Sari direct la conținut

„Nimic nu s-a schimbat” în colaborarea cu rușii pentru Stația Spațială Internațională, reafirmă NASA

HotNews.ro
Statia Spatiala Internationala, Foto: NASA/Roscosmos / Sciencephoto / Profimedia Images
Statia Spatiala Internationala, Foto: NASA/Roscosmos / Sciencephoto / Profimedia Images

NASA a reafirmat luni că colaborarea dintre Statele Unite și Rusia la Stația Spațială Internațională continuă în mod normal, în ciuda tensiunilor extreme legate de războiul din Ucraina, subliniind că un astronaut american se va întoarce pe Pământ conform planului la sfârșitul lunii la bordul unei nave ruseşti, potrivit AFP.

Astronautul NASA Mark Vande Hei, în vârstă de 55 de ani, se pregătește să se întoarcă de la Stația Spațială (ISS) cu o navă spațială Soyuz pe 30 martie, după 355 de zile în spațiu – un nou record pentru un american. Nava va ateriza în Kazahstan și îi va aduce înapoi pe cosmonauții ruși Piotr Dubrov și Anton Shkaplerov.

„Pot să vă spun că este sigur că Mark se va întoarce la bordul acestui Soyuz”, a declarat luni Joel Montalbano, directorul de programe al stației pentru NASA. „Colegii noștri ruși au confirmat că sunt gata să aducă înapoi întregul echipaj”.

În ciuda tensiunilor extreme dintre Washington și Moscova, cele două țări trebuie să continue să lucreze împreună pentru a asigura funcționarea ISS.

„Nimic nu s-a schimbat în ultimele trei săptămâni”, a spus Joel Montalbano. „Centrele de control continuă să funcționeze fără probleme”.

În acest weekend, șeful agenției spațiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin, a declarat că sancțiunile occidentale împotriva Rusiei ar putea perturba funcționarea navelor spațiale rusești și, astfel, ar putea provoca căderea ISS.

Propulsoarele navelor rusești andocate la stație sunt într-adevăr folosite pentru a corecta orbita structurii spațiale. O procedură efectuată de zece ori pe an pentru a o menține la altitudinea potrivită, sau pentru a evita resturile spațiale.

Numai americanii nu au această capacitate, a confirmat Joel Montalbano. „Stația Spațială a fost proiectată pe principiul interdependenței (…) nu este un proces în care un grup poate fi separat de celălalt”.

„În prezent, nu există niciun indiciu că partenerii noștri ruși vor să facă lucrurile diferit. Așa că intenționăm să continuăm operațiunile așa cum facem astăzi”, a spus el.

El a confirmat, de asemenea, că schimbul planificat pentru toamnă – un cosmonaut rus trimis la ISS cu o navă spațială SpaceX și un astronaut NASA cu o Soyuz – este încă valabil.

ISS găzduiește în prezent doi ruși, patru americani și un german.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro