Sari direct la conținut

O cladire de peste 100 de ani din Centrul Istoric al Bucurestiului a fost demolata

HotNews.ro
Imobilul din Selari 14 inainte de demolare, Foto: Norc.ro
Imobilul din Selari 14 inainte de demolare, Foto: Norc.ro

Un imobil de peste 100 de ani din Centrul Istoric al Capitalei, strada Selari, nr. 14, a fost pus la pamant weekend-ul trecut. Demolarea s-a facut in baza unei autorizatii de demolare emise de Primaria Capitalei. Fatada cladirii demolate ar putea fi refacuta si integrata in noua constructie.

Demolarea imobilului a inceput la sfarsitul saptamanii trecute. Marti seara, cladirea era deja rasa de pe fata pamantului. Potrivit panoului de santier, Autorizatia de demolare a fost emisa de Primaria Capitalei pe 25 august 2011. Beneficiarii Autorizatiei de demolare sunt Alexandru Neagu si Ilie Potecaru.

In urma unei solicitari facute de catre HotNews.ro, Primaria Capitalei a declarat ca „in urma verificarilor efectuate de catre reprezentantii Directiei Control din cadrul Directiei Generale de Politie Locala si Control General, la imobilul din str.Selari nr.14, sector 3, s-a constatat ca se executa lucrari de construire in baza Autorizatiei de Construire nr. 539/1015522/25.08.2011, emisa de Primaria Municipiului Bucuresti, prin care s-a aprobat demolarea constructiei existente, reconstructie, restaurare si conservare imobil cu functiune mixta, rezultand o cladire cu regim de inaltime S+P+2E+3E”.

Adrian Craciunescu, arhitectul care a facut studiul istoric pentru demolarea cladirii a declarat pentru HotNews.ro ca a dorit pastrarea fadei cladirii vechi, insa aceasta nu a putut fi pastrata din motive tehnice.

„Eu am facut studiul istoric pentru aceasta cladire. Corpul de la strada al casei – parterul si primul etaj – a fost facut intre anii 1840-1870. Etajul al doilea a fost facut la sfarsitul secolului XIX. Din constructia veche insa nu a mai ramas decat fatada de la etajul I. Parterul a fost modificat. Prin studiul istoric am cerut pastrarea fatadei si a pivnitelor de la subsol. Din expertiza tehnica facuta de proiectanti a reiesit ca fatada cladirii nu putea fi pastrata. Vor fi pastrate doar pivnitele, iar fatada demolata va fi refacuta. Cladirea noua va avea aceeasi inaltime ca si imobilul demolat”, spune Adrian Craciunescu.

Demolarea imobilului Selari 14

Demolarea imobilului Selari 14

Foto: Florin Balteanu, Observatorul Urban

Florin Balteanu, reprezentantul Observatorului Urban al Uniunii Arhitectilor din Romania, sustine ca potrivit regulamentului de construire din Centrul Istoric, imobilul ar fi trebuit conservat si pus in valoare:

„Potrivit PUZ Centrul Istoric, regimul de interventie reglementat este restrictiv (intr-o scara care arata astfel: permisiv-atenuat-elastic-restrictiv-sever-drastic). Acestui regim ii corespunde tipul de interventie: „conservare, restaurare si punere in valoare”, spune acesta.

Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, a declarat ca va face plangere penala. „Exista doua variante, fiecare dintre ele constituind caz penal. Fie primarul Municipiului Bucuresti a eliberat autorizatia de desfiintare cu incalcarea prevederilor PUZ Zona Centru Istoric a Municipiului Bucuresti, caz in care Primarul General si arhitectul-sef au comis o infractiune. Fie proprietarul a demolat fara autorizatie de desfiintare, caz in care proprietarul si demolatorul au comis o infractiune. Asociatia Salvati Bucurestiul va face o plangere penala si in acest caz”.

Pentru a preveni situatiile in care imobile cu valoare de patrimoniu sunt demolate ilegal, fara a se putea face nimic, Asociatia Salvati Bucurestiul a solicitat repetat Ministerului Dezvoltarii si Primariei Capitalei reglementarea constructiilor si demolarilor din Bucuresti prin:

– instituirea unui numar unic de telefon pentru constructiile / demolarile fara panou de santier

– instituirea unui „Monitor Oficial” al autorizatiilor de construire / desfiintare, pentru posibilitatea de verificare rapida a existentei unei autorizatii

– interzicerea demolarilor pe timp de noapte.

Institutiile nu au luat insa nici o masura in acest sens.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro