Sari direct la conținut

„Nu-i exclusa prezenta lui Adrian Nastase in fruntea partidului“

Cotidianul

Nina ii spune citeodata ca, daca ar inceta, ar cadea fizic. Si Ion crede ca are o gena care il favorizeaza. O spune fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, in interviul acordat ieri ziarului „Cotidianul“.

In 1990, la primul mandat, aveati 60 de ani. Dupa 15 ani, ati ajuns la 45. O aritmetica optimista va numara avantajos anii si mandatele. Intineriti. Asta sa fie strategia dvs. de intinerire a partidului?

Ion Iliescu: Hmm! Aici sint doua planuri diferite in ceea ce ma priveste. Este potentialul biologic al individului, care se sprijina pe doua elemente. Gena, probabil, care ma favorizeaza si care-mi intretine un anumit tonus, si experienta de viata. De cind sint, am fost intotdeauna in priza, intr-un antrenament permament. Si asta mi-a si dat o anumita vitalitate.

Sotia imi si spune citeodata: daca tu ai inceta, ai cadea fizic.

S-ar putea sa candidez. Adica am aceasta solicitare.

Candidati la presedintia PSD?

S-ar putea. Adica, am aceasta solicitare, am acceptat.

A aparut o functie. Cea de presedinte executiv. A fost plimbata in toate discursurile care preced acest congres. Aveti urmatoarea lista: Nastase, Geoana, Oprescu, Rus, Mitrea, Cozminca. Pe care-l preferati presedinte executiv?

Nu-mi exprim nici un fel de preferinte in momentul de fata. Dar numai citind aceasta lista, si nu e singura posibila.

„Generatia Nastase’’ este compusa din oameni care au acumulat averi uriase. Aceste bogatii intineaza sfintele idealuri ale social-democratiei. In viziunea dvs., reforma in PSD are in vedere si aceasta contradictie?

In primul rind, formula dvs. este incorecta. „Generatia Nastase”. Deci blamati sau aruncati o eticheta asupra unei intregi generatii. Deci, nu aruncati etichete…

Aceste bogatii au costat, totusi, scump partidul, in recentele alegeri. Aveti in vedere o clarificare a acestei situatii?

Fara indoiala.

Va leaga multe de Adrian Nastase. Ati spus recent ca e chiar creatia dvs. De la o vreme, se pare insa ca vreti sa-l pedepsiti. I-ati rapit, in acest moment, iluzia presedintiei partidului. Acum, lideri din PSD care va sint fideli notorii se grabesc sa-i faca concurenta la postul de presedinte executiv. Ba chiar si functia de secretar general incepe sa se ocupe.

In noul PSD nu mai e loc pentru Adrian Nastase?

Nu am spus ca el e creatia mea. Nimeni nu-i creatia mea. Am spus numai ca sint foarte multi oameni care s-au format alaturi de mine. Si el e unul din oamenii mei, apropo de aceasta formula. Nu este exclusa nici prezenta lui chiar in functia de presedinte al partidului. E deschisa aceasta chestiune in momentul de fata.

Cine sa provoace sciziunea PSD? Cu ce sanse?

Exista rumori in legatura cu posibile scindari in partid. Gruparea ardelenilor condusi de Ioan Rus, nemultumirea lui Nastase, miriielile unor lideri imediat dupa pierderea alegerilor, procentul mic in simpatia alegatorilor. Toate aceste lucruri fac plauzibil scenariul de ruptura. Exista si un precedent. Theodor Melescanu, in anul 1997.

Situatia este diferita astazi, fata de cea din 1997. Eu nu dau mari sanse acestor prognoze. Cine sa provoace aceasta sciziune? Cu ce sanse?

L-ati accepta inapoi pe Cozmin Gusa?

In ceea ce ma priveste, nu! Nu are ce sa caute!

Veti picheta Parchetul in momentul in care liderii PSD vor fi invitati acolo?

Nu are importanta modul cum anume. Vom apara oamenii daca sint acuzati pe nedrept.

Declaratia lui Tiriac este neconforma cu realitatea

Ion Tiriac a declarat ca daca dvs. doreati sa interveniti in favoarea fiului sau, in dosarul „Cocaina”, lucrurile s-ar fi rezolvat fara probleme. Tiriac, un personaj cu reputatie filo-PSD, face aceste afirmatii grave cu privire la capacitatea presedintelui Romaniei de a influenta mersul justitiei.

Declaratia lui este neconforma cu realitatile noastre. Presedintele tarii nu si-ar permite niciodata sa intervina in nici un fel de dosar. Nici in cel al lui Tiriac.

Ati vorbit, totusi, si cu Ilie Botos.

Am vorbit, in ce sens? Am vorbit, cum vorbeam, in calitatea mea de presedinte, cu sefii unor institutii ale statului. Si ceea ce a spus si Botos, si vad ca nu a fost luat cum trebuie in considerare, reitereaza si un gazetar al dvs. de la „Cotidianul“ care ma citeaza ca niciodata nu m-am bagat in asemenea chestiuni.

Ati vorbit, totusi, cu Ilie Botos despre cazul Tiriac, discriminindu-l in raport cu alte cazuri.

Nu-i adevarat! Asta vorbeste despre faptul ca m-am implicat in cazul dat? Deci, sefii institutiilor statului au relatii cu seful statului. Asta nu inseamna implicarea sefului statului.

Comunicati cu presedintele Basescu?

In ultima vreme nu am mai avut discutii.

Dupa alegeri ati discutat cu el, v-ati intilnit?

Din momentul in care mi-am depus mandatul, nu ne-am mai… adica, am avut doua intilniri atunci, pina la predarea mandatului…

Nici la telefon?

Nu.

Candidatul PSD la Primaria Capitalei e Marian Vanghelie. Chiar asa disperata e situatia in PSD? Nu ati gasit un candidat mai credibil?

Eu nu m-am prea implicat in acest caz. PSD Bucuresti s-a oprit la el. El are limite, dar si virtuti. Este foarte apreciat de cetateni. Ce, Lis era mai bun?

Iliescu isi baga nasul in averile pesedistilor

Ion Iliescu da de inteles ca toti aspirantii la o functie in partid, la virf sau in filiale, ar putea fi obligati sa declare in amanunt ce avere au, pina la ultimul banut si cu precizarea exacta a provenientei acesteia. „Ce au avut in ‘90, ce au acumulat, care e motivatia acestor acumulari, sa nu spuna ca are mai mult de zece mii in depozite.

Cit are? Are zece mii, zece milioane sau un miliard? Sa spuna concret si sa judece oamenii daca aceasta chestiune are motivatie si asa mai departe”, a declarat pentru Mediafax fostul sef al statului. Totodata, Iliescu a dat de inteles ca toti candidatii la functii ar trebui sa suporte tirul intrebarilor celor care urmeaza sa-i voteze si sa dea explicatii.

„Toti cei propusi vor fi prezentati in fata salii si fiecare sa se motiveze si sala sa judece in cunostinta de cauza pe fiecare candidat in parte. Asa ca va fi, din acest punct de vedere, o sita care va cerne continuu. O sa fie la sector, la Capitala, in judete care isi vor alege conducerile proprii si delegatii la Congres.

In primul rind, delegatii la Congres vor trece prin aceste filtre si apoi, in Congres, sita finala”, a anuntat liderul PSD.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro