Sari direct la conținut

O mica bacterie pare sa joace un rol – cheie in reglarea temperaturii planetei (studiu)

HotNews.ro

Un grup de mici bacterii, Pelagibacteriile, foarte numeroase in apele oceanelor, pare sa joace un rol extrem de important in reglarea temperaturii Terrei, potrivit unui studiu realizat la Universitatea Exeter din Marea Britanica, publicat luni in revista ”Nature Microbiology”, scriu EFE si ziarul britanic ”Daily Mail”, citat de Agerpres.

Pelagibacteriile produc sulfat de dimetil (DMS), compus care stimuleaza formarea norilor. Pe masura ce temperatura creste, aceste mici bacterii se inmultesc si genereaza o cantitate mai mare de DMS. Norii rezultati reflecta energia solara, iar in acest fel se reduce radiatia solara care ajunge la suprafata marilor si oceanelor. Conform acestei teorii, cunoscuta sub numele de ”ipoteza CLAW”, fenomenul functioneaza si invers: cand temperatura scade, din cauza norilor, se micsoreaza si numarul de Pelagibacterii.

Denumirea de CLAW provine de la initialele numelor oamenilor de stiinta care au elaborat ipoteza, Robert Charlson, James Lovelock, Meinrat Andreae si Stephen Warren. Dintre acestia, Lovelock este cunoscut mai ales pentru ipoteza Gaia, care vede Pamantul ca un urias organism care se autoregleaza.

”Aceasta cercetare demonstreaza ca Pelagibacteriile reprezinta un compus important in stabilitatea climei. Daca vrem sa intelegem mai bine modul in care DMS influenteaza clima, acest organism trebuie considerat ca un element principal”, a afirmat profesorul Ben Temperton, membru al echipei internationale care a efectuat acest studiu.

Este posibil ca bacteriile din acest grup sa fie cele mai numeroase organisme de pe planeta, reprezentand circa o treime din totalul celulelor de la suprafata oceanelor. Aproximativ o jumatate de milion de bacterii de acest gen se gasesc intr-o singura lingurita de apa de mare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro