Noi probleme cu blocarea site-urilor de propagandă rusă: Unele servicii Google Firebase ar putea fi blocate în România / DNSC dă vina pe ISP-iști
Unele servicii Google Firebase, platformă pentru crearea de aplicații mobile și web, e posibil să fie blocate în România, în anumite rețele, după ce unii furnizori de internet (ISP-iști) au blocat, în mod eronat, o adresă de IP care aparține acestui serviciu, scrie marți Asociația pentru Tehnologie și Internet (APTI), în urma plângerii unor dezvoltatori web. DNSC spune că a cerut blocarea a două subdomenii Russia Today și Sputnik, nu a adresei IP, și dă vina pe furnizorii de internet pentru problema apărută.
Ce probleme ar avea unii dezvoltatori web cu serviciile Google Firebase după blocarea unor adrese IP cerută de DNSC
Asociația pentru Tehnologie și Internet (APTI) a atenționat marți asupra unor noi probleme apărute în urma blocării site-urilor web și IP-urilor în contextul invaziei Rusiei în Ucraina:
- „Unele servicii Google Firebase e posibil să fie blocate în România, în unele rețele, ca urmare a blocajului DNSC
- În urma unei solicitări a DNSC către ANCOM, unii furnizori de servicii de Internet au blocat, în mod eronat, cel puțin o adresă IP [35.201.97.85] care aparține serviciului Google Firebase.
- Dupa ce am scris din 15 martie 2022 despre sistemul de blocare greșit al DNSC, am primit mai multe rapoarte de la diverși dezvoltatori – iar unele sunt publice – care se plângeau ca sunt și ei blocați – se pare, deși subdomeniul folosit nu era pe lista celor blocate.
- Acest gest de a bloca adrese IP are ca rezultat faptul că acei dezvoltatori care testează local integrarea aplicației lor cu Firebase vor descoperi că nu pot comunica cu subdomenii Firebase (precum *.firebaseio.com ). Dacă un dezvoltator testează integrarea dintr-o rețea afectată de acest gest, va părea că request-urile sale nu ajung la domeniile Firebase – vor da, practic, timeout.
- Unul din furnizorii români care pare că a făcut acest gest de a bloca unul sau mai multe IP-uri aparținând Firebase este Vodafone. În momentul de față, nu este clar dacă mai sunt și alți furnizori care au luat aceeași decizie.
- Din ce am testat pina acum, blocarea pare ca nu afectează integrarea dintre aplicațiile în producție și serviciile Firebase, cu excepția cazului în care aplicația în producție comunică direct prin rețeaua unui ISP român dintre cei care a blocat aceste IP-uri.”, a scris APTI pe Facebook.
Reacția Vodafone România:
- “Blocarea de către Vodafone România a unor site-uri și adrese IP se face doar în baza evaluarii și deciziei autorității cu atribuții în domeniul securității cibernetice în România, și anume: Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică.”, au precizat pentru HotNews.ro oficialii Vodafone România.
DNSC spune că a cerut blocarea unor subdomenii RT și Sputnik, nu a adresei IP și dă vina pe ISP-iști pentru problemele apărute
La solicitarea HotNews.ro de a oferi explicații, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a confirmat faptul că a cerut blocarea unor subdomenii care au legătură cu Russia Today și Sputnik și care ar trebui blocate potrivit deciziei Consiliului Uniunii Europene din data de 1 martie 2022.
- „Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a inclus în data de 09.03.2022 pe lista de site-uri transmisă către Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) subdomeniile rt-news-gcm.firebaseio.com, respectiv sputnik-a5afd.firebaseio.com, aferente Russia Today și Sputnik.
- Așa cum se poate observa și din toate aceste liste transmise către ANCOM și publicate transparent pe site-ul dnsc.ro, cele două subdomenii au fost propuse pentru blocare în baza Deciziei (PESC) 2022/351 a Consiliului UE din 1 martie 2022.
- Directoratul nu are niciun control în ceea ce privește modalitatea în care furnizorii de servicii de internet au decis modul tehnic de implementare a blocării respetivelor subdomenii.
- La ora sesizărilor pe care le-am primit referitoare la această situație, majoritatea furnizorilor de servicii de internet aveau o implementare conformă, nefiind blocate adresele IP aferente, ci doar cele două subdomenii erau direcționate către adrese IP de tip sinkhole.”, au precizat pentru HotNews.ro oficialii DNSC.
Cum s-a ajuns la blocarea adresei IP care a dus la problemele Firebase: De ce a ascuns DNSC adresa IP în lista actualizată a site-urilor cu probleme
În urma acestor explicații, HotNews.ro a atras atenția DNSC că în listele din 9 martie 2022 în dreptul celor două subdomenii a menționat și adresa de IP asociată acestora.
Pe de altă parte, în cea mai nouă listă cu site-urile fake news și IP-uri cu malware, publicată în 21 martie 2022, DNSC nu a mai publicat adresa IP, ci doar a precizat că dorește blocarea subdomeniilor respective.
De ce a făcut acest lucru? La solicitarea HotNews.ro, DNSC a confirmat faptul că inițial a trecut și adresa IP în liste adresate către ANCOM în vederea blocării, pe care acum nu a mai redat-o pentru a nu mai apărea erori.
DNSC susține că vina aparține în continuare furnizorilor de internet, care nu ar fi trebuit să blocheze toată adresa IP, ci doar subdomeniile indicate.
- „În lista inițială transmisă către ANCOM am inclus sursa care trebuie blocată (subdomeniul), iar în a doua coloană, unde sunt oferite explicații referitoare la motivul propunerii spre blocare, era inclusă și adresa IP, deoarece aceasta este procedura standard de a raporta site-urile cu probleme.
- Ulterior, deoarece Directoratul a detectat că personal tehnic al furnizorilor de internet nu acordă atenție detaliilor tehnice furnizate, ceea ce poate duce la erori în implementarea restricționării domeniilor/site-urilor web sau IP-urilor raportate de Directorat, am eliminat din listă această informație care fusese deja furnizată, pentru a evita viitoare posibile erori.”, au declarat pentru HotNews.ro oficialii DNSC.
Interzicerea RT și Sputnik în UE naște neclarități: Difuzarea de conținut de către orice site ori media ar putea fi sancționată, crede șeful DNSC
Amintim că Russia Today și Sputnik, considerate principalele instrumente de propagandă rusă în afara țării, au fost interzise în data de 1 martie de către Consiliul UE în toate statele membre.
Interdicția are implicații adânci și greu de aplicat, deoarece vizează furnizorii de internet, de aplicații, social media și orice platformă care transmite conținutul celor două canale rusești, inclusiv media online.
Într-un interviu acordat HotNews.ro, șeful DNSC, Dan Cîmpean, a susținut că în opinia sa difuzarea de conținut RT sau Sputnik de către orice site ori media ar putea fi sancționată.
Pericolul unei decizii greșite: La o singură adresă IP pot fi asociate multiple site-uri, bloguri și aplicații
De asemenea acesta a spus și care este pericolul blocării unei adrese IP greșite.
Directorul DNSC a explicat că în funcție de arhitectura IT din spate, sunt cazuri în care la o singură adresă de IP pot fi asociate câteva zeci, sute poate chiar mai multe site-uri de platforme, bloguri și aplicații.
- „În momentul în care o astfel de adresă IP este semnalată ca fiind problematică pe canalele pe care le avem cu partenerii internaționali etc. noi facem un număr de verificări, dar volumul de date pe care trebuie să îl procesăm este foarte mare și există întotdeauna o probabilitate să se întâmple și erori tehnice.
- Asta înseamnă că există riscul ca o adresă de IP corelată cu un link, un URL, un site sau cu anumite infrastructuri să apară pe listă, fără ca să avem o vedere de ansamblu privind impactul complet dacă acea adresă de IP este blocată.
- Evident în astfel de cazuri luăm măsurile tehnice imediate pentru a elimina eroarea, neînțelegerea, blocajul.”, a precizat Dan Cîmpean.
VEZI AICI TOATE LISTELE CU SITE-URI DE FAKE-NEWS ȘI IP-URI PROPUSE SPRE BLOCARE