O bioimprimanta 3D a reusit sa realizeze tesut osos, muschi si cartilagii viabile
O noua metoda de imprimare 3D poate produce tesuturi osoase, musculare si cartilagii viabile atunci cand sunt grefate pe animale, informeaza Reuters.
„A fost o provocare sa producem tesuturi compatibile pentru grefe umane cu o imprimanta 3D pentru ca tesuturile mai mari necesita nutritie aditionala”, a declarat dr. Anthony Atala de la Scoala de Medicina Wake Forest, din Winston-Salem, Carolina de Nord, pentru Reuters.
Echipa acestuia a dezvoltat asa-numitul „sistem de printare de tesuturi si organe integrate”, sau, pe scurt, ITOP. ITOP produce o retea de mici canale ca permite hranirea tesutului astfel creat dupa ce acesta este grefat unui animal.
Cercetatorii au reusit sa produca trei tipuri de tesuturi -osos, muscular si cartilaginos- si le-au grefat cu succes pe soareci.
La cinci luni dupa grefare, tesutul osos printat arata la fel ca si cel natural, bine vascularizat si fara sa prezinte zone de celule moarte, se arata in raportul realizat de echipa si publicat in revista Nature Biotechnology.
Implanturile de urechi de dimensiuni umane se prezinta, de asemenea, precum cartilagii normale sub microscop, casele de sange aprovizionand regiunile exterioare si fara circulatie sangvina in regiunile interioare (la fel ca si cartilagiile naturale). Faptul ca celulele din regiunile interioare nevascularizate sunt viabile sugereaza ca au avur o nutritie adecvata.
Rezultatele privind tesutul muscular printat 3D au fost de asemenea impresionante. Nu numai ca implantul arata la fel ca tesutul muscular normal cand a fost examinat la doua saptamani de la implant, darse si comporta la stimuli ca un muschi imatur, in dezvoltare.
„Adesea este frustrant pentru medici ca pacientii lor sa primeasca proteze metalice sau din plastic in cadrul unor interventii chirugicale, desi este evident ca o mai buna solutie ar fi o grefa din propriul tesut al pacientului. Rezultatele acestui studiu ne apropie si mai mult de realitatea utilizarii dispozitivelor de imprimare 3D pentru a vindeca defectele folosind propriile tesuturi ale pacientului”, a explicat Anthony Atala.
„Folosim strategii similare pentru a realiza organe solide”, a adaugat omul de stiinta.