Sari direct la conținut

Nevoi vs. Dorințe. 20 moduri de a economisi și de a-ți reduce cheltuielile

HotNews.ro
Oamenii transformă de multe ori nevoile în dorință, Foto: Freepik
Oamenii transformă de multe ori nevoile în dorință, Foto: Freepik

Diferența dintre dorință și nevoie este fundamentală. O mașină electrică luxoasă este o dorință legitimă. Dar, mai ales când nu ai permis de conducere, nu este o nevoie. Când îți dorești un lucru, mai întâi întreabă-te: aș putea trăi fără el?

Nevoile sunt lucrurile fără de care nu poți trăi, cum ar fi o locuință (chirie sau proprietate) ori mâncarea. Dorințele sunt lucruri plăcute, care îți îmbunătățesc calitatea vieții, dar care fără de care se poate trăi (aici aș exemplifica divertismentul sau abonamentele la saloane SPA)

Oamenii transformă de multe ori nevoile în dorință. Au nevoie de un telefon mobil, dar îl vor pe cel mai performant și prin urmare, cel mai scump. Sau preferă un SUV deși s-ar descurca și cu una mai mică și mai ieftină.

O altă cale de a vedea dacă lucrul pe care ți-l dorești e mai degrabă o nevoie sau mai degrabă o dorință, o idee e să aștepți câteva zile (două săptămâni ar fi idel) înainte de a te decide să cumperi. Dacă după cele două săptămâni dorința ta e la fel de intensă, atunci cumpără-ți acel lucru. Dar mai gândește-te la ceva: odată cumpărat, s-ar putea să intervină alte costuri suplimentare pe care ar fi bine să le iei în calcul. De pildă, în cazul unei mașini, ea vine la pachet cu costul combustibilului, RCA/CASCO, impozitul anual, cu cel al inspecțiilor tehnice obligatorii și cu costul pieselor de schimb, atunci când ele trebuie înlocuite.

Dorințele pot deveni nevoi, dar și nevoile pot deveni dorințe (dar mai rar)

Nevoile variază de la o persoană la alta și chiar pentru aceeași persoană în diferite etape ale vieții ei unele dorințe devin nevoi sau invers. De exemplu, o familie care locuiește într-o comunitate în care nu există transport public serios poate avea nevoie de două mașini pentru a ajunge fiecare la serviciu. În schimb, pentru o familie care locuiește într-un oraș cu un sistem de transport bine pus la punct, a doua mașină poate deveni o dorință, nu o nevoie.

La fel, o casă cu 4-5 camere poate fi o nevoie pentru o familie cu 3 copii. Dar în timp, după ce aceștia pleacă la facultate sau își găsesc un job, ea va deveni prea costisitoare pentru părinții ajunși deja pensionari.

A pune niște bani deoparte este o nevoie care nu trebuie să rămână la stadiul de dorință1. Automatizați transferurile

Te putem ajuta cu câteva sfaturi ca să-ți pui niște bani deoparte

  • Transferuri automate în cont de economii

Există bănci care îți transferă o parte din fiecare plată pe care o faci într-un cont de economii. Acolo, banii se vor acumula în timp fără niciun effort suplimentar din partea ta. Iar acei bani pot forma un fond de urgență la care să apelezi atunci când intervine o urgență.

  • 2. Pregătiți-vă atunci când mergeți la cumpărături

Atunci când îți faci program de cumpărături, fă-ți o listă cu ceea ce ai de cumpărat și utilizează carduri de fidelitate care îți oferă reduceri.

  • 3. Redu ieșirile la restaurant și gătește acasă

Ai fi mirat să afli ce economii poți face. Mai ales că, atunci când îți alegi tu produsele din care gătești, ai cotrolul lor (mă refer la branduri). Mâncatul în oraș e mai scump decât gătitul acasă. Dar dacă doriți să luați masa la restaurant, săritul peste băuturi și desert poate ajuta la controlul bugetului.

  • 4. Întârziați achizițiile cu 15-30 de zile

O modalitate de a evita cheltuirea excesivă este să vă acordați o perioadă de relaxare între momentul în care un articol vă atrage atenția și momentul în care faceți efectiv achiziția. Mai ales la cumpărăturile online. Dacă 30 de zile vi se pare prea mult pentru a aștepta, puteți încerca perioade mai scurte, cum ar fi o întârziere de 24 sau 48 de ore. Cel puțin.

  • 5. Reduceți costurile cu mașina

Refinanțarea unui credit auto (sau ipotecar) ar putea economisi considerabil pe durata împrumutului. La fel, dacă rambursați în avans 2-3 rate. Presiunea din pneuri, eliminarea obiectelor grele din portbagaj și evitarea accelerării rapide urmate rapid de frânare ajută și ele.

  • 6. Reduceți abonamentele de calbru, streaming, telefonie

Uitați-vă permanent la prețurile din piață. Poate puteți grupa toate serviciile la același operator, cu mici beneficii financiare. Sau poate nu aveți nevoie de 4-5 servicii de streaming pentru că seara ajungeți obosit acasă și nici nu aveți timp să vă uitați la filme. Re-analizați oferta de servicii telefonice, poate există ceva mai bun (financiar vorbind) pentru tine.

  • 7. Redu factura la electricitate

Modificările consumului de energie vă pot ajuta să economisiți sute de lei anual la factura la electricitate. Luați în considerare izolarea cât mai bună a locuinței. Folosiți prize de alimentare inteligente, înlocuirea aparaturii din bucătărie cu unele mai eficiente energetic. Chiar și scăderile incrementale ale consumului de energie electrică pot aduce economii mari pe termen lung.

  • 8. Anulați abonamentele inutile

Debifați opțiunea de reînnoire automată pentru orice abonamente pe care nu le utilizați în mod regulat. Poate că plătești deja pentru abonamente pe care nu le mai folosești de mult timp, deși nu ai știu asta. Verifică lunar extrasul de cont bancar pentru a vedea pe ce ți se duc banii.

  • 9. Achită mai întâi datoriile cu cea mai mare dobândă

Știm, e greu dar te asigurăm că îți va fi mai bine dacă faci acest effort. Dacă reușești să scapi de datoria cu dobânda cea mai mare te vei elibera mai repede de această povară. Apoi, poți începe să economisești cu adevărat.

  • 10. Lasă loc și pentru micile tale hobby-uri

Îți recomandăm bugetul 50/30/20. Asta înseamnă ca din banii tăi să aloci 50% nevoilor, 30% dorințelor și 20% economiilor și plățiilor eventualelor datorii. Mult succes!

Secțiunea Dicționar Financiar este susținută de Alpha Bank

Foto: Freepik

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro