Înțelegerea impozitului progresiv și a cotei unice la români: un studiu cu rezultate surprinzătoare
Mulți români nu prea înțeleg ce înseamnă impozit progresiv și cotă unică, cel puțin așa reiese din rezultatele unui studiu realizat de Biroul de Cercetări Sociale, la solicitarea Pactului pentru fiscalitate.
Inițial, cetățenii au fost întrebați cu privire la susținerea uneia sau alteia dintre propuneri: 35% din cetățeni susțin cota unică, alți 30% susțin impozitul progresiv, iar 35% nu se pronunță.
În ce zone este susținută cota unică și în care impozitul progresiv
Cota unică de impozitare este susținută de oamenii din orașele foarte mari, din regiunile București-Ilfov, Nord-Vest și Vest, de către salariați, de către persoanele cu studii superioare și care își declară orientări economice și politice de dreapta (peste 45%).
Impozitul progresiv este susținut de persoanele domiciliate în orașele mijlocii, din regiunile Nord-Est și Sud-Muntenia, în mod egal repartizați pe niveluri de educație (peste 35%).
Sunt indiferenți față de acest subiect în special cei din Sud-Vest Oltenia și Centru și de oamenii cu studii elementare (peste 45%).
Datele care arată că mulți nu înțeleg subiectul
Conform sursei citate, când oamenilor li se reformulează tema și lipsesc etichetele care au nuanțe peiorative, aderă mai ușor la una din opțiuni.
Întrebați dacă vor ca cetățenii să fie impozitați cu același procent din câștiguri 46% sunt de acord, iar 44% vor ca oamenii care au câștiguri mari să fie impozitați cu procente mai mari. 10% se abțin.
Când întrebarea conține idei acuzatoare ale unei părți, crește numărul celor care nu se pronunță și scade susținerea pentru cei acuzați.
Circa 30%, de părere că impozitul progresiv nu ia banii oamenilor deștepți și harnici
Românii au fost întrebați dacă sunt de acord că impozitul progresiv ia banii oamenilor deștepți și harnici și stimulează lenea și prostia. De acord s-au pronunțat 35,5%, împotrivă 29,5% și 35% s-au abținut.
Interviurile au fost realizate prin telefon de către o echipă de 33 operatori ai Biroului de Cercetări Sociale în perioada 9-14 iunie 2022. Eșantionul a cuprins 1.104 persoane, domiciliate în 242 localități urbane și rurale din toate județele țării. Au fost excluse persoanele care locuiesc în străinătate și cele din instituții închise (pușcării, mânăstiri, cazărmi, spitale).
Impozitarea progresivă s-ar putea să o vedem menționată anul viitor din zona politicului
“Impozitarea progresivă planează încă deasupra noastră și s-ar putea să vedem anul viitor câteva ieșiri din această perspectivă. Cred că ar trebui să colectăm întâi ceea ce în mod istoric nu reușim să colectăm și mă refer aici la decalajul TVA, înainte de a vorbi despre taxe noi”, a declarat Daniel Anghel, Tax and Legal Services Leader, PwC Romania într-o conferință organizată de cursdeguvernare.ro.
Reamintim că FMI a spus într-un comunicat recent că introducerea progresivității pentru cei cu cele mai mari venituri ar putea genera venituri mai mari la buget și ar putea atenua inegalitatea ridicată a veniturilor din România.
De asemenea, într-o conferință din iunie, reprezentanții FMI spuneau că implementarea progresivitatii vine cu provocari la colectare: „Nu este ușor de făcut imediat pentru că este nevoie pentru autoritatea de taxare (ANAF n.r.) să înțeleagă toate sursele veniturilor. Asta va face dificil de implementat progresivitatea din 2023. Ar fi mai realist, dacă va fi luată o decizie de introducere, să fie după”.