Sari direct la conținut

Nokia functioneaza in Romania in baza unui memorandum secret. Din 2007, contractul tot nu s-a semnat

HotNews.ro

Contractul dintre Nokia si autoritatile romane este inca in faza de redactare, desi o intelegere intre Nokia si Guvernul Romaniei s-a semnat in martie 2007. Informatia ca nu exista inca un contract, ci doar un memorandum, au furnizat-o chiar reprezentantii Consiliului Judetean Cluj. Autoritatile clujene continua sa tina la secret conditiile intelegerii cu Nokia, invocand secretul comercial. Pe de alta parte, Catalina Radulescu, expert la Centrul pentru Resurse Juridice sustine ca autoritatile secretizeaza ilegal datele intelegerii si ca, potivit legislatiei romanesti, memorandumul nu are valoare comerciala.

HotNews.ro a solicitat reprezentantilor Cj Cluj sa faca publice datele intelegerii cu compania finlandeza si sa precizeze care este natura contractului Nokia. Purtatorul de cuvant al CJ Cluj, Victor Popa, sustine ca nu exista inca un contract, documentul fiind in curs de redactare: “La solicitarea adresata de d-voastra in temeiul Legii 544/2001 va comunicam urmatoarele: Denumirea contractului existent cu Nokia este „Memorandum de Intelegere”. Acesta urmeaza sa fie completat de un Contract de administrare incheiat intre Tetarom si Nokia”.

Nokia raspuns prima parte
Foto: Hotnews

Memorandumul de Intelegere a fost semnat de catre premierul Tariceanu inca din martie 2007. De atunci, detaliile intelegerii raman un secret bine pazit. Presedintele CJ Cluj, Alin Tise (PD-L), a refuzat sa faca publice datele memorandumului, invocand faptul ca atat SC Tetarom SA, societatea care administreaza parcul industrial unde functioneaza Nokia, cat si compania finlandeza invoca secretul comercial.

Reprezentantii Tetarom sustin ca „intregul cadru contractual al colaborarii dintre Judetul Cluj si Nokia consituie secret comercial a carui dezvaluire prezinta riscul ca orice persoana interesata, incluzand concurentii Nokia, sa intre in posesia unor informatii confidentiale privin opratiunile Nokia in regiune, relatia dintre Nokia si furnizorii sai, precum o serie de alte aspecte, inclusiv elemente de know-how, cu consecinta directa a incalcarii dreptului de proprietate intelectuala si industriala ale Nokia, precum si a principiului consurentei loiale”.

Potrivit reprezentantilor Tetarom, publicarea datelor din contract ar reprezenta un act de concurenta neloiala. Directorul Nokia Romania, John Guerry, si-a argumentat pozitia la fel ca Tatarom SA.

Centru pentru Resurse Juridice: intelegerea cu Nokia, secretizata ilegal

Catalina Radulescu, expert la Centrul pentru Resurse Juridice, sustine ca, potrivit legislatiei din Romania, contractul dintre Nokia si autoritatile romane sunt documente publice si ca argumentele prezentate atat de Nokia cat si de catre Tetarom SA nu sunt valide.

“Consiliul Judetean Cluj ascunde publicului informatii fara a avea o justificare legala. Acest Memorandum de intelegere nu poate avea nicio valoare comerciala si nu aduce atingere cu nimic principiului concurentei loiale de vreme ce nu are ca obiect decat o simpla intelegere intre parti.

Aceasta intelegere nu poate sa cuprinda niciun fel de date tehnice asupra carora sa existe o proprietate industriala ori intelectuala. Daca ar cuprinde, s-ar supune OGU 34/2006. Ca urmare, clauza de confidentialitate este ilegala. Conform Legii 544/2001 toate informatiile sunt publice cu exceptia celor care intra in categoria informatiilor clasificate. In speta nu este vorba de informatii clasificate.

Raspuns  CJ Cluj
Foto: Hotnews

CJ Cluj a incalcat astfel si Legea transparentei nr.52/2003 intrucat are obligatia legala sa consulte publicul ori de cate ori ia decizii majore sau angajeaza judetul in raporturi juridice. CJ Cluj nu are dreptul sa promita anumite lucruri unei societati comerciale fara sa discute acest lucru intr-o sedinta publica. Nu numai ca nu a facut acest lucru, dar CJ Cluj incearca sa treaca sub tacere intreaga intelegere cu Nokia, in mod nejustificat. CJ nu poate sa promita unei societati comerciale ca va avea o anumita conduita ca ii va da sau face ceva, fara ca aceasta informatie sa fie publica, intrucat CJ este o institutie publica care nu poate dispune de domeniul public si de banii publici decat in conditiile legii”, a explicat Catalina Radulescu.

Hotnews a cerut inca din 5 iunie 2007 o copie dupa intelegerea dintre Nokia, Consiliul Judetean Cluj si SC Tetarom SA (societatea care administreaza parcul industial unde se realizeaza investitia). Fostul presedintele CJ, Marius Nicoara (PNL) a invocat si el confidentialitatea contractului: “Dati-ne in judecata. Nu este alta cale. Castigati si la revedere!”. Tot in 2007, directorul Nokia Romania, John Guerry mentiona ca secretizarea contractului este o procedura standard atunci cand compania realizeaza o investitie.

Ce se stie oficial despre Nokia

Cu toate ca investitia Nokia a fost inaugurata inca din iunie 2007 multe din datele afacerii Nokia sunt necunoscute. Sunt insa cateva cifre facute publie de catre autoritati:

  • Statul roman a investit 30 de milioane de euro pentru asigura infrastructura, drumul de acces, alimentarea cu energie, gaz, apa, canalizare, statie de epurare, extinderea aeroportului
  • Nokia a primit de la statul roman drept de folosinta gratuit pentru cele 160 de hectare
  • Nokia a anuntat o investitie de 60 de milioane de euro si ca va angaja 15.000 de persoane.
  • Pe 29 iunie 2007: Nokia a inaugurat constructia fabricii la Jucu, localitate la circa 20 km de Cluj
  • 16 ianuarie 2008: Nokia asambleaza primul telefon la Jucu.
  • 18 ianuarie 2008: Comisia Europeana, prin Directia Generala de Concurenta demareaza cercetari preliminare in cazul Nokia. Oficialii europeni solicita autoritatilor romanesti clarificari asupra modului in care compania Nokia a beneficiat de 30 milioane euro, fiind suspectat un ajutor de stat.
  • In ianuarie 2008, DNA ancheteaza modul in care Consiliul Judetean Cluj, condus de liberalul Marius Nicoara, a atribuit un asa-numit studiu de prefezabilitate pentru extinderea aeroportului. Finlandezii de la Nokia au obtinut, prin contract, promisiunea extinderii aeroportului clujean.
  • 11 februarie: Este inaugurata oficial fabrica de la Jucu. Tot in februarie Nokia inchide fabrica de la Bochum Germania.
  • In martie 2008 DNA deschide o ancheta care priveste modul in care au fost achizitionate o serie de terenuri amplasate in jurul fabricii Nokia de la Jucu.
  • De la anuntarea investitiei Nokia in Romania, premierul Tariceanu a prezentat afacerea ca o reusita pentru Romania.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro