Sari direct la conținut

„Nu eram suficient de moartă pentru o întrerupere de sarcină în Texas”. Dramele femeilor din SUA, la doi ani de când dreptul la avort a fost scos din constituție

HotNews.ro
La doi ani de la decizia istorică a Curții Supreme a SUA (SCOTUS) privind eliminarea dreptului la avort la nivel federal, femeile din Statele Unite sunt nevoite să treacă în unele cazuri prin situații extreme pentru a-și salva viața sau întrerupe o sarcină rezultată în urma unui viol, relatează Reuters, într-o amplă analiză pe această temă.
„Nu eram suficient de moartă pentru o întrerupere de sarcină în Texas”. Dramele femeilor din SUA, la doi ani de când dreptul la avort a fost scos din constituție
Protest pentru dreptul la avort în fața Curții Supreme a SUA (FOTO: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia)

De la medici la mame singure la minore abuzate, americani din toate categoriile sociale și-au văzut viețile afectate de decizia de reper din 2022 care a deschis calea interzicerii sau restricționării severe a accesului la întreruperile de sarcină în statele conservatoare din SUA.

Femei care au dorit să apeleze la o întrerupere de sarcină și-au văzut viețile puse în pericol, în timp ce victime ale abuzurilor sexuale au fost nevoite să părăsească statul în care locuiesc pentru a putea face avort.

Unele state au văzut în decizia SCOTUS un imbold de a lua măsuri și mai dure împotriva drepturilor reproductive, lărgind prăpastia dintre conservatori și liberali la nivel național.

De exemplu, Curtea Supremă a statului Alabama a decis în luna februarie a acestui an că embrionii congelați din clinicile de fertilizare trebuie recunoscuți drept copii, fără excepții de la regulă.

Femeile din SUA se confruntă cu situații „inimaginabile” înainte

„Lucruri care înainte erau inimaginabile devin tot mai normalizate”, a declarat pentru Reuters Farah Diaz-Tello, director juridic al If/When/How, o organizație care militează pentru dreptul la avort.

Ea povestește cum, la scurt timp după ce SCOTUS și-a anunțat hotărârea pe 24 iunie 2022, un asistent social a sunat-o pentru a-i spune că pacientele care doresc să facă o întrerupere de sarcină „trebuie raportate forțelor de ordine, deoarece avortul este acum ilegal, iar ele sunt o amenințare pentru copilul nenăscut”.

„Aceasta este o interpretare greșită a legii pe atâtea niveluri încât este stupefiant”, spune Diaz-Tello. „Oamenii care interacționează cu cineva care ar fi putut să meargă pe cont propriu să facă un avort se tem că ei vor fi trași la răspudere penală”, mai explică ea.

Activiștii spun că aceste percepții și îngrijorări sunt doar câteva dintre efectele de durată pe care le resimt numeroase femei americane la doi ani de la pronunțarea deciziei SCOTUS.

Multe dintre repercusiuni au schimbat complet viața unor femei. În unele situații femei au fost transportate cu elicopterul din spitale americane în unități medicale din alte state pentru a primi asistență de urgență.

Iar în alte cazuri victimelor abuzurilor sexuale li s-a spus de asemenea că vor fi nevoite să părăsească statul în care locuiesc dacă nu vor să ducă la termen copilul violatorului lor.

„Nu am fost suficient de moartă pentru un avort”

Cele mai afectate femei sunt cele din statele conservatoare precum Texas, care nu doar că a incriminat avortul, dar a impus penalități și împotriva persoanelor care încearcă să le ajute pe femei să facă o întrerupere de sarcină în afara granițelor statului.

Lauren Miller a rămas însărcinată cu gemeni în iulie 2022, în luna care a urmat decizei SCOTUS, medicii spunându-i că doar unul dintre copiii nenăscuți va supraviețui sarcinii.

Ea spune că medicii se opreau „la jumătatea propoziției” când vorbeau cu ea, „de parcă le era frică că vor fi arestați doar fiindcă spun cuvântul ‘avort’”. Femeia afirmă că în cele din urmă unul dintre specialiștii care au consultat-o și-a dat jos mănușile și le-a rupt într-un moment de furie, spunându-i că va trebui să plece într-un alt stat pentru a face avort.

„A avut dreptate fiindcă doar câteva zile mai târziu am ajuns înapoi la camera de urgență vomitând atât de grav încât m-am temut că mi se va detașa placenta”, povestește Miller.

„Eram cu risc de afectare a organelor mele, a rinichilor și creierului, dar nu eram suficient de moartă pentru un avort în Texas”, subliniază ea.

Într-un alt caz din Texas, un bărbat a reclamat-o instanței pe fosta sa iubită după ce aceasta a călătorit în statul Colorado pentru a face avort. Bărbatul cere ca ea să fie condamnată în baza legii din Texas.

Inclusiv state americane în care accesul la avort se bucură de sprijinul populației l-au interzis sau restricționat sever

„În toate sondajele peste 57% din texani spun că vor ca avortul să fie legal în toate sau majoritatea circumstanțelor. Și cu toate acestea, Texas are o interdicție privind avortul care, dacă o încalci, riști 99 de ani de închisoare”, a declarat pentru Reuters Elisabeth Smith, directoare în cadrul Centrului pentru Drepturi Reproductive din SUA.

În alte locuri, minore din statul Ohio care au fost violate au fost nevoite să plece în alte locuri pentru a putea face avort.

În Idaho cel mai mare sistem medical a raportat o creștere a numărului pacientelor transportate cu elicopterul în afara statului pentru avorturi de urgență. În luna ianuarie Curtea Supremă din Idaho a ridicat o suspendare anterioară a intrării în vigoare a interdicției aproape totale privind avortul în acest stat.

Activiștii anti-avort apără însă noile restricții, spunând că ample măsuri sunt în vigoare pentru a proteja femeile însărcinate după decizia SCOTUS și interdicțiile care i-au urmat la nivel statal.

„Fiecare stat în parte permite întreruperea sarcinii pentru a salva viața mamei”, afirmă Kristan Hawkins, președintele organizației Studenți pentru viață din America.

„Acum, întreruperea sarcinii de obicei nu înseamnă uciderea bebelușului. Scoți bebelușul. Va supraviețui acel bebeluș? Poate că nu, dar nu ucizi copilul”, mai a declarat acesta pentru Reuters.

Presiuni pe medicii americani

Însă privind statisticile, numărul de avorturi efectuate în SUA a crescut de fapt în 2023, comparativ cu 2020, cea mai accentuată creștere fiind înregistrată în state ca Illinois, New Mexico și Virginia, care se învecinează cu state care au interzis întreruperile de sarcină.

Unele state conduse de democrați au adoptat „legi scut” care protejează unitățile medicale ce oferă întreruperi de sarcină și acceptă pacienți din alte state. Pilula de avort rămâne poate fi de asemenea cumpărată prin poștă în multe locuri.

Mai devreme în cursul lunii iunie Curtea Supremă a SUA a respins cu unanimitate de voturi preluarea unei plângeri legate de disponibilitatea în farmacii a mifepristonei, o pastilă care induce avortul medicamentos.

„Oamenii au nevoie de aceste servicii iar mișcarea noastră a avut un succes incredibil în a pune la dispoziție aceste servicii”, afirmă Mini Timmaraju, președinta ONG-ului Libertate Reproductivă pentru Toți.

„Dar cu cât avem mai mult succes cu asta, cu atât au devenit mai nebune statele anti-avort în ceea ce privește urmărirea și pedepsirea și descurajarea oamenilor de la a accesa îngrijiri”, mai spune ea.

Molly Meegan, o juristă de la Colegiul American de Obstretică și Ginecologie, spune că medicii se tem la rândul lor după decizia SCOTUS și că se află sub presiuni uriașe pentru a nu spune sau face lucrul greșit.

Ea arată că a scăzut numărul studenților care au depus cereri pentru a se specializa în aceste ramuri ale medicinei și că membri ai Colegiului au părăsit statele care au adoptat legi restrictive privind avortul.

Conservatorii și liberalii din SUA se pregătesc pentru o bătălie de cursă lungă

„Aceste legi au cu adevărat penalități civile și penale draconice. Doctorilor nu li s-a cerut niciodată înainte să profeseze medicina în zone gri și nuanțate, când deciziile lor pot duce la pierderea profesiei, pierderea libertății, pierderea venitului”, spune jurista, subliniind că această situație „este una fără precedent”.

Activiștii de ambele părți spun că se călesc pentru o bătălie de cursă lungă, inclusiv una la nivel federal – care ar putea duce la mai multe protecții pentru avort în SUA, sau mai multe restricții la nivel național -, în funcție de rezultatul alegerilor din luna noiembrie.

Lauren Miller din Texas spune însă că situația prin care a trecut ea oferă un exemplu că repercusiunile asupra femeilor sunt cât se poate de reale și dureroase.

„Trag semnalul de alarmă pentru ceea ce mi s-a întâmplat mie”, spune ea.

„Statul Texas și Curtea Supremă din Texas au refuzat să clarifice măcar cât de moartă este suficient de moartă pentru a obține un avort”, mai afirmă aceasta.

INTERVIURILE HotNews.ro