O companie a Consiliului Local Sector 1 scoate la licitație nebulizatoarele cumpărate de administrația Tudorache / Clotilde Armand: Încearcă să distrugă probele procurorilor
Compania de Investiții și Dezvoltare Sector 1 SA, ce aparține Consiliului Local Sector 1, a scos la licitație cele 1.200 de nebulizatoare cumpărare în timpul pandemiei, de administrația Daniel Tudorache, cu aproape 18 milioane lei. Achiziția este anchetată de DNA. Primarul actual, Clotilde Armand, acuză consilierii PNL și PSD că ar vrea să distrugă probele prin vânzarea lor.
”Compania de Investiții și Dezvoltare Sector 1 SA anunță organizarea unei licitații publice deschise cu strigare, în data de 24.11.2022, ora 10:00, în vederea valorificării nebulizatoarelor de bio-decontaminare CUBE S din patrimoniul propriu, după cum urmează:
• Lot 1 : 343 buc nebulizatoare CUBE S cu 0 ore de folosință
• Lot 2 : 835 buc nebulizatoare CUBE S cu 24 ore de folosință
• Lot 3 : 22 buc nebulizatoare CUBE S cu 156 ore de folosință
Bunurile pot fi vizionate la adresa mai sus-menționată în perioada 18.11-23.11.2022”, se arată în anunțul companiei, postat pe site.
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, spune că nu a fost consultată cu privire la organizarea licitației cu strigare și că prin vânzarea nebulizatoarelor s-ar distruge probele pentru ancheta DNA în curs.
- ”Mare atenție. Consilierii locali PNLPSD de la Sectorul 1 încearcă să distrugă probele procurorilor și să-l salveze pe fostul primar. Problele din ancheta DNA din dosarul lui Tudorache sunt vândute la licitație publică de către compania subordonată Consiliului Local Sector 1 și condusă de directoarea numită de consilierii PNL.
- Primăria Sectorului 1 nu a fost consultată cu organizarea acestei licitații publice, administrarea Companiei fiind realizată prin intermediul reprezentanților numiți de Consiliul Local Sector 1. Cele 1.200 de nebulizatoare de bio – decontaminare au fost achiziționate, în septembrie 2020, la prețuri supraevaluate, cu suma de totală 17.880.000 lei. Fosta administrație nu a folosit deloc aceste nebulizatoare, din cauza faptului că acestea trebuie să fie manipulate doar de către persoane autorizate în acest scop.
- Curtea de Conturi a constatat, în 2021, că în acest caz a fost organizată o procedură formală pentru achiziția celor 1.200 de nebulizatoare, fără aprobarea Consiliului Local Sector 1 a rectificării bugetului de venituri și cheltuieli, în care se prevăd aceste cheltuieli și fără posibilitatea utilizării acestora de către beneficiari. Consecințele economico – financiare ale abaterilor de la legalitate și regularitate: prejudicierea bugetului Companiei de Investiții și Dezvoltare Sector 1 S.A.
- Contractul de achiziție publică este anchetat, în acest moment, de procurorii DNA. Un număr de 55 de persoane – doi foști primari, funcționari publici, oameni de afaceri – și mai multe firme sunt puse sub acuzare. În acest dosar, Camera Deputaților a avizat favorabil încuviințarea percheziției informatice în cazul unui fost primar”, a scris Clotilde Armand pe pagina de Facebook.
Edilul spune că Primăria Sectorului 1 face demersuri pentru ca aceste posibile tentative de distrugere a unor probe să fie aduse la cunoștința procurorilor.
”Compania respectivă a fost înființată de Tudorache Diamant. Prin ea s-au scurs banii cetățenilor către presa de partid și tot prin ea s-au acordat bani către firmele anchetate acum în dosarul Tudorache-Vanghelie. Pe scurt: prin această companie fantomă s-a furat”, a mai scris Clotilde Armand.
Direcția Națională Anticorupție a anunțat în octombrie că a început urmărirea penală a 56 de suspecți, persoane juridice și fizice, între care fostul primar Marian Vanghelie, consilier local la sectorul 5 până în 2020, și fostul primar Daniel Tudorache, actual deputat PSD, pentru achiziții nelegale, supraevaluate, făcute de instituții din subordinea consiliilor locale ale sectoarelor 1 și 5. Procurorii spun că gruparea ar fi fost constituită și coordonată de către Marian Vanghelie și ar fi reușit să obțină din aceste contracte peste 13,5 milioane de euro.
Conform DNA, cele 56 de persoane sunt urmărite penal pentru achiziții nelegale, supraevaluate, făcute de instituții publice/firme din subordinea consiliilor locale ale Sectoarelor 1 și 5, unele coordonate de primar, respectiv Administrația Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice (A.U.I.P.U.S.P.) Sector 1, Compania de Investiții și Dezvoltare în Sănătate și Domenii de Interes Public-Privat (C.I.D.S.D.I.P.P.) Sector 1 și SC ECONOMAT Sector 5.
Achizițiile supraevaluate ar fi vizat tablete pentru elevi (75.500 bucăți), dar și produse necesare în perioada pandemiei de COVID-19, respectiv nebulizatoare de biodecontaminare (1.200 bucăți) și termoscannere (200 bucăți).
Gruparea infracțională ar fi fost coordonată de Marian Vanghelie
Acuzațiile aduse de procurori sunt următoarele:
- „Începând cu luna august 2019, Marian Vanghelie, împreună cu alte 6 persoane fizice și 5 persoane juridice, ar fi constituit un grup infracțional organizat care a acționat pe parcursul anului 2020, pe trei paliere și ierarhizat, cu scopul de a influența derularea achizițiilor făcute de instituțiile publice aflate în subordinea consiliilor locale Sector 1 si 5.
- Pe parcursul anului 2020, activitatea acestui grup ar fi fost sprijinită și de alte persoane, printre care funcționarii publici menționați mai sus și un expert în achiziții publice, angajat al unei societăți care furniza servicii de consultanță Administrației Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice (A.U.I.P.U.S.P.) Sector 1, Companiei de Investiții și Dezvoltare în Sănătate și Domenii de Interes Public-Privat (C.I.D.S.D.I.P.P.) Sector 1 și S.C. Economat Sector 5 S.R.L.
- În baza unui “program” exact, elaborat, și implementat, membrii grupării infracționale ar fi urmărit devalizarea fondurilor publice ale entităților publice menționate, urmând ca sumele de bani necuvenite, rezultat al prejudicierii bugetelor entităților publice prin achiziții făcute la prețuri supradimensionate, să fie însușite de membrii grupului.
- Membrii grupului ar fi acționat în scopul de a pregăti, organiza și sprijini săvârșirea mai multor infracțiuni de fals, vizând crearea unor circuite comerciale fictive, având ca obiect livrări fictive, în cascadă, ale produselor care urmau a fi vândute în final entităților publice, la prețuri supraevaluate și de abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite (în orice formă posibilă a participației penale), inclusiv cu consecințe deosebit de grave, în legătură cu derularea procedurilor de achiziție desfășurate de entitățile publice.
Prețul plătit pentru un nebulizator, de 3,5 ori mai mare decât prețul pieței
Profitând de alocările bugetare pentru achiziționarea de bunuri și servicii și de programele aprobate de Consiliile locale ale sectoarelor 1 și 5, pentru achiziții necesare în perioada pandemiei de COVID-19, grupul infracțional organizat coordonat de Marian Vanghelie, ar fi acționat în maniera descrisă anterior în scopul fraudării fondurilor publice:
- destinate achiziției de termoscannere și tablete, alocate pentru A.U.I.P.U.S.P. Sector 1,
- alocate cu titlul de capital social/majorare capital social pentru C.I.D.S.D.I.P.P. Sector 1 SA și folosite la achiziția de nebulizatoare pentru biodecontaminare,
- ale societății ECONOMAT Sector 5 și folosite la achiziția de tablete.
Ca exemplu, pentru un nebulizator s-ar fi plătit un preț de 3,5 ori mai mare decât cel practicat de furnizorul inițial.
Achiziția de tablete pentru elevi
În ceea ce privește contractele de atribuire a tabletelor, pentru a acorda o aparență de legalitate, funcționarii publici din cadrul AUIPUSP Sector 1 și al ECONOMAT Sector 5 București, cu sprijinul expertului în achiziții publice, consultant al celor două autorități contractante, ar fi întocmit documentații false de licitație deschisă și ar fi simulat derularea unor proceduri de licitație deschisă pentru atribuirea contractelor respective, manipulând Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
În realitate, atribuirea acestor tablete s-ar fi făcut anterior simulării procedurilor de licitație, prin proceduri nelegale de negociere fără publicarea prealabilă.
Aspectele menționate mai sus nu ar fi fost realizabile dacă suspecții, funcționari publici, nu ar fi comis mai multe infracțiuni de fals și nu și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu, prevăzute de legislația primară, în legătură cu organizarea licitațiilor pentru atribuirea contractelor respective.
Ca urmare a infracțiunilor săvârșite s-ar fi obținut foloase necuvenite pentru membrii grupului în valoare totală de 67.811.280 lei”.
HotNews.ro a scris încă de acum doi ani despre aceste achiziții ilegale făcute de primăriile sectoarelor 1 și 5:
- Administrația PSD: Primăria Sectorului 1 a plătit peste 15.000 de euro/bucata pentru termoscannerele instalate în școli
- Primăria Sectorului 1 ține la secret firma de la care a cumpărat 48.000 de tablete care vor ajunge gratuit la elevi și profesori / Achiziția de circa 76 de milioane de lei s-a făcut fără licitație
- Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a făcut public cine a câștigat contractul pentru achiziția a 48.000 de tablete, informație ținută la secret de fostul primar
- Dezastrul de la Economat, magazinele făcute de Primăria Sectorului 5 pentru a oferi alimente mai ieftine: Alimentele nu au fost inventariate 2 ani. Nu se știe ce a dispărut / Plăți nelegale de sute de milioane