Sari direct la conținut

Noi reguli UE: Europenii ar putea obține mai ușor despăgubiri când roboții, dronele sau sisteme de Inteligență Artificială produc pagube

HotNews.ro
Robot, Foto: Dmytro Zinkevych / Dreamstime.com
Robot, Foto: Dmytro Zinkevych / Dreamstime.com

Europenii ar putea cere mai ușor despăgubiri echitabile atunci când roboții, dronele sau alte sisteme de Inteligență Artificială (IA) cauzează daune, dar și atunci când producătorii nu reușesc să remedieze vulnerabilitățile în materie de securitate cibernetică, potrivit unor noi propuneri de Directive UE, adoptate miercuri de Comisia Europeană.

  • „Noile tehnologii, cum ar fi dronele sau serviciile de livrare operate de IA, pot funcționa numai atunci când consumatorii se simt în siguranță și protejați. Astăzi, propunem norme moderne privind răspunderea, care vor îndeplini această necesitate. Adaptăm cadrul nostru juridic la realitățile transformării digitale.”, a declarat miercuri Didier Reynders, comisarul UE pe Justiție.

De ce trebuie actualizate normele UE privind răspunderea pentru produse

În primul rând, Comisia propune modernizarea normelor existente privind răspunderea obiectivă a producătorilor pentru produsele cu defecte (de la tehnologia inteligentă la produsele farmaceutice).

Actuala Directivă pentru răspunderea pentru produse („DRP”), în baza căreia europenii pot solicita despăgubiri atunci când suferă prejudicii cauzate de produsele cu defecte, datează din 1985 și nu mai acoperă categorii de produse care au apărut ca rezultat al noilor tehnologii digitale, cum ar fi produsele inteligente și inteligența artificială (IA).

  • „Normele actuale nu sunt clare cu privire la modul în care se poate stabili cine ar fi răspunzător pentru actualizările de software defectuoase, pentru algoritmii de învățare automată cu defecte sau pentru serviciile digitale cu defecte care sunt esențiale pentru funcționarea unui produs.
  • Normele actuale nu precizează cine este răspunzător atunci când o întreprindere modifică substanțial un produs care se află deja pe piață sau când un produs a fost importat direct din afara Uniunii de către un consumator.
  • Acest lucru îngreunează evaluarea de către întreprinderi a riscurilor de comercializare a produselor inovatoare și lasă victimele daunelor fără posibilitatea de a fi compensate pentru un număr tot mai mare de produse.”, spune Comisia Europeană.

Ce produse vor face obiectul normelor revizuite?

Potrivit Comisiei Europene, noile norme se vor aplica tuturor produselor, de la scaune de grădină la medicamente împotriva cancerului, de la produse agricole la mașini avansate, dar și în cazul actualizărilor de software.

  • „La fel ca alte produse, software-ul și sistemele de IA cu defecte ar putea, de asemenea, cauza vătămări, de exemplu dacă sunt integrate într-un robot de curățare sau dacă sunt introduse pe piață ca produs digital de sine stătător, cum ar fi o aplicație medicală pentru un telefon inteligent. Noua DRP precizează în mod explicit că persoanele vătămate pot solicita despăgubiri în cazul în care software-ul sau sistemele de IA cauzează daune.”, explică Executivul European.

O nouă Directivă va reglementa răspunderea pentru Inteligența Artificială

În al doilea rând, Comisia propune pentru prima dată o armonizare specifică a normelor naționale privind răspunderea pentru inteligența artificială (IA), astfel încât victimele prejudiciilor legate de IA să poată obține mai ușor despăgubiri.

Directiva privind răspunderea pentru IA completează și modernizează cadrul UE privind răspunderea civilă, introducând pentru prima dată norme specifice prejudiciilor cauzate de sistemele de IA.

  • „Grație noilor norme, victimele prejudiciilor cauzate de tehnologia IA vor putea avea acces la despăgubiri în același fel ca atunci când prejudiciile apar în orice alte circumstanțe.
  • Directiva introduce două măsuri principale: așa-numita „prezumție de cauzalitate”, care va scuti victimele de obligația de a explica în detaliu modul în care o anumită culpă sau omisiune a cauzat prejudiciul; și accesul la elemente de probă din partea întreprinderilor sau a furnizorilor, atunci când este vorba despre IA cu grad ridicat de risc.”, spune Comisia Europeană.

De ce este nevoie de o nouă Directivă privind IA

Normele naționale actuale privind răspunderea nu sunt concepute pentru a trata cererile de despăgubire în cazul prejudiciilor cauzate de produsele și serviciile bazate pe IA, subliniază Comisia Europeană.

  • „Pentru cererile de despăgubire în cazul răspunderii bazate pe culpă, victima trebuie să identifice entitatea pe care vrea să o dea în judecată și să explice în detaliu culpa, prejudiciul și legătura de cauzalitate dintre cele două.
  • Acest lucru nu este întotdeauna ușor de realizat, în special atunci când este implicată inteligența artificială. Sistemele pot fi adesea complexe, opace și autonome, făcând excesiv de dificil, dacă nu imposibil, ca victima să furnizeze această sarcină a probei.”, spune Executivul European.

Noile norme vor asigura faptul că orice tip de victimă (persoană fizică sau întreprindere) poate avea o șansă echitabilă la despăgubiri dacă este prejudiciată din culpa sau omisiunea unui furnizor, dezvoltator sau utilizator de IA.

Etapele următoare

Propunerea Comisiei Europene va trebui să fie adoptată de Parlamentul European și de Consiliul European.

Executivul European mai propune ca, la 5 ani de la intrarea în vigoare a Directivei privind răspunderea pentru IA, Comisia să evalueze necesitatea unor norme privind răspunderea obiectivă pentru cererile de despăgubiri legate de IA.

Sursa foto: Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro