Sari direct la conținut

O prima problema pentru ministrul Marius Bostan: Tribunalul Bucuresti a respins cererea Ministerului Comunicatiilor pentru suspendarea platii a 100 milioane de lei pentru licente Microsoft/Ministerul, obligat si la cheltuieli de judecata

HotNews.ro
Dosarul licentelor Microsoft, Foto: Hotnews
Dosarul licentelor Microsoft, Foto: Hotnews

Tribunalul Bucuresti a respins vineri, 13 noiembrie, ca inadmisibila cererea Ministerului Comunicatiilor pentru suspendarea platii a 100 milioane de lei pentru licente Microsoft, suma reprezentand transele pe 2014 si 2015 aferente unui act aditional incheiat in anul 2013 la un acord cadru din anul 2009, in timpul Guvernului Boc 1 (PD-L + Alianta PSD-PC). Instanta a obligat Ministerul la plata unor cheltuieli de judecata de 10.000 lei catre Unicredit Bank, iar paratele Synotech Global Services Switzerland si Synotech Global Services Romania vor solicita cheltuieli de judecata pe cale separata. Ministerul poate face recurs la aceasta decizie in 5 zile de la comunicare.

Fostul ministru al Societatii Informationale, Sorin Grindeanu, a declarat in 5 ianuarie 2015 pentru HotNews.ro ca ministerul a cerut in instanta, in decembrie 2014, suspendarea platii a 100 milioane de lei pentru licente Microsoft, suma reprezentand transele pe 2014 si 2015 aferente unui act aditional incheiat in anul 2013 la un acord cadru din anul 2009, in timpul Guvernului Boc 1 (PD-L + Alianta PSD-PC). Grindeanu a mai spus atunci ca nu este vorba de denuntarea contractului. In urma unei analize interne asupra contractului pentru licente Microsoft am gasit lucruri care ne indreptatesc sa cerem in instanta suspendarea platilor, un alt motiv find si faptul ca daca nu platim transele se percep penalitati, a precizat ministrul.

Fostul ministru Sorin Grindeanu a declarat in data de 15 decembrie, cand a fost validat de Comisiile de specialitate din Parlament, ca de la 1 ianuarie 2015 incep sa curga penalitati de 0,1% pe zi daca statul nu plateste transa de 50 milioane de lei pentru licente Microsoft, aferenta anului 2014.

  • „Corpul de control al Ministerului verifica in prezent ce a insemnat aceasta achizitie, dar raportul nu este finalizat. Eu nu-mi doresc sa grevez bugetul cu penalitati de 0,1% pe zi, care incep de la inceputul anului viitor, din informatiile pe care le am acum, dar vreau sa fim corecti. Sunt uimit ca nu am fost intrebat in Comisiile Palamentare de Microsoft, dar este o perioada dificiala fata de acest subiect”, a spus, in 15 decembrie, Sorin Grindeanu.

Pentru detalii citeste si: UPDATE Sorin Grindeanu, ministrul Comunicatiilor: Am cerut in instanta suspendarea platii a 100 de milioane de lei pentru licente Microsoft/Vom denunta contractul daca instanta decide ca sunt nereguli

In dosarul (45482/3/2014) judecat la Tribunalul Bucuresti, Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) este reclamant, in timp ce parati sunt:

– Asocierea D-Con.Net. AG (actualmente Synotech Global Services Switzerland AG) cu sediul ales la SCA Chirvase, Rilla si Asociatii

Unicredit Tiriac Bank

D-Con Net GMBH

Comsoft Direct AG

Bechtle Holding Schweitz AG

DIM Soft SRL (actualmente Synotech Global Services Romania SRL) cu domiciliul la SCA Chirvase, Rilla si Asociatii

Intervenient in acest dosar este Microsoft Romania SRL.

Dupa mai multe amanari, Tribunalul Bucuresti a dat vineri, 13 noiembrie urmatoarea solutie, care poate fi atacata cu recurs in 5 zile de la comunicare:

  • Respinge ca inadmisibila cererea de suspendare a executarii contractului intemeiata pe art. 14 si art. 15 din Legea nr. 554/2004. Respinge ca neintemeiata cererea de suspendare a executarii contractului intemeiata pe dispozitiile OUG nr. 34/2006.
  • Respinge ca neintemeiata exceptia lipsei de interes cu privire la cererile avand ca obiect: – obligarea noilor membri ai asocierii de face dovada asumarii tuturor obligatiilor ce le revin prin contract, precum si prezentarea acceptului din partea celorlalti membri ai asocierii privind detinerea/atribuirea calitatii de lider al asocierii catre noul membru al asocierii care a rezultat in urma modificarilor/schimbarilor in structura asocierii; – obligarea paratilor de a prezenta documente care sa ateste ca in prezent cel putin unul dintre membrii noii asocieri detine calitatea de reseller autorizat de Microsoft; – obligarea membrilor noii asocieri de a notifica reclamantul cu privire la toate modificarile survenite si justificarea detaliata a acestora; – obligarea paratilor sa puna la dispozitia reclamantului certificatul de rezidenta fiscala aferent beneficiarului platii.
  • Respinge ca inadmisibile cererile avand ca obiect: – obligarea membrilor asocierii de a pastra neschimbata structura acesteia asa cum a fost constituita la momentul depunerii ofertei si atribuirii contractului, pana la data finalizarii contractului; – obligarea membrilor asocierii la a-si prezenta disponibilitatea de a incheia cu reclamantul un act aditional referitor la modificarile survenite; – obligarea paratilor la prezentarea acceptului tuturor membrilor asocierii cu privire la beneficiarul de drept al transelor de plata ce rezulta din contract; – obligarea paratilor la prezentarea contractului de factoring incheiat intre asociere si Unicredit Bank SA si a notificarilor transmise bancii de catre asociere pe baza carora a fost actualizat contractul de factoring.
  • Respinge, ca fiind formulate impotriva unei persoane fara calitate procesuala pasiva, cererile formulate in contradictoriu cu parata Unicredit Bank SA, avand ca obiect: – obligarea noilor membri ai asocierii de face dovada asumarii tuturor obligatiilor ce le revin prin contract, precum si prezentarea acceptului din partea celorlalti membri ai asocierii privind detinerea/atribuirea calitatii de lider al asocierii catre noul membru al asocierii care a rezultat in urma modificarilor/schimbarilor in structura asocierii; – obligarea paratilor de a prezenta documente care sa ateste ca in prezent cel putin unul dintre membrii noii asocieri detine calitatea de reseller autorizat de Microsoft; – obligarea membrilor noii asocieri de a notifica reclamantul cu privire la toate modificarile survenite si justificarea detaliata a acestora.
  • Respinge in rest actiunea modificata si precizata, ca neintemeiata.
  • Obliga pe reclamant la plata sumei de 10.000 lei catre parata Unicredit Bank SA, cu titlu de cheltuieli de judecata, constand in onorariu de avocat redus conform art. 451 alin. 2 C.pr.civ. Ia act de precizarea paratelor Synotech Global Services Switzerland AG si Synotech Global Services Romania S.R.L, in sensul ca inteleg sa solicite cheltuieli de judecata pe cale separata.
  • Cu drept de recurs, in termen de 5 zile de la comunicare, cererea urmand a se depune la Tribunalul Bucuresti. Pronuntata astazi, 13.11.2015, prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei”.

Despre decizia din 13 noiembrie a Tribunalului Bucuresti a scris marti si Profit.ro.

Amintim ca si Razvan Cotovelea, ministrul care a fost la Comunicatii inaintea lui Sorin Grindeanu a refuzat plata transei de 50 milioane de lei aferenta anului 2014 pentru licente Microsoft.

Razvan Cotovelea, fost Ministru al Comunicatiilor, in mandatul caruia ar fi trebuit sa se plateasca cea de-a doua transa de 50 de milioane de lei pentru licente Microsoft, a refuzat sa faca aceasta plata desi ministerul avea suma bugetata. Acest lucru s-a intamplat din doua motive.

Cotovelea a spus ca a cerut DNA sa-i spuna daca exista o extindere a verificarilor in cadrul investigatiei privind licentele Microsoft pentru a nu favoriza un prejudiciu suplimentar. In al doilea rand s-a demarat o ancheta interna privind respectarea conditiilor contractuale ale actului aditional incheiat in anul 2013 la acordul cadru din anul 2004.

Potrivit anchetatorilor DNA, contractul cadru de inchiriere de licente Microsoft, din 15 aprilie 2004, ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47 la suta acordat de Microsoft in considerarea Guvernului si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate.

In urma acestui scandal, Microsoft a anuntat ca a initiat un program de informare si transmitere a discount-urilor catre clientii din sectorul public si companiile de stat in Romania si in cateva alte tari, program care va fi extins in curand la nivel global, pentru a scadea riscul de coruptie in propriul ecosistem de business.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro