Sari direct la conținut

O chestie ciudata. Actuala criza financiara a fost simulata acum doi ani de BCE, exact in conditiile in care ea s-a produs!

Dan Popa's Weblog

In urma cu doi ani, mai precis in aprilie 2006, autoritatile europene de reglementare au organizat o simulare a actualei crize financiare care ar fi urmat sa se intinda in Europa. Exercitiul a cuprins simularea intrarii in incapacitate de plata a unei banci mari, care desfasoara operatiuni intr-un numar de tari mari (cum ar fi prabusirea Lehman) pentru a verifica daca BCE si bancile centrale nationale pot coopera pentru ‘stingerea’ crizei, scrie Dan Popa, pe blogul lui.

Scenariul mai includea prabusirea pietei imobiliare (culmea, nu?), exercitiul de simulare avand loc la sediul central al BCE in prima saptamana din aprilie, chiar in ajunul reuniunii ministrilor europeni de finante si a conducatorilor bancilor centrale.

Vulnerabilitatea Europei la o (posibila pe atunci) criza financiara internationala a fost relevata intr-un raport confidential elaborat pentru consiliul Ecofin.

Autoritatile de reglementare erau ingrijorate acum doi ani, repet, taman de riscurile pentru stabilitatea financiara generate de cresterea volumului tranzactiilor cu instrumente derivate de credit.

Pe atunci, s-a recomandat cu insistenta ca autoritatile de reglementare nationale sa efectueze propriile simulari.

UE a respins crearea unei autoritati unice de reglementare care sa gestioneze riscurile pe plan international, mizand pe cooperarea autoritatilor nationale.

Raportul transmis consiliului Ecofin identifica drept posibile surse de risc prabusirea pietei imobiliare si preturi mari ale petrolului, afirmand insa ca sectorul bancar este solid si ca poate veni orice criza, ca o s-o batem de-o sa-i mearga fulgii. Ei, uite ca n-a fost asa.

Iata Raportul.

Comentati pe Dan Popa’s weblog.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro