fost stabilit, de comun acord, programul de dezafectare care a cuprins si artera Ion Brezoianu”, sustin oficialii Primariei Bucuresti.

Explicatiile oferite de oficialii NetCity Telecom intregesc povestea dezafectarii cablurilor de pe strada Brezoianu.

Lucrarile au fost finalizate in a doua saptamana a lunii noiembrie 2012. Procedura de verificare a lucrarilor in vederea receptiei a inceput in teren pe 13 noiembrie 2012, semnarea oficiala a documentelor care atesta receptionarea lucrarilor avand loc pe 21 mai 2013. Conform contractului, exista un termen de 5 zile pentru demararea verificarilor in teren in vederea receptionarii”, au precizat pentru HotNews.ro reprezentantii NetCity Telecom.

Cu alte cuvinte, Primariei Bucuresti i-au trebuit sase luni pentru a semna documentele care atesta receptionarea acestor lucrari, finalizate inca din luna noiembrie 2012, si a incepe sa dea jos cablurile de pe stalpi.

Despre NetCity

Contractul de concesiune a retelei de fibra optica din Capitala a fost incheiat intre municipalitate (Primaria Bucuresti – PMB) si UTI Systems in luna iunie 2008 si prevede realizarea unei infrastructuri subterane de suport pentru sistemele de comunicatii electronice, care ar urma sa inlocuiasca structura actuala de comunicatii prin cablu, care foloseste stalpii apartinand Electrica si RATB. NetCity Telecom este o societate de tip SPV (societate vehicul) infiintata special de UTI Systems pentru a gestiona acest proiect.

Reteaua ar trebui sa ofere conducta-suport pentru retelele operatorilor (in conducte vor putea fi instalate cabluri (fibra optica sau cupru) pentru coborarea in subteran a celor montate, in prezent, aerian), precum si fibra optica neoperata (dark-fiber), pusa la dispozitia operatorilor pe traseele solicitate de acestia.

UTI trebuie sa investeasca peste 300 milioane de euro pentru realizarea infrastructurii de fibra optica, aceasta urmand sa fie inchiriata ulterior firmelor interesate sa ofere servicii consumatorilor prin intermediul retelei subterane. Contractul de concesiune este incheiat pe o perioada de 49 de ani.

Primaria Municipiului Bucuresti pune la dispozitie spatiul public, incaseaza o redeventa anuala in cuantum de 12% din veniturile asociate inchirierii de infrastructura si devine proprietarul si administratorul NetCity la finalul perioadei de concesionare.

Conform normelor metodologice, detinatorii, administratorii de retele de comunicatii au obligatia de a prezenta Primariei Bucuresti in termen de 30 de zile de la data comunicarii finalizarii unui tronson al retelei metropolitane NetCity, documentele referitoare la locatia unde isi vor reamplasa reteaua in subteran. In 60 de zile de la data comunicarii finalizarii unui tronson NetCity, operatorii telecom au obligatia de a-si amplasa in subteran retelele aeriene aflate pe acel traseu.

Normele mai prevad ca dupa expirarea a 120 de zile de la finalizarea unui tronson, retelele de comunicatii electronice si echipamentele aferente care nu sunt amplasate in subteran, fie in canalizatie proprie, fie in canalizatia NetCity vor fi dezafectate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro