Sari direct la conținut

O companie olandeza si-a propus sa trimita primul om pe Marte pana in 2023

HotNews.ro

Dupa ce NASA a trimis pe Marte robotul Curiosity pentru a cauta semne ca mediul panetei rosii ar fi putut fi, de-a lungul istoriei, propice pentru dezvoltarea vietii, o companie olandeza vrea sa trimita oameni pe Marte pana in 2023, cu mult inainte de data prevazuta de NASA pentru o astfel de operatiune, relateaza AFP.

„Cucerirea planetei Marte este cel mai important pas din istoria omenirii”, a declarat pentru AFP Bas Lansdorp, un inginer mecanic in varsta de 35 de ani si fondator al companiei „Mars One”.

Inginerul olandez estimeaza costul proiectului la 6 miliarde de dolari (4,78 miliarde de euro), de doua ori mai mult decat costul misiunii Curiosity pe Marte (2.5 miliarde dolari).

Procedurile de selectie a astronautilor, viata lor de zi cu zi pe Marte si cele sapte luni ale calatorie ar urma sa fie televizate, Lansdorp explicand ca i-a venit ideea proiectului discutand cu Paul Romer, unul dintre creatorii reality-show-ului Big Brother difuzat in premiera in 1999 in Olanda.

In timp ce unii experti pun la indoiala valorile etice ale unui astfel de proiect si fezabilitatea tehnica a acestuia, Gerard’t Hoofd, castigatorul Premiul Nobel pentru Fizica in 1999, sustine initiativa si se declara unul dintre ambasadorii sai.

„De-a lungul istoriei au existat aventurieri care s-au lansat in calatorii in necunoscut, ganditi-va la vikingii care au mers in America, la Cristofor Columb”, a declarat acesta pentru AFP. Lansdorp recunoaste insa ca mai are de rezolvat multe aspecte ale proiectului.

„Mars One” intentioneaza sa infiinteze o colonie pe Marte incepand cu 2023, in timp ce administratia americana si-a propus sa trimita oameni pe Marte pana in 2030.

Echipa lui Lansdorp, formata dintr-un fizician, un designer industrial si un specialist in comunicatii corporative, intentioneaza sa se ocupe de coordonarea generala a proiectului urmand ca implementarea sa fie incredintata unor societati private specializate.

Procedurile de selectie si de formare a candidatilor astronauti. Intre 2016 si 2022, „Mars One” ar urma sa trimita pe Marte module locuibile, alimente si vehicule robotizate.

In aprilie 2023, primii patru astronauti ar urma sa puna piciorul pe Marte, fiind insotiti ulterior de alti astronauti, in numar de douazeci pana in 2033.

Potrivit proiectului, astronautii vor instala colonia si vor efectua cercetari stiintifice in special cu privire la posibilitatea ca planeta Marte sa fi fost, de-a lungul istoriei, propice pentru dezvoltarea vietii.

Temperatura medie pe Marte este -55 de grade iar atmosfera este compusa in proportie de 95% din dioxid de carbon. Oxigenul necesar astronautilor ar urma sa fie produs din rezervele de apa prezente sub forma de gheata in subsol.

„Cred ca exista multe intrebari care nu au fost analizate in detaliu”, avertizeaza Chris Welch, profesor de inginerie spatiala la Universitatea Spatiala Internationala (UIS), cu sediul la Strasbourg (Franta).

„Din punct de vedere tehnic, as spune ca sunt 50/50 sanse; in orice caz, este o incercare curajoasa”, a subliniat Welch adaugand ca se indoieste totusi ca pot fi colectate 6 miliarde de dolari „prin intermediul televizorului.”

„Sa pui o persoana pe Marte … de ce nu? Dar pentru a pune patru oameni si de a-i mentine in viata, este mult mai greu”, a mai afirmat Welch. Potrivit specialistului, productia de oxigen din gheata este „teoretic posibila”, insa foarte nesigura.

Jorge Vago, expert in cadrul programului de explorare a planetei Marte al Agentiei Spatiale Europene (ESA), a explicat, la randul sau, ca turbulentele de la suprafata planetei Marte fac aproape imposibila aterizarea a doua navete intr-un singur loc, dupa cum prevede proiectul „Mars One”.

„In cazul in care un robot trebuie sa pregateasca amenajarea unui modul locuibil, si a aterizat la 20 sau 100 de km de tinta, ii va fi foarte dificil sa ajunga la destinatie”, explica Jorge Vago.

Totodata, eruptii solare resimtite mult mai puternic pe Marte ar reprezenta un pericol pentru astronauti si instalatiile lor, avertizeaza omul de stiinta.

In ciuda acestor indoieli, Gerard Blaauw, presedintele Societatii spatiale olandeze care reuneste companii olandeze din sectorul aerospatial, si-a manifestat sprijinul fata de „Mars One”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro