Noutatile propuse de Ministerul Educatiei pentru anul scolar 2017-2018: Lucrarile examenelor nationale ar putea fi corectate online, de acasa, de catre profesori, iar probele orale ale Bacalaureatului ar putea fi sustinute in februarie
Toate lucrarile examenelor nationale ar urma sa fie corectate online, acasa, de catre profesori, potrivit unui proiect propus de Ministerul Educatiei Nationale in cadrul Comisiei de Dialog Social, conform presedintelui Asociatiei Elevilor din Constanta. Totodata, probele orale ale examenului de Bacalaureat ar urma sa se desfasoare in luna februarie, potrivit proiectelor ordinelor de ministru prin care se aproba calendarul si metodologiile examenelor nationale din anul 2018.
„A fost doar una dintre propuneri, nu s-a decis inca nimic. Prin ordinul de ministru pe care l-am avut astazi pe masa se lasa aceasta portita, nu se spune nici da, nici nu, avand in vedere ca acolo scrie ca modul de corectare se stabileste prin procedura specifica inainte de examenul de Bacalaureat. Ministerul are posibilitatea sa stabileasca si corectare in formatul online. Daca propunerea lansata va fi acceptata, corectarea se va face pe o platforma dedicata, securizata de cei de la STS, lansandu-se ideea, cu care noi nu suntem de acord, ca profesorii sa intre de acasa pe platforma pentru a corecta. Noi consideram ca spatiul personal de acasa nu este un mediu prielnic pentru a corecta lcurari de la examenele nationale. Inca nu stim daca va fi sau nu asa, dar Ministerul doreste sa fie asa”, a declarat pentru Hotnews presedintele Asociatiei Elevilor Constanta, Alexandru Manda.
Potrivita acestuia, Ministerul ar dori sa testeze metoda de corectare la simularile de Bac, iar metodata sa fie implementata la examenele din vara.
Ordinul privind organizarea examenelor nationale ar urma sa prevada desfasurarea probelor orale in luna februarie, potrivit unui proiect privind ordinul de organizare a examenelor nationale, prezentat marti in Comisia de Dialog Social.
„Ca probele orale ale examenului de Bac sa se desfasoare in timpul anului am propus si noi in luna iunie, avand in vedere conditiile meteo nefavorabile din timpul verii si faptul ca daca elevii ar da competentele in timpul anului scolar, elevii ar avea mai mult timp sa se pregateasca pentru probele scrise, cele care conteaza la rezultatele finale. Propunerile au fost luate in considerare, iar probele orale ar urma sa fie date in luna februarie. De asemenea, avand in vedere ca, anul viitor, intre Evaluarea Nationala si Bacalaureat calendarele propuse de Minister ne ofera o saptamana tampon, am propus ca Bacalaureatul sa fie devansat o saptamana, in saptamana 18-22, fata de 25-29 cum a propus Ministerul. Ni s-a comunicat ca s-a luat la cunostinta propunerea”, a spus presedintele Asociatiei Elevilor Constanta, Alexandru Manda.
Manda a mai spus ca discutiile din Comisia de Dialog Social se poarta „pe baza proiectelor de acte normative, nu doar vorbe in vant”.
„Ceea ce inseamna ca acestea, de principiu, daca asa era varianta pusa in discutie, cel mai probabil asa vor fi si semnate de ministrul Educatiei. Cu sau fara amendamentele propuse de noi astazi. Asta vom vedea si noi atunci cand le vom vedea pe site si in Monitorul Oficial, respectiv pe 31 august, de obicei, adica in ultima zi a anului scolar”, a subliniat acesta.
Ministerul Educatiei Nationale nu ne-a oferit o pozitie oficiala, singurul raspuns, transmis pe mail, sub forma de comunicat de presa, exprima doar numele proiectelor de act supuse discutiilor.
Potrivit Ministerului Educatiei, pe ordinea de zi au fost incluse drafturile ordinelor de ministru prin care se aproba calendarul si metodologiile examenelor nationale din anul 2018 (Evaluarea Nationala pentru elevii de clasa a VIII-a, Bacalaureat si Definitivat), dar si a admiterii in invatamantul profesional de stat si in invatamantul dual pentru anul scolar 2018-2019. De asemenea, au fost luate in discutie proiectul metodologiei-cadru privind reglementarea utilizarii auxiliarelor didactice in unitatile de invatamant preuniversitar, respectiv metodologia de organizare a programului „Scoala dupa scoala”.
Un alt subiect l-a constituit proiectul de hotarare de guvern pentru aprobarea regulamentului privind stabilirea locurilor de munca, a categoriilor de personal, marimea concreta a sporurilor pentru conditii de munca, precum si conditiile de acordare a acestora pentru personalul din sistemul de invatamant.
In ceea ce priveste invatamantul profesional si dual, MEN a lansat in consultare publica hotararea de guvern privind modalitatea de subventionare de catre stat a costurilor pentru elevii care frecventeaza invatamantul profesional („Bursa profesionala”) si un ordin privind aprobarea contractului de pregatire practica a elevilor din invatamantul dual.