O naveta Soyuz a lansat pe orbita o adevarata menajerie – soareci, soparle si melci, pentru experimente in vederea unui zbor spre Marte
O racheta Soyuz a decolat vineri, la ora 10H00 GMT, de pe cosmodromul din Baikonur, cu o adevarata menajerie de soareci, soparle si melci la bord, pentru a efectua experimente stiintifice in vederea unui zbor spre Marte, scrie AFP.
„Este o adevarata Arca a lui Noe”, a comentat televiziunea publica Vesti. Agentia spatiala Roskosmos a confirmat ulterior plasarea lor pe orbita.
La bordul navetei spatiale bord Bion-M, care a fost pusa pe orbita in acelasi timp cu diversi sateliti de racheta Soyuz, se afla 45 de soarecei, 8 jerboa (mici rozatoare) de Mongolia, 15 soparle, 20 de melci si alte organisme vii.
Animalele, care vor fi plasate in compartimente separate si supravegheate permanent, vor ramane pe orbita o luna si vor reveni pe pamant in 18 mai, pentru ca oamenii de stiinta sa poate studia efectele sejurului petrecut in spatiu.
„Este vorba de a determina pana la ce punct se adapteaza organismul nostru la conditii de imponderabilitate si sa intelegem ce trebuie facut pentru a asigura supravietuirea in zboruri de lunga durata”, a spus directorul de programul al Centrului Spatial rusesc, Valeri Abraskin, la televiziunea publica.
Prima experienta sovietica de acest tip cu un animal al fost cainele Laika in 1957, care a precedat primul zbor spatial al unui om, Iori Gagarin, in 1961.
Cainele a murit dupa cateva ore petrecute in spatiu.