Sari direct la conținut

Nutriție și sănătate: Un doctor în nutriție explică și desființează un mit despre vitamina D răspândit online în timpul pandemiei Covid

HotNews.ro
Simptomele lipsei de vitamină D, Foto: Cleveland Clinic
Simptomele lipsei de vitamină D, Foto: Cleveland Clinic

Vitamina D este unul din cei mai bine argumentați factori de susținere a sistemelor imunitar, osos și muscular – un nutrient „de școală veche”, cum s-ar spune. Dar a explodat și în popularitate pe calea internetului în vremea pandemiei, după ce mai multe studii au constatat că deficiența de vitamină D era mai pronunțată la pacienții cu Covid decât în grupurile de control.

Însă Ashley Jordan Ferira, Ph.D. în nutriție, spune că este important să verificăm înainte să credem în tot ce ne parvine online. De exemplu, pornind de la realitatea că majoritatea americanilor prezintă deficiență sau insuficiență de Vitamina D, remediul care le este propus de multe publicații „de specialitate” este o alimentație bogată în acest element.

„Este un mit imens pe care aș vrea să-l demontez”, spune Ferira. „A-i spune cuiva că-și poate atinge nivelul recomandat de vitamină D prin alimentație este ca și cum i-ai da un bidon cu 5 litri de vopsea ca să-și zugrăvească toată casa.”.

Vitamina D, este un hormon produs de organism, dar se găsește și în mod natural în unele alimente, care pot contribui la prevenirea deficienței extreme. O cană cu lapte conține 100 UI (unități internaționale) de vitamina D. Dar când este vorba de atingerea și menținerea nivelului bun pentru sănătate, asemenea cantități modeste vor fi cu totul insuficiente.

Nivelul suficient în sânge al 25-OH-Vitamina D, măsura pentru vitamina D, este considerat a fi de la 20-30 ng/ml în sus. „Nu este obiectivul în sine, ci mai degrabă un minim care trebuie evitat”, explică dr. Ferira.

Pentru a avea în mod constant un nivel al 25-OH-Vitamina D mai mare de 20-30 ng/ml, recomandările spun că sunt necesare de la 600 UI pentru adulții de peste 19 ani, iar pentru cei peste 70 de ani – minim 800 UI de vitamină D3 în fiecare zi, conform Harvard School of Public Health.

Aceasta, pentru că 100 UI măresc nivelul 25-OH-Vitamina D cu numai 1 ng/ml. Ferira adaugă: „Atenție, această regulă desprinsă mai mult din practică decât din teorie este valabilă pentru persoanele cu greutate normală. Cei care sunt supraponderali sau obezi vor avea nevoie zilnic de 2-3 ori mai multă D3”. Este evident că doar hrana nu le va putea oferi.

De aceea sunt obligatorii analize urmate de recomandarea unui medic de specialitate pentru a ști dacă este necesară suplimentarea prin medicație a cantității zilnice de D3. Chiar și când toți au devenit brusc conștienți si-și dau cu părerea, doar un doctor poate stabili când sunt necesare mijloace specifice de procurare a celor mai importanți nutrienți.

Surse: mindbodygreen.com, The Journal of Clinical Endocrinolgy & Metabolism

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro