O nouă variantă HIV, mai virulentă, identificată în Olanda
Cercetătorii au identificat o variantă extrem de virulentă a HIV care a început să circule în Țările de Jos în anii 1990, o descoperire științifică rară care nu ar trebui să provoace panică, spun ei.
Această variantă răspunde într-adevăr la tratamentele existente și este în declin din 2010. „Nu există niciun motiv să fii alarmat”, a asigurat pentreu AFP Chris Wymant, cercetător epidemiolog la Universitatea Oxford și autor principal al studiului, publicat joi în revista Science.
Dar această descoperire ar putea ajuta la înțelegerea mai bună a modului în care virusul HIV, care provoacă boala SIDA, atacă celulele.
Această lucrare demonstrează, de asemenea, că un virus poate evolua pentru a deveni mai virulent – o ipoteză științifică care a fost studiată pe larg în teorie, dar din care au existat puține exemple până acum.
Varianta Delta a coronavirusului a fost recent o altă dovadă.
În total, cercetătorii au descoperit 109 persoane infectate cu această variantă, doar patru dintre ele în afara Olandei (în Belgia și Elveția).
Majoritatea erau bărbați gay, de vârstă similară celor infectați cu virusul în general.
Varianta s-a dezvoltat la sfârșitul anilor 1980 și 1990 și a fost transmisă mai rapid în anii 2000. Probabil din cauza eforturilor olandeze de a controla boala, aceasta a fost în declin din 2010.
A fost numită „varianta VB”, pentru „varianta virulentă a subtipului B” – cel mai comun subtip din Europa.