Sari direct la conținut

„Nu vă este rușine?”. Cancelarul Karl Nehammer ia o altă decizie controversată pentru a câștiga capital electoral în Austria

HotNews.ro
Cancelarul Austriei Karl Nehammer, Foto: photonews.at/Georges Schneider / imago stock&people / Profimedia
Cancelarul Austriei, Karl Nehammer. Foto: photonews.at/Georges Schneider / imago stock-people / Profimedia

Cancelarul conservator al Austriei, Karl Nehammer, dorește ca dreptul de a plăti în numerar să fie consacrat în Constituție, o idee pe care Partidul Libertății (FPO), de extremă dreapta, o promovează de ani de zile, informează Reuters. Liderul partidului de extremă-dreapta, care se plasează pe primul loc în sondajele de opinie, îl acuză că vrea să fure această idee promovată de ani de zile.

Karl Nehammer a transmis vineri printr-un comunicat citat de AP și Agerpres că „din ce în ce mai multe persoane sunt îngrijorate că plata cu numerarul ar putea fi restricţionată în Austria”. „Oamenii din Austria au dreptul de a utiliza numerarul”, a spus Nehammer.

Chiar dacă plata cu cardul şi alte mijloace electronice a devenit din ce în ce mai frecventă în multe ţări europene, Austria şi ţara vecină Germania rămân în continuare ataşate de numerar.

Majoritatea sondajelor de opinie arată Partidul Libertății (FPO), antiimigrație, pe primul loc, cu un avans clar în fața social-democraților din opoziție și a conservatorilor lui Nehammer, care formează o coaliție bipartită cu Verzii de stânga. Următoarele alegeri parlamentare sunt programate să aibă loc în Austria în 2024.

„Problema banilor lichizi este foarte importantă pentru oameni”, a declarat Nehammer pentru presa austriacă, inclusiv pentru agenția de presă APA.

Austriecii iubesc banii lichizi

„Este important pentru mine ca dreptul pentru plata cu bani lichizi să fie înscris în constituție”, a declarat Nehammer, citat de APA. El i-a cerut ministrului de finanțe Magnus Brunner să elaboreze o propunere înainte de o întâlnire cu băncile în septembrie, a mai relatat APA.

Austriecii se numără printre cei mai mari iubitori de numerar din zona euro. În vremuri de criză, cum ar fi debutul pandemiei COVID-19, aceștia s-au grăbit să meargă la bănci pentru a retrage sume considerabile. Mulți turiști sunt stupefiați să constate că unele restaurante și cafenele nu acceptă plata cu cardul.

În ciuda asigurărilor repetate ale Băncii Naționale a Austriei că nu există planuri de eliminare a numerarului, FPO a susținut că dreptul de a folosi numerar și libertatea de a plăti în mod anonim sunt în pericol. Până acum, conservatorii lui Nehammer au respins astfel de argumente.

Nehammer, criticat de extrema-dreapta

Formaţiunea de extremă-dreapta din opoziţie, care în ultimele luni se plasează pe primul loc în sondajele de opinie, l-a criticat pe Nehammer pentru schimbarea de opinie pe această temă.

Protejarea numerarului împotriva unor aşa-numite ameninţări a fost una din solicitările Partidului Libertăţii.

„Nu vă este rușine să furați idei în acest fel de la „maleficul și extremistul” FPO? Nu aveți idei proprii și raționale?” a declarat liderul FPO, Herbert Kickl.

Întrebat de agenţia de presă APA dacă nu cumva este o măsură populistă să concurezi cu Partidului Libertăţii pe tema dreptului la utilizarea numerarului, conservatorul Karl Nehammer a spus că Partidul Libertăţii „bate toba fără a face practic ceva”.

„Libertatea de a alege va fi păstrată”

„Toată lumea ar trebui să aibă oportunitatea de a decide liber cum şi cu ce vrea să plătească. Asta poate fi cu cardul, prin transfer, poate în viitor cu un euro digital, dar şi cu numerar. Această libertate de a alege trebuie şi va fi păstrată”, a spus Nehammer.

O majoritate de două treimi este necesară în parlament pentru a schimba constituția în Austria. Împreună, FPO și conservatorii au doar aproximativ 55% din locurile din camera inferioară.

Guvernul de la Viena spune că în fiecare an 47 de miliarde de euro sunt retrase de la ATM-urile din Austria, o ţară cu o populaţie de aproximativ 9,1 milioane de locuitori.

Austria este una din cele 20 de ţări care fac parte din zona euro.

Blocarea aderării României la Schengen, speculată politic

România, care așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani, nu a intrat anul trecut în spațiul european de liberă circulație, deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale UE.

Austria a reușit să blocheze decizia favorabilă în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate.

După votul din 8 decembrie, atât cancelarul austriac, Karl Nehammer, cât și ministrul de Interne Gerhard Karner au adus ca argument că din cei peste 100.000 de imigranţi sau solicitanţi de azil ajunși în Austria, 75.000 nu fuseseră înregistraţi nicăieri, iar asta ar fi trebuit să se întâmple la trecerea frontierei externe a UE.

Ei au susținut că mulți dintre cei neînregistrați ar fi venit prin România sau Bulgaria, date contrazise de către autoritățile din România.

Dar Nehammer a apăsat tare pe pedala imigrației pentru a atrage mai multe voturi pentru partidul său în campania electorală pentru alegerile regionale din 2023, inclusiv prin votul negativ pentru intrarea României în Schengen.

Pentru unul din patru austrieci imigrația e o temă de maximă importanță, potrivit sondajelor.

Iar acest lucru a fost, în mod vădit, speculat electoral și eventual folosit abuziv în politica extinderii spațiului Schengen.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro