Sari direct la conținut

O grupare de romani a clonat carduri din SUA si UE cauzand un prejudiciu estimat la 2,5 milioane dolari

HotNews.ro

Procurorii DIICOT Mehedinti au efectuat miercuri 38 de perchezitii in 17 judete, in cadrul unei ample operatiuni de prindere a membrilor unei grupari, acuzate ca a clonat peste 50.000 de carti de credit, ce apartineau unor persoane din 24 de tari, printre care SUA si state membre UE, prejudiciul estimat pana la acest moment fiind de 2,5 milioane dolari, potrivit Agerpres. Procurorii romani au colaborat in instrumentarea acestei cauze cu United State – Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucuresti.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, gruparea este specializata in savarsirea infractiunilor de acces fara drept la un sistem informatic, modificare de date informatice fara drept, detinere fara drept de date informatice in scopul savarsirii de infractiuni, fals informatic, frauda informatica, falsificarea instrumentelor de plata electronica, detinere de echipamente in vederea falsificarii instrumentelor de plata electronica, efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos si inselaciune.

Anchetatorii sustin ca activitatea membrilor gruparii, desfasurata din 2009 pana in prezent, a fost structurata pe mai multe paliere, fiecare dintre acestia avand atributii bine determinate.

Astfel, invinuitul T.F.E, liderul gruparii, impreuna cu invinuitii B.G.N si M.M.D, se ocupau cu obtinerea datelor de identificare a cartilor de credit, (‘phishing’) prin interceptarea fara drept a unei transmisii de date informatice, activitate care poate fi efectuata fie prin intermediul unor programe informatice de tip ‘keylogger’, fie in interiorul unei retele de sisteme informatice de tip ‘sniffer’ sau ‘rat’ prin care se obtin informatii confidentiale despre carduri de credit care permit accesul si efectuarea de tranzactii on-line sau electronice.

Invinuitii D.M, S.B.C, V.C.L, Z.G.L., respectiv Z.C.V, impreuna cu alte persoane de pe acest palier, aveau rolul de a cumpara datele cartilor de credit de la invinuitul T.F.E, liderul gruparii, si de la invinuita B.G.N, obtinute in mod injust, pe care ulterior le comercializau la un pret mai mare decat cel de achizitie.

O parte dintre membrii gruparii falsificau instrumentele de plata electronica, ce fie erau folosite personal de catre acestia prin accesarea fara drept a unor sisteme informatice (ATM-uri, cumparaturi on-line), fie erau incredintate altor persoane in vederea folosirii lor.

Ultimul palier al gruparii era reprezentat de persoanele care in schimbul unor sume modice foloseau instrumentele de plata electronica falsificate, obtinute de la persoanele de pe palierul precedent, sumele sau bunurile obtinute fiind remise celor din palierele superioare.

Legatura intre membrii grupului era coordonata de liderul gruparii, invinuitul T.F.E, si era realizata on-line prin intermediul aplicatiilor Yahoo Messenger, Skipe sau a telefoanelor mobile.

Activitatea infractionala a gruparii a vizat peste 24 de tari atat din Uniunea Europeana, cat si din afara acesteia, fiind compromise peste 50.000 de date de carti de credit, iar prejudiciul estimat este de 2,5 milioane dolari.

In urma perchezitiilor domiciliare, au fost ridicate numeroase medii de stocare ale datelor informatice, care urmeaza a fi expertizate.

Actiunea a fost efectuata cu sprijinul Serviciilor pentru Actiuni Speciale Mehedinti si Buzau, IPJ Mehedinti si al jandarmilor de la Brigada Mobila de Jandarmi ‘Matei Basarab’ Ploiesti si IJJ Buzau.

Suportul specializat a fost asigurat de catre Serviciul Roman de Informatii si de catre Departamentul de Informatii si Protectie Interna.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro