Sari direct la conținut

O noua cometa se apropie de Pamant

HotNews.ro

Se numeste C2007 N3 (Lulin) si se apropie de Pamant. In a doua parte a lunii februarie va fi suficient de aproape pentru a fi vazuta cu ochiul liber. Si e pentru prima data, spun astronomii, in aceasta zona a Sistemului Solar. Apropierea unei comete este intotdeauna un prilej de entuziasm printre astronomi. Stelele cu coada nu inceteaza sa fascineze: in primul rand pentru ca sunt obiecte extrem de vechi, ramasite dintr-un univers mult mai tanar. Un fel de emisari din trecut.

Cat de aproape?

Astronomii estimeaza ca in 24 februarie, cometa Lulin va fi la aproximativ 70 de milioane de km de Pamant. Iar coada ei va avea, probabil, o lungime de pana la 8 ori diametrul Lunii. Este probabil prima vizita a cometei Lulin in Sistemul Solar – sau, cel putin, asa spun calculele de orbita la care s-a lucrat in ultimii doi ani (de la descoperirea cometei, in 2007).

De unde vin cometele?

Cometa Lulin in 2 ianuarie 2009
Foto: NASA

Cometele sunt obiecte de gheata si praf care orbiteaza in jurul Soarelui pe traiectorii eliptice (unele dintre ele pe niste elipse foarte alungite). Sursa lor este, in principiu, o zona inghetata de la marginea Sistemului Solar, numita centura Kuiper. Sau, cel putin, a unora dintre ele. Pentru ca o parte dintre cometele cunoscute au orbite prea alungite pentru a veni din centura Kuiper.

Ca urmare, in anii 50, Jan Oort a propus sa ne imaginam ca Sistemul Solar este inconjurat de o zona de obiecte inghetate foarte vechi, o sfera de material difuz care intre timp a primit numele de „norul lui Oort”.

E vorba despre o zona imensa despre care stim foarte putin. Si pe care n-a vazut-o nimeni niciodata. Un motiv in plus sa ne intereseze cometele.

Dincolo de informatii despre zona in care vine, cometa Lulin este in sine interesanta. De pilda, nu stim cum se va comporta la aceasta apropiere de Soare. Unele comete, la apropierea de Soare, incep sa se topeasca, sau, mai precis, gheata lor se transforma in vapori, si asa apare celebra coada. Altele insa se comporta diferit, mergand pana la a nu avea deloc coada. Sau, dimpotriva, dezvolta doua cozi gemene. Ar putea fi Lulin din ultima categorie?

Vom putea probabil raspunde in curand la o parte dintre aceste intrebari.

Cometa C2007 N3 Lulin: parametri, traiectorie, imagini

Mai multe despre comete

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro