Sari direct la conținut

O navă de croazieră, împiedicată să acosteze în Amsterdam de activiștii de mediu de la Extinction Rebellion care s-au legat de o ecluză

HotNews.ro
Activisti Extinction Rebellion blocheaza acostarea unui vas de croaziera la Amsterdam / FOTO Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia
Activisti Extinction Rebellion blocheaza acostarea unui vas de croaziera la Amsterdam / FOTO Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mai mulți membri ai organizației de mediu Extinction Rebellion (XR) s-au legat duminică dimineața de o ecluză, împiedicând acostarea unui vas de croazieră în capitala olandei, potrivit imaginilor activiștilor și a unui purtător de cuvânt al portului Amsterdam, relatează AFP.

Este a doua săptămână consecutivă când activiştii de mediu recurg la Amsterdam la o astfel de acţiune prin care cer desfiinţarea marilor nave de croazieră, despre care afirmă că sunt foarte poluante şi contribuie la schimbările climatice, potrivit Agerpres.

„Petrolul ucide, opriţi navele de croazieră!”, au scris ei pe ecluza de care s-au legat.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a portului Amsterdam, Carlijn van Essen, acest protest blochează acostarea navei de croazieră Serenada Mărilor (Serenade of the Seas), o ambarcaţiune de mari dimensiuni prevăzută cu peste o mie de cabine. O navă petrolier a fost de asemenea blocată.

Activiştii au susţinut că au blocat alte două nave de croazieră în acelaşi port, afirmaţie negată de aceeaşi purtătoare de cuvânt, care a mai spus că le revine autorităţilor să decidă asupra unei intervenţii contra protestatarilor.

Potrivit unui studiu al ONG-ului Transport şi Mediu (Transport and Environment), numai în anul 2022 ambarcaţiunile de croazieră care au navigat în apele europene au emis peste 8 milioane de tone de CO2, echivalentul a circa 50.000 de zboruri Paris-New York.

Potrivit unui comunicat XR, trecerea altor două vase de croazieră, Ambition și Amera, a fost, de asemenea, obstrucționată duminică. O afirmație contestată de Van Essen, potrivit căreia navele, ancorate în IJmondhaven, au ajuns la destinația finală.

INTERVIURILE HotNews.ro