Sari direct la conținut

O echipă de cercetători de la Cambridge a reușit să creeze primul organism viu cu ADN-ul complet modificat

HotNews.ro
O echipă de cercetători de la Cambridge a reușit să creeze primul organism viu cu ADN-ul complet modificat

Oamenii de știință au creat primul organism viu al cărui ADN este în totalitate sintetic și modificat radical, scrie The Guardian.

Microbul produs în laborator reprezintă tulpina unei bacterii care se găsește de obicei în intestinul uman sau în sol și care posedă un set de instrucțiuni genetice mai mic decât alte organisme înrudite. Existența acestui organism arată că viața poate fi susținută și de un cod genetic restricționat, făcând loc pentru posibilitatea unor noi metode de a produce medicamente sau materiale utile.

În urma unui efort de doi ani, cercetătorii laboratorului de biologie moleculară de la Universitatea Cambridge au reconstruit ADN-ul bacteriei Escherichia coli (E coli) și au creat celule cu versiunea sintetică a genomului alterat.

„Era complet neclar dacă este posibil să realizăm un genom atât de mare și dacă puteam să îl modificăm atât de mult”, a declarat Jason Chin, cel care a condus proiectul.

Echipa de la Cambridge a refăcut genomul E coli prin înlăturarea codonilor în plus. După 18.000 de editări, codul genetic reconstruit a fost sintetizat chimic și introdus în bacteria E coli, înlocuind genomul natural al organismului. Rezultatul cercetării, care apare și în publicația Nature, constă în existența unui microb complet sintetic, cu un cod genetic modificat. Acesta poartă numele Syn61.

Aceste forme de viață create în medii controlate ar putea să fie foarte utile deoarece virușii s-ar răspândi mai greu în interiorul lor. Iar rezistența la viruși ar fi o soluție pentru o parte din problemele care apar în procesul de producție al medicamentelor. E coli este deja utilizată în industria biofarmaceutică pentru producerea insulinei și pentru alte componente folosite în tratamentul împotriva cancerului, al sclerozei multiple sau al afecțiunilor oftalmoogice, dar o producție întreagă poate fi distrusă dacă culturile bacteriene sunt infectate cu viruși.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro