Sari direct la conținut

​Nicoleta Cîrciumaru, președinte interimar la ANAF / Ministrul Finanțelor constată că deși au fost declarate taxele, acestea nu au fost plătite

HotNews.ro
Adrian Câciu, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Adrian Câciu, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Nicoleta Cîrciumaru a fost numită, interimar, pe funcția de președinte al ANAF, ea în prezent fiind vicepreședinte, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor.

Reamintim că Lucian Heiuș și-a dat demisia.

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, a spus că “eficientizarea colectării taxelor și recuperarea întârzierilor sunt strict necesare pentru consolidarea bugetară”.

“Astăzi s-au luat deciziile necesare pentru ca lucrurile sã intre în normalitate. Am propus Prim-ministrului numirea în funcția de președinte interimar al ANAF a doamnei Nicoleta Cîrciumaru și încetarea mandatului președintelui ANV, alături de numirea unui nou președinte”, a spus el.

Contribuabilii au declarat taxele, dar nu le-au plătit

“Pentru primele 5 luni ale anului 2023, contribuabilii au declarat impozite și taxe în valoare de 159,3 miliarde lei, în contextul în care programarea bugetară estima încasări de doar 156,9 miliarde lei”, a spus el.

Așadar, contribuabilii români au declarat cã au de platã cu 2,4 miliarde lei mai mult decât am estimat în programare, precizează Câciu.

“Sumele încasate efectiv de ANAF au fost însã cu 8,9 miliarde lei mai mici față de program și cu 11,3 miliarde lei mai mici față de ce s-a declarat”, a afirmat el.

  • „Acești bani erau și sunt imperios necesari României, nu numai pentru procesul de consolidare bugetară, dar mai ales pentru a asigura resursele necesare realizării investițiilor și acordării stimulentelor economice și sociale angajate prin buget și, în egalã mãsurã, pentru a gãsi soluții suplimentare în vederea compensării erodării puterii de cumpãrare suferite de cetățenii și companiile românești”.

„Eficiența sistemului de colectare trebuie sã crească pentru că oamenii așteaptă de la noi resursele necesare implementãrii unor politici publice care sã contribuie la creșterea calitãții vieții lor.

În acest context, îi urez succes noului președinte al ANAF care are misiunea de a recupera întârzierile și de a asigura o colectare eficientă, însoțitã de măsuri concrete de combatere a evaziunii fiscale și a fraudei”, conchide Câciu.

Adrian Câciu prezintă, de fapt, jumătate de adevăr

El nu spune, însă, că atunci când se declară sumele de plată, dar acestea nu sunt însă virate, motivul este generat de încetinirea economiei.

Firmele au probleme, preferând să-și plăteacă mai întâi, de exemplu, angajații, pentru a se menține pe „linia de plutire”. E un lucru normal.

Contribuabilii, dacă au declarat sumele, înseamnă că sunt onești. Vor să plătească, dar nu pot momentan.

Mai sunt firme care au de încasat TVA de la stat și de aceea au întârziat cu sumele respective. Motivele pot fi diverse.

Dacă partenerii lor au întârziere la plata facturilor către ele, atunci e un alt motiv de întârziere la plata taxelor.

Cine este Nicoleta Cîrciumaru

Nicoleta Mioara Cîrciumaru a ocupat funcția de vicepreședinte ANAF la începutul lunii mai.

Declarația de avere ne arată că a încasat bani de la primăriile Sector 3 și 4. Buletin.debucurești o menționează într-un material în care atrăgea atenția că la stațiile de metrou Sector 3 erau firme care dădeau bonuri fiscale “de mână”, iar ANAF transmitea că nu au fost controale pentru că analizele de risc nu arătau astfel de lucruri, deși situația fusese semnalată cu luni în urmă.

Conform ultimei declarații de avere, are 50% dintr-un teren agricol de 1 hectar în Teleorman, un teren intravilan de 1281 metri pătrați (tot 50%) în Tunari (Ilfov), și tot în Teleorman alte categorii de terenuri extravilane de 3,52 ha (moștenire în cadrul căreia deține 1/3).

Are și 3 proprietăți în București, o casă de 303 metri pătrați (50%), una de 600 m2 (tot 50%), iar cea de-a treia este un apartament de 35,7 m2 (moștenire – tot 50%).

Are un depozit de 6.925 euro din 2020.

A avut anul trecut un venit de 117.806 lei. Soțul ei, care lucrează tot în ANAF, a avut 48.159 lei.

Veniturile din chirii se ridică la 6668 lei, iar soțul ei a încasat 13.974 lei.

Ea mai figurează cu venituri de la Primăria sector 4 de 65.712 lei și de la Sectorul 3 de 21.913 lei.

Vezi și:

Ce arată datele prezentate de Heiuș: Minus de aproape 9 miliarde față de bugetul pe 2023 / Aproape toată suma din subordinea lui Ionuț Mișa

Verdict: Bugetul a fost scris prost. Profesorii și economiștii îl contrazic pe ministrul Finanțelor

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro