Sari direct la conținut

Noua listă de alimente cu adaos comercial plafonat: Au ieșit cozonacul, orezul, bulionul de roșii, margarina, drojdia și carnea tocată

HotNews.ro
Magiun fabricat in Romania, Foto: AGERPRES
Magiun fabricat in Romania, Foto: AGERPRES

​Noua listă de alimente care vor avea adaos comercial plafonat pentru încă 2 luni cuprinde 17 alimente în loc de 21 de alimente anterior, potrivit proiectului de ordonanță scos marți în dezbatere de Ministerul Agriculturii. Din listă au ieșit cozonacul, orezul, bulionul de roșii, margarina, drojdia și carnea tocată, fiind introduse în schimb magiunul și untul.

  • „Decizia introducerii magiunului a fost luată având în vedere că adaosul comercial în magazine este foarte mare față de costul de productie al producătorilor români, care descurajează consumatorul să cumpere acest produs fără adaos de zahăr.
  • Practic de la producător până la raft, prețul ajunge să se dubleze, iar oamenii aleg produse mai ieftine importate din alte țări, dar cu mult adaos de zahăr.”, au declarat marți pentru HotNews.ro surse guvernamentale.

Cele 17 alimente care vor avea adoas comercial plafonat încă 2 luni

1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi

2. Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT

3. Brânză telemea de vacă vrac

4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame

5. Făină albă de grâu „000” până la 1 kg

6. Mălai pănâ la 1 kg

7. Ouă de găină calibrul M

8. Ulei de floarea-soarelui până la 2 l

9. Carne proaspătă pui*

* Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard.

10. Carne proaspătă porc**

** Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc.

11. Legume proaspete vrac***

*** Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi.

12. Fructe proaspete vrac****

**** Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă.

13. Cartofi proaspeţi albi vrac

14. Zahăr alb tos până la 1 kg

15. Smântână- 12% grăsime

16. Unt până la 250 grame

17. Magiun până la 350 grame.

VEZI PROIECTUL DE OUG CU NOUA LISTĂ DE ALIMENTE

Guvernul va adopta miercuri acest act normativ

Decizia privind prelungirea cu încă 2 luni a mecanismului de plafonare a adaosului comercial la alimentele de bază a fost anunțată cu o zi în urmă de premierul Ciolacu.

Potrivit surselor HotNews.ro, Guvernul va adopta miercuri acest act normativ, în condițiile în care măsurile de plafonare ale adaosului comercial urmau să expire joi, 1 februarie.

Anunțul a fost făcut pe Facebook de către Marcel Ciolacu:

  • „Constat că și cei care în trecut au criticat această măsură recunosc acum că, în lipsa ei, prețurile ar fi crescut cu până la 20%.
  • Este clar că plafonarea a temperat creșterile speculative de prețuri, a ajutat la scăderea inflației și la menținerea puterii de cumpărare a populației.
  • Conform datelor INS, prețurile din luna decembrie 2023 au fost cu 5.8% mai mari față de cele din decembrie 2022, în timp ce în luna iunie 2023 (înainte de introducerea acestei măsuri) diferența față de aceeași lună din anul precedent era de aproape 18%”.
  • Ciolacu spune că va continua discuțiile cu marile lanțuri de magazine, pentru „un mecanism pe termen lung bazat pe un parteneriat stat-mediu de afaceri, prin care prețurile să fie ținute sub control”.

Cum este plafonat adaosul comercial la alimentele de bază

Guvernul a publicat, vineri, 27 octombrie 2023, în Monitorul Oficial, Ordonanța de urgență 89/2023, prin care a extins cu încă 90 de zile, până la 31 ianuarie 2024, măsurile de plafonare a adaosului comercial la alimente (la maximum 20%), inclusiv prin adăugarea unor noi produse: carne tocată, usturoi, orez, bulion de roșii, cozonac, margarină, drojdie, smântână și pere.

Noua listă care se va aproba miercuri de către Guvern cuprinde doar 17 alimente, prezentate mai sus.

Pentru aceste produse plafonarea prețurilor se face astfel:

  • cota de adaos comercial practicată de procesator poate fi de maximum 20%, față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte;
  • cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, poate fi de maximum 5%, față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile operaționale;
  • cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul și cash&carry poate fi de maximum 20%, față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse și remizele și risturnele, prevăzute în art.3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.

Adaosurile comerciale se aplică la valoarea fără TVA a produselor agricole și alimentare prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta ordonanță de urgență.

Firmele care vor fi găsite cu abateri de la aceste norme vor risca amenzi de la 100.000 lei la 2.000.000 lei, conform ordonanței.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro