Sari direct la conținut

Noua formulă de calcul a pensiei. Cum poți să-ți calculezi singur pensia pe care o vei primi în 2024

HotNews.ro
Bani la pensie, Foto: © Thodonal | Dreamstime.com
Bani la pensie, Foto: © Thodonal | Dreamstime.com

Noua lege a pensiilor care vine cu o nouă formulă de calcul se aplică de anul viitor. De la 1 ianuarie 2024, pensiile vor fi majorate cu 13,8%. Până în septembrie, potrivit noii legi, vor fi recalculate toate pensiile potrivit noii formule.

Pensia va fi egală cu valoarea punctului de referință înmulțit cu numărul de puncte. Valoarea punctului de referință reprezintă valoarea punctului de pensie împărțit la 25, iar numărul total de puncte de pensie este format din numărul de puncte contributive, necontributive și de stabilitate.

Ministerul Muncii a prezentat un exemplu de calcul pentru a arăta care va fi pensia în septembrie.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar la câștigul salarial mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului din anul respectiv. Câștigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 6.789 de lei.

Exemplu dat de Ministerul Muncii:

  • Un câștig brut de 6.991 de lei (aproximativ 4.000 lei net) îl împarți la câștigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale (6.991 de lei împărțit la 6.789 de lei), rezultă 1,02978 puncte pe luna respectivă. Se utilizează cinci zecimale.
  • Punctajele lunare se adună, iar suma se împarte la 12 luni și rezultă punctajul anual.
  • Punctajele anuale acumulate se adună, iar suma se înmulțește cu Valoarea Punctului de Referință (VPR) care e de 81 de lei din 2024.
  • Exemplu: Ai muncit 35 de ani și ai avut venituri contributive exact cât este câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat? Înseamnă că ai acumulat 35 de puncte (35 puncte X 81 de lei). Rezultă o pensie brută de 2.835 de lei.
  • La numărul total de puncte se mai adaugă și punctele de stabilitate pentru că sunt peste 25 de ani de muncă: 0,5 puncte pe an între 26 și 30 de ani și 0,75 puncte pe an între 31 și 35 de ani. În exemplul nostru rezultă 6,25 puncte de stabilitate. Adică încă 506,25 lei la pensie. În total, o pensie de 3.342 lei. După impozitare, pensia cuvenită rezultată este de 3.208 lei.
  • Tot acest calcul este valabil din septembrie 2024, când intră în vigoare Legea nr. 360/2023, potrivit postării pe Facebook a Ministerului Muncii.

Potrivit noii legi, stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani, iar până în 2035 vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani. Pentru a beneficia de pensie anticipată, este necesar un stagiu complet de cotizare contributiv de 35 de ani.

Unele pensii din România ar putea crește și cu peste 80% în urma recalculării prevăzute de noua lege, a declarat într-un interviu pentru HotNews.ro ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro