Sari direct la conținut

O lege inaplicabila care transpune o Directiva nerealista

HotNews.ro

Miine, Viviene Reding, Comisar European pentru Societatea Informatiei si media, urmeaza a se intilni cu autoritatile romane, in speta cu ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor. Unul dintre posibilele subiecte este Directiva privind stocarea datelor de trafic si aspectele ei controversate (in speta, Directiva obliga statele sa incalce dreptul la viata privata al cetatenilor lor). Despre Directiva si problemele ei, a vorbit Bogdan Manolea pe blogul sau. In esenta, Directiva – care s-a transformat la noi in Ordonanta de urgenta (si va deveni lege) – cere furnizorilor de servicii Internet sa stocheze datele de trafic ale tuturor abonatilor (adica cine cind si de unde s-a logat).

Masura face parte din pachetul de actiuni anti-teroriste. Partea cea mia vesela (dincolo de violarea drepturilor omului) este ca daca “teroristii” acceseaza retele din afara controlului ISPistului (ca Google, Yahoo Messenger, etc), datele de trafic nu mai pot fi identificate si nici stocate. Cu alte cuvinte, legea/Directiva este inepta tehnic si nu va folosi decit la prinderea teroristilor inepti. In plus, ea creeaza obligatii nerezonabile (si extrem de costisitoare) pentru ISP-isti. Cum frumos zicea un participant la dezbateri, singurii care profita de pe urma acestor prevederi sunt importatorii de hard-discuri.

Am pus si noi o mina de ajutor la pornirea unei discutii pe tema Directivei, prin urmatoarea scrisoare.

Mi se pare un exercitiu interesant de democratie, sa incerci sa revizuiesti/anulezi o Directiva – mai ales una menita sa te protejeze. In Germania, Directiva a fost contestata la Curtea Constituionala. Incercam si noi?

Altfel, e nevoie de un milion de semnaturi (parca) la nivel european pentru a forta reanalizarea unei directive. Ar fi si asta de incercat… Cum ar fi daca toti ISP-istii ar trimite un mail catre toti abonatii lor, explicindu-le ca legea le cere sa pastreze datele de trafic, pe durata de un an, chiar daca nu sunt acuzati (ei, utilizatorii, de nimic?) Si sa le ceara o semnatura impotriva Directivei? Cite credeti ca s-ar stringe? 🙂

Comenteaza pe blogul Ioanei Avadani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro