Sari direct la conținut

Noile redevente petroliere vor fi modificate doar dupa ce se va stabili care sortiment de titei poate fi utilizat ca referinta: Brent sau Ural

HotNews.ro

Redeventele petroliere nu vor fi modificate pana cand specialistii de la Universitatea de Petrol si Gaze din Ploiesti nu vor stabili sortimentul de titei a carui cotatie mondiala medie va fi utilizata ca referinta, informeaza Profit.ro. Agentia Nationala pentru Resurse Minerale a comandat doua studii Universitatii de Petrol si Gaze din Ploiesti, prin care se va stabili cu ce sortiment international de referinta va fi asimilata calitatea medie a titeiului din Romania, cu Brent sau Ural, a declarat presedintele Asociatiei Romane a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA), Artur Stratan, la Foreign Investors Summit.

„Nu conteaza doar procentul redeventelor, ci si pretul de referinta stabilit de ANRM trimestrial, la care se aplica cotele procentuale de redeventa. Conteaza ce sortiment de titei este utilizat ca referinta. In prezent, referinta este sortimentul Blend Suez.(…)Se va propune si o noua formula de calcul a pretului mediu. Termenul de finalizare a studiilor este aprilie-mai 2016. Pana atunci nu se pot face simulari pentru stabilirea noului regim al redeventelor, nici de Guvern, nici de FMI si nici de operatori”, a declarat presedintele Asociatiei Romane a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA), Artur Stratan, la Foreign Investors Summit, mai precizeaza Profit.ro.

Actualul sistem de redevente va ramane in vigoare si anul viitor, FMI recomandand prudenta in abordarea acestui subiect, a declarat joi ministrul Finantelor Publice (MFP), Eugen Teodorovici, in urma consultarilor cu Fondul Monetar International (FMI). Oficialii romani au transmis Fondului draftul proiectului de lege, finantatorii internationali raspunzand in urma cu circa 3 saptmani cu o serie de observatii legate de delimitarea perimetrelor on-shore si off-shore, de impunerea anumitor limite verticale si orizontale. Partea romana a transmis la randul ei propriile comentarii catre Fond, urmand ca in urmatoarea perioada sa aiba loc o discutie finala cu privire la forma care va fi supusa dezbaterii publice, a mai spus ministrul.

Teodorovici spera ca inca din acest an proiectul sa fie supus dezbaterii publice, urmand ca in primul semestru din 2016 proiectul sa treaca prin Parlament si in final, noua lege sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2017. „Pana atunci orice perimetre noi se supun actualei legi”, a mai transmis ministrul.

In comunicatul de joi dimineata, FMI atragea atentia ca noul regim de impozitare a resurselor naturale avut in vedere” ar trebui calibrat cu atentie pentru a se asigura un echilibru intre stimularea investitiilor pe de o parte, si obtinerea de catre Stat a partii ce i se cuvine din aceste venituri, pe alta parte”.

Reamintim ca Guvernul Ponta a prelungit cu inca un an actualul sistem de redevente, care expira in decembrie 2014, in ciuda promisiunilor repetate ca va impune un sistem care sa aduca mai multi bani la bugetul Romaniei. Ponta a motivat la acel moment decizia Guvernului de a prelungi actualul sistem de redevente petroliere si nu de a-l schimba pentru mai multi bani la buget cu faptul ca nu pot fi operate modificari „peste noapte”, desi Guvernul a inceput de un an discutiile pe aceasta tema cu firmele petroliere.

Principalele companii din sectorul petrolului si gazelor din Romania sunt OMV Petrom, Rompetrol (detinuta de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) si Romgaz Medias.

Productia de gaze este asigurata in proportii aproape egale de Romgaz si OMV Petrom. OMV Petrom este singura companie care extrage titei, avand acest drept prin contractul de privatizare catre grupul austriac OMV, in 2004.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro