Întâlnire Iohannis-șefa Parlamentului European: Au discutat despre criza din Ucraina, sprijinul pentru Moldova și aderarea la Schengen
Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, vineri, cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, cu care a discutat despre evoluţiile de securitate din Vecinătatea Estică a UE, sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova, securitatea energetică, dar şi extinderea spaţiului Schengen.
„Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat interesul major al României de a adera la Spaţiul Schengen, exprimând apreciere pentru poziţia cunoscută a Parlamentului European în favoarea aderării ţării noastre”, transmite Administrația Prezidențială.
Șeful statului a făcut o scurtă evaluare a actualelor provocări la adresa securităţii pe fondul crizei din Ucraina, accentuând importanţa menţinerii unităţii şi solidarităţii statelor membre UE, dar şi a unei strânse coordonări cu partenerii transatlantici.
Pleased to meet @EP_President Roberta Metsola. We discussed the ongoing security situation in our region and how to support Ukraine \uD83C\uDDFA\uD83C\uDDE6. It is equally important to continue \uD83C\uDDEA\uD83C\uDDFA EU’s support for the Republic of Moldova \uD83C\uDDF2\uD83C\uDDE9. pic.twitter.com/HyXxEipfuU
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) February 18, 2022
„Preşedintele Klaus Iohannis a pledat pentru o abordare comună a Uniunii care să vizeze pregătirea unor măsuri ferme şi credibile în vederea detensionării situaţiei de la graniţa estică a Ucrainei, inclusiv sancţiuni”, arată Administraţia Prezidenţială.
El a reiterat importanţa susţinerii „active”, inclusiv prin asistenţă financiară, de către Uniunea Europeană a parcursului european al Republicii Moldova şi a eforturilor preşedintelui Maia Sandu şi a Guvernului de la Chişinău de a continua reformele.
Referitor la pachetul de măsuri privind combaterea schimbărilor climatice, preşedintele Iohannis s-a pronunţat pentru identificarea unor soluţii flexibile, echilibrate şi adaptate la circumstanţele naţionale, care să permită continuarea eforturilor de dezvoltare.
În acest sens, el a evidenţiat rolul important al energiei nucleare şi al resurselor de gaze naturale în cadrul procesului de tranziţie către o economie neutră din punct de vedere climatic, arătând că România susţine „ferm” această abordare, fiind „un aspect cheie” pentru securitatea energetică.
Şeful statului a reiterat importanţa sprijinului Parlamentului European pentru actuala propunere a Comisiei Europene privind taxonomia, care include atât gazul, cât şi sectorul nuclear.
Preşedintele PE a exprimat deschiderea pentru o colaborare activă cu ţara noastră pe dosarele de interes comun şi, totodată, a reafirmat susţinerea sa şi a Parlamentului European pentru aderarea României la Schengen, menţionează Administraţia Prezidenţială.
Good meeting with President of Romania \uD83C\uDDF7\uD83C\uDDF4 @KlausIohannis.
We are on the same page on the need for common support for #Moldova & delivering green transition.
Determined to work together to meet Europe’s ambitious, sustainable climate goals. @Europarl_EN will do it’s part. pic.twitter.com/LVGzqygNI7
— Roberta Metsola (@EP_President) February 18, 2022
Într-o postare pe twitter, Roberta Metsola a transmis că este pe aceeași lungime de undă cu România cu privire la sprijinul pentru Moldova.
Întâlnirea a avut loc în marja participării preşedintelui Iohannis la cel de-al VI-lea Summit Uniunea Europeană – Uniunea Africană, care se desfăşoară joi şi vineri, la Bruxelles.