Noi excepții de la plata contribuțiilor la Pilonul II ar fi negative pentru salariați și împotriva angajamentelor din PNRR asumate de România – APAPR
Posibila exceptare a unor noi categorii de salariați – cum ar fi cei din agricultură și/sau industria alimentară – de la contribuția aferentă Pilonului II nu ar fi benefică pentru aceștia și ar fi împotriva angajamentelor europene ale României asumate în PNRR, susține Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). Reacția vine după ce Coaliția PNL-PSD-UDMR a propus noi excepții fiscale care vizează pilonul II de pensii.
- ”Potrivit reformelor la care România s-a angajat față de Uniunea Europeană prin PNRR, regimul de excepții fiscale introdus în domeniul construcțiilor de OUG 114/2018 trebuie eliminat integral din legislație până în primul trimestru din 2025 (jalon PNRR), nicidecum extins la alte categorii de salariați.
- Exceptarea de la plata contribuției la Pilonul II a însemnat pentru salariații din construcții un cadou otrăvit, respectiv posibilitatea cheltuirii azi a unor sume derizorii în locul acumulării sustenabile și fructificării prin investiții pe termen lung a acestor bani, așa cum Pilonul II a dovedit deja că furnizează pentru cei 7,8 milioane de români.”, susține Asociația care reprezintă administratorii fondurilor de pensii private.
APAPR amintește că România s-a angajat în cadrul PNRR (jalon aferent primului trimestru din 2022) să majoreze contribuția pentru Pilonul II de pensii private de la 3,75% la 4,75% începând cu 1 ianuarie 2024.
- „Posibila exceptare a unor noi categorii de salariați de la plata contribuției la Pilonul II de pensii contravine astfel direcției europene asumate de România pentru consolidarea și sustenabilitatea Pilonului II.
- Reamintim pe această cale că salariații României au primit până acum contribuții cu 20 de miliarde de lei mai mici în Pilonul II, în perioada 2009-2022, din cauza nerespectării prevederilor inițiale ale Legii 411/2004.”, mai spune APAPR.
Noi excepții fiscale: Aproape 300.000 de persoane ar putea să nu mai plătească contribuții la Pilonul II
O nouă categorie de salariați va fi exceptată de la plata impozitului pe venit, contribuției la sănătate și la Pilonul II, după ce Coaliția de guvernare a propus ca salariul minim în agricultură și industria alimentară – 3.000 de lei brut (similar celui din sectorul construcții).
Documentul menționează că este similar celui din construcții, ceea ce înseamnă că salariile între 3.000 lei și 30.000 de lei nu vor mai plăti ceea ce am menționat mai sus.
Dacă ne uităm la datele INS, observăm că în agricultură și industria alimentară lucrează cumulat aproape 300.000 de persoane (292.914 mai exact în 2020).
Așadar, și aceste categorii voi intra pe lista de excepții din fiscalitate, unde se mai află construcțiile, cercetare-dezvoltare (care nu plătesc impozit pe venit), IT (unde, la fel, nu se plătește impozit pe venit).
Câți angajați din construcții nu au mai contribuit la fondurile de pensii din Pilonul II în ultimii 3 ani
Peste 750.000 de angajați din construcții au fost scutiți de la plata contribuției către fondurile de pensii din Pilonul II în perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2021, astfel că peste 1,9 miliarde de lei nu au mai fost virați pentru pensie în conturile fondurilor de pensii private, se arată într-un răspuns transmis în luna martie 2022 în Parlament de Ministerul Muncii.
Scutirea de la plata contribuției individuale de asigurări sociale de 3,75% către un fond de pensii administrat privat pentru angajații din construcții a fost introdusă prin controversata Ordonanță a lăcomiei (OUG 114/2018).
Măsura, menită să dezvolte acestor sector, crește veniturile prezente ale angajaților din construcții, dar aceștia vor avea pensii mai mici dacă nu economisesc, deoarece nu vor mai beneficia de pensia din Pilonul II, iar cota de contribuție la Pilonul I (sistemul public de pensii) este mai mică decât a altor angajați din alte sectoare economice.
- Amintim că pensiile de astăzi sunt plătite de actualii angajaţi, printr-o cotă din salariul lunar brut care se direcționează către Bugetul de Asigurări Sociale (C.A.S.). Această cotă este de 25% din salariul brut (Pilonul I – sistemul public de pensii) și cuprinde contribuțiile pentru sănătate și pensii, dar și contribuția pentru pensia administrativă privată de la Pilonul II (3,75% din 25%).
- Cu alte cuvinte, angajații din construcții pentru care statul nu mai virează cei 3,75% la Pilonul II, contribuie la sistemul de pensii cu doar 21,25%, mai puțin decât restul angajaților. Prin urmare și viitoarea pensie va fi afectată.
Ministerul Muncii a dat detalii despre impactul acestor măsuri în data de 15 martie 2022 printr-un răspuns la mai multe întrebări adresate de deputatul liberal Valentin-Ilie Făgărășian.