Noul sef CSM, Virgil Andreies: 10 procese deschise pentru sporuri, inclusiv pentru dreptul de a cumula doua salarii
Fostul sef al Curtii de Apel Cluj, Virgil Andreies, este noul sef al Consiliului Superior al Magistraturii, fiind singurul candidat. A fost votat in unanimitate. Potrivit portalului romaniacurata.ro, Andreies a deschis mai mult de 10 procese impotriva Curtii de Apel si CSM pentru a obtine sporuri de vechime, de stres, plata diferentei de drepturi banesti cuvenite cu titlu de indemnizatie de membru al CSM fara activitate permanenta ori prime de concediu.
In Raportul de tara intocmit in 2007 de Comisia Europeana, patru membri CSM, printre care si Virgil Andreies, au fost nominalizati ca s-ar afla in conflict de interese. Reprezentantii comisiei au semnalat faptul ca Adreies ocupa in acelasi timp functia de presedinte al CA Cluj si era membru al CSM institutie care controleaza instantele din tara.
Tot in 2007, Virgil Andreies impreuna cu Dan Lupascu (judecator membru al CSM) au atacat in instanta o ordonanta data de fostul ministru al justitiei Monica Macovei prin care se diminuau castigurile cumulate. Prin ordonanta respectiva se prevedea o remuneratie diminuata pentru membrii fara activitate permanenta ai Consiliului Superior al Magistraturii, Andreies fiind la acea vreme atat membru CSM cat si presedinte al CA Cluj. In ultima declaratie de avere seful CSM a mentionat ca in 2008 a cumulat salariul de la CA Cluj 81 253 cu salariul de la CSM 35 260 lei.
Potrivit presei, in acel moment Andreies, Lupascu si alti membri CSM cumulau salariul primit de la instanta de judecata cu salariul de la CSM. In 2007, Curtea Consitutionala a desfiintat ordonanta mentionata, permitand astfel cumulul de salarii.
Potrivit portalului romaniacurata.ro, Virgil Andreies a deschis mai mult de 10 procese impotriva Curtii de Apel si CSM pentru a obtine sporuri de vechime, de stres, plata diferentei de drepturi banesti cuvenite cu titlu de indemnizatie de membru al CSM fara activitate permanenta ori prime de concediu.
In conflict cu judecatorul Danilet
In 2007 Virgil Andreies a intrat in conflict cu presedintele asociatiei SoJust, judecatorul Cristian Danilet. Andreies a sesizat Comisia de Disciplina a CSM pe motiv ca judecatorul clujean Danilet ar fi facut o serie de afirmatii legate de coruptia din sistemul judiciar, care ar fi prejudiciat imaginea magistratilor din Romania. In acelasi an, Comisia de Disciplina a decis ca judecatorul Danilet nu a incalcat deontologia magistratilor si nici nu a prejudiciat imaginea justitiei.
Potrivit ultimei declaratii de avere judecatorul Andreies detine trei terenuri, doua apartamente si o casa de vacanta, un autoturism si este actionar la societatea Rombat. Noul sef al CSM are in conturi 80 000 de lei si 52 000 de euro si a imprumutat o persoana fizica cu 15 000 de euro.
Atat ca membru CSM dar si ca presedinte al CA Cluj, Andreies s-a remarcat prin cateva atacuri la adresa fostului ministru al justitiei Monica Macovei. La inceputul anului 2008 Andreies a facut cateva declaratii referitoare la coruptia din sistemul judiciar: „Coruptia in sistemul judiciar exista, dar ea nu este un fenomen si este la fel de periculoasa, recunosc, chiar daca este un singur caz. Daca un singur caz de coruptie aduce un prejudiciu de imagine asupra sistemului judiciar, nu acesta este motivul pentru care procesele sunt mai lungi. Nu acesta este motivul pentru care se dau si solutii gresite”.
- Virgil Andreies are 48 de ani si este originar din Bistrita Nasaud. Este casatorit si are doi copii. Andreies a terminat dreptul in 1989. Timp de trei ani a ocupat functia de jurist in cadrul companiei Rombat Bistrita. A intrat in magistratura in mai 1993 ca judecator la Judecatoria Bistrita. Intre 1993 si 1999, Andreies a activat ca judecator la instantele bistritene, fara a detine vreo functie de conducere.
- In iunie 1999 este promovat la Curtea de Apel Cluj ca judecator inspector. Presa locala a speculat pe marginea promovarii lui Andreies, sustinand ca acesta ar fi fost adus si promovat la CA Cluj de catre judecatorul Gheorghe Buta (acum judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie).
- La CA Cluj Andreies a ocupat pe rand functia de presedinte al Sectiei penale, vicepresedinte si in 2004 devine presedinte. Din 2005 este promovat ca membru al CSM. Pana la finalul anului trecut, Andreies a detinut si functia de presedinte al Curtii de Apel Cluj.