Noile taxe ale lui Ciolacu: Un amendament care ar fi venit de la PSD și dădea lovitura Pilonului II de pensii a provocat un scandal uriaș în PNL / Lista amendamentelor care se discută acum în Coaliție. DOCUMENT
Un amendament despre care liberalii susțin că este al PSD a creat marți scandal pe grupul intern al parlamentarilor PNL. Modificarea propusă la proiectul de asumare al Guvernului privind măsurile fiscale prevede să se elimine obligativitatea aderării la Pilonul 2. Parlamentarii PNL au protestat și i-au transmis secretarului general al PNL Lucian Bode că nu sunt de acord si ca „nu vor susține asa ceva”.
UPDATE (15:10) Premierul Marcel Ciolacu și ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, au negat marți înainte de ședința de Guvern că ar ști ceva despre amendamentul la Pilonul II de pensii.
- „Nu a fost nicio discutie nici de la PSD nici de la PNL cu privire la Pilonul II. Eu cu Nicolae Ciucă nu am vorbit vreodata la Coalitie despre Pilonul II.
- Marcel Boloș nu a vorbit cu mine despre așa ceva și nici cu Nicolae Ciucă. Eu nu am avut acest amendament printre cele discutate cu Nicolae Ciucă.”, a declarat premierul Ciolacu, întrebat despre amendamentul la Pilonul II.
Și Ministrul PNL al Finanțelor, Marcel Boloș, a negat că ar fi știut ceva despre acest amendament înainte să apară în spațiul public.
UPDATE 14:58 Deputatul PNL Florin Roman a declarat marţi, despre articolul privind naţionalizarea ”mascată” a Pilonului 2 de Pensii, care a apărut în lista amendamentelor depuse de coaliţie la proiectul de asumare a răspunderii Guvernului, că propunerea a venit de la secretarul de stat al PSD, Daniela Pescaru.
”În timpul şedinţei de vot final, am primit pe grupul deputaţilor PNL o situaţie cu amendamentele pe care urmau să le susţină liderii de grup ai PNL şi PSD. Aici era şi un articol 7 care pentru noi a fost o surpriză totală, prin care practic se propunea o naţionalizare oarecum mascată a Pilonului 2 de Pensii, o propunere care vine de la secretarul de stat al PSD, doamna Daniela Pescaru şi doar vigilenţa noastră a făcut să observăm acest lucru”, a explicat Florin Roman.
Mai exact, românii trebuiau să opteze până la finalul lui martie 2024 dacă rămân la fondul de pensii ales pentru Pilonul II, dacă nu o fac rămân asigurate în sistemul public.
Parlamentarii PNL au protestat și i-au transmis secretarului general al PNL Lucian Bode că nu sunt de acord si ca nu vor vota asa ceva.
În final, amendamentul a fost scos de pe lista amendamentelor trimise la guvern de grupurile parlamentare PSD și PNL.
Amendamentul care ar fi fost propus de PSD prevede:
- Art. 154 alin1 – (1) Persoanele care până la data de 1 ianuarie 2024 au aderat la un fond de pensii pot opta individual, în scris, pentru a rămâne participant la fondul de pensii unde figurează în evidențe până cel târziu la data de 31 martie 2024.
- (2) Persoanele prevăzute la alin.(1) și (2) ale art. 30 în vigoare la data de 31 decembrie 2023, care nu își exprimă opțiunea de aderare la fondul de pensii unde se află în evidențe rămân asigurate în sistemul public de pensii.
- (3) Valoarea activului personal existent în contul participanților care nu și-au exprimat opțiunea de a rămâne în fond de pensii unde figurează în evidență, până cel târziu la data de 31 martie 2024, rămâne în administrarea fondului de pensii.
- (4) Participanții la fondul de pensii care nu au exprimat opțiunea potrivit alin. (1), la îndeplinirea condițiilor legale beneficiază de drepturile prevăzute de lege corespunzător activului personal existent în cont.
- (5) Registrul participanților prevăzut la art. 34 alin. (1) se actualizează de către instituția de evidență după finalizarea activităților specifice privind opțiunea prevăzută la alin. (1).
- (6) După exprimarea opțiunii potrivit alin. (1), participanții sunt obligați să contribuie la un fond de pensii și nu se pot retrage din sistemul fondurilor de pensii administrate privat pe toată perioada pentru care datorează contribuția de asigurări sociale la sistemul public de pensii, până la deschiderea dreptului la pensia privată.
O listă cu mai multe amendamente a fost postată de Lucian Bode pe grupul de Whatsapp al parlamentarilor PNL în vederea consultării. Amendamentele fiind prezentate de Bode ca propuneri făcute de către parlamentarii Coaliției.
VEZI AICI LISTA CU AMENDAMENTELE PROPUSE DE COALIȚIE (Forma Inițială)
În urma protestelor parlamentarilor PNL, Lucian Bode a anunțat că va transmite mai departe liderilor Coaliției că amendamentul nu va fi susținut de PNL.
Surse parlamentare au declarat pentru HotNews.ro că PSD ar retrage amendamentul respectiv. La această oră are loc o ședință a Coaliției la Guvern unde se discută pe baza amendamentelor centralizate.
VEZI AICI LISTA CU AMENDAMENTELE PROPUSE DE GRUPURILE PSD – PNL (forma finală)
Reacția fondurilor de pensii: Propunerea ar lăsa 8 milioane de români cu un viitor incert la pensie
APAPR (Asociația care preprezintă cei 7 administratori de fonduri de pensii) a reacționat marți cu privire la acest amendament, susținând că ar afecta grav Pilonul II.
Redăm mai jos precizările APAPR:
- „Mecanismul propus este menit să distrugă cea mai de succes reforma structurala a ultimilor 15 ani, care a dus Romania in randul tarilor civilizate.
- Toate statele din Uniunea Europeana și din OCDE au sisteme de pensii private complementare la Pilonul I, în mai mult de jumatate din cazuri fiind vorba de sisteme obligatorii sau semi-obligatorii. Mai mult, prin PNRR, Guvernul României si-a asumat sa intareasca Pilonul II si nu sa il desfiinteze, jalon pe care atât Guvernul cat si Comisia Europeana il considera indeplinit. Propunerea depusa azi in Parlament afectează grav si ireversibil Pilonul II de pensii, lăsând 8 milioane de romani cu un viitor incert la pensie, contrar directiei europene a Romaniei.
- Pilonul II de pensii private obligatorii functioneaza in Romania de mai bine de 15 ani cu rezultate exceptionale in beneficiul cetatenilor: randament mediu anual de peste 7,5% (dublu fata de inflatia corespunzatoare), aproape 24 de miliarde de euro active acumulate, din care peste 5 miliarde de euro reprezinta doar castigul net din investitii adus de managementul administrat privat peste contribuțiile virate de romani garantate prin efectul legii.
- Peste 90% din acești bani sunt investiți in economia României, contribuind la creșterea economica si crearea de locuri de munca. In plus, cu un comision mediu anual de cca. 0,36% din activul net (2022), respectiv 0,24% (estimare 2023), Pilonul II din Romania este printre cele mai eficiente sisteme de pensii private din lume pentru salariatii romani, dupa cum o arata statisticile OCDE.
- Potrivit unui sondaj national desfasurat anul trecut la solicitarea APAPR, romanii isi doresc pensii duble fata de ce poate oferi in prezent sistemul public (de stat). Diferenta nu poate fi acoperita decat de un Pilon II puternic, obligatoriu, complementar la Pilonul I, lăsat sa funcționeze in parametrii săi, nu atacat constant cu initiative distructive precum cea depusa astazi in Parlament.”, se arată în comunicatul APAPR.
Guvernul își asumă marți răspunderea pe măsurile fiscale. Proiectul de lege a ajuns la Parlament, unde senatorii și deputații pot depune amendamente, iar executivul se va întruni,în cursul după amiezi, pentru a decide dacă preia vreunul sau nu. USR a anunțat că va ataca la Curtea Constituțională „această lege abuzivă, anti-economică și neconstituțională”.
Parlamentarii pot depune amendamente până la ora 13.00, a decis marţi dimineaţă conducerea reunită a celor două Camere. De la ora 18.00, Parlamentul se reuneşte în şedinţă comună pentru asumarea răspunderii Guvernului pe pachetul de măsuri fiscale.
După acest moment, senatorii și deputații pot depune moțiune de cenzură. Dacă aceasta nu trece, legea se consideră adoptată.