Sari direct la conținut

Norma: Cererile de transfer la un alt fond de pensii private obligatorii se vor procesa lunar si nu trimestrial

HotNews.ro

O noua norma aprobata de arbitrul pietei pensiilor private obligatorii (CSSPP) interzice in mod explicit implicarea agentilor de marketing in operatiunile de transfer ale participantilor si stabileste ca procesarea cererilor de transfer catre alte fonduri de pensii private se va putea face lunar si nu o data la trei luni cum se facea anterior, a declarat pentru HotNews.ro Dan Zavoianu, seful serviciului de comunicare in cadrul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Noul act normativ va aplica incepand cu 1 iulie 2009, iar la intrarea sa in vigoare se va abroga Norma nr. 3/2008 privind transferul participantilor intre fondurile de pensii administrate privat. Norma interzice in mod explicit implicarea agentilor de marketing in operatiunile de transfer ale participantilor intre fonduri.

Potrivit noii norme, transferul disponibilitatilor banesti se efectueaza in data de 15 a fiecarei luni, si nu trimestrial cum era prevazut anterior.

„Art. 5. – (1) Solicitarile de transfer ale participantilor de la un fond de pensii administrat privat la un alt fond de pensii administrat privat vor fi procesate de catre Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) trimestrial, in cursul lunilor februarie, mai, august si noiembrie ale fiecarui an, cu respectarea procedurii prevazuta in prezenta norma”, se arata in norma nr. 3/2008, care va fi aprogata dupa aprobarea acestei norme.

Tot referitor la procedura de transfer a banilor, noul act normativ instituie regula conform careia: „cuantumul disponibilitatilor banesti transferate se calculeaza avand la baza „valoarea unitara a activului net calculata si raportata de catre administrator si de catre depozitar in data de 14 a lunii curente”. De asemenea, “anularea unitatilor de fond aferente transferului disponibilitatilor banesti ale participantului se efectueaza la aceeasi data”.

Comisioanele bancare aferente transferului de disponibilitati banesti ale participantului sunt suportate, asa cum era prevazut si anterior, de catre administratorul fondului de pensii administrat privat de la care se transfera participantul.

In privinta procedurii de transfer, noua norma stabileste ca la semnarea actului individual de aderare la fondul la care doreste sa se transfere, participantul trebuie sa transmita, in scris, o notificare catre administratorul fondului de pensii administrat privatde la care intentioneaza sa se transfere. Acestei notificari i se va anexa o copie a actului individual de aderare si copie a actului de identitate valabil la data depunerii documentatiei, cu semnatura in original, pe aceeasi pagina cu imaginea reprodusa prin copiere.

Referitor la penalitatile de transfer, conform legii, administratorul unui fond de pensii poate percepe o penalitate de transfer „in cazul in care transferul la alt administrator se realizeaza mai devreme de 2 ani de la aderarea la fondul de pensii precedent”. Atat in legislatia pensiilor private, cat si in noul actul normativ este precizat faptul ca penalitatea de transfer, aplicata conform prospectului schemei de pensii autorizat de catre CSSPP, este de maximum 5%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro