O romanca – cel mai bun chirurg dermatolog din lume
Alina Fratila este prima femeie presedinte din istoria Societatii Internationale de Chirurgie Dermatologica. Patru academii medicale din SUA si Germania o numara printre membrii sai, fiind invitata sa sustina prezentari de-a lungul timpului la peste 300 de conferinte nationale si internationale. In 2007 a primit Premiul German pentru Inovatie, devenind cu un an inainte cetatean de onoare al orasului ei natal, Otelu-Rosu. Periodic, Alina Fratila se intoarce in Romania unde este profesor asociat la disciplina de dermatologie din cadrul U.M.F. Bucuresti.
Vlad Mixich: Ati absolvit Facultatea de Medicina din Timisoara, urmand apoi un traseu profesional impresionant. Ati fost mai degraba o studenta silitoare sau o studenta foarte pasionata de medicina?
Alina Fratila: Fiind nascuta intr-o familie cu foarte multi medici, medicina in general este o pasiune. In timpul studentiei la Timisoara, datorita talentului didactic al profesorului Pius Brinzeu, pot spune ca am facut o adevarata pasiune pentru specialitatile chirurgicale. Insa pentru a fi luata in serios ca femeie, in specialitatea de chirurgie, trebuie sa fii de doua ori mai silitoare decat un barbat, ceea ce am si facut cu mare placere.
Nationalitatea mea nu a contat
V.M.: Ce efect are asupra relatiei cu pacientii faptul ca sunteti romanca? Nationalitatea a fost un avantaj sau un dezavantaj pentru cariera dumneavoastra?
Alina Fratila: Nationalitatea nu a fost niciodata o tema de discutie, nici nu m-a avantajat, dar nici nu m-a dezavantajat. De fapt, nu am simtit niciodata ca as fi fost tratata ca o straina. Din contra, cand am primit primul meu post de medic in sectia de chirurgie a unui spital din Bavaria, iar seful m-a asistat la o operatie de hernie, mi-a spus: „nici nu am ce sa va mai invat, aveti o educatie chirurgicala deosebita”.
V.M.: Stiu ca sunteti la curent cu situatia tinerilor medici din Romania. Salarii mizerabile, spitale mizerabile, perspective asemenea. Foarte multi viseaza sa emigreze. Ce ii sfatuiti?
Alina Fratila: Daca as trai acum in Romania, as incerca sa ma specializez in strainatate. Asa am facut si eu acum 20 de ani, participand la multe cursuri in SUA. Apoi m-as reintoarce in tara pentru a contribui la dezvoltarea si modernizarea invatamantului medical romanesc. Satisfactiile vor fi mult mai mari si, desigur, si aprecierea din partea pacientilor va creste exponential.
V.M.: Ati primit recent un important premiu german pentru inovatie. Despre ce este vorba?
Am gasit de cuviinta ca trebuie sa sacrific dorinta de a avea copii si familie pentru a ma putea dedica 100% profesiei mele
Alina Fratila: Este vorba despre un premiu pentru o lucrare stiintifica care descrie operatia de lifting de pleoape (blefaroplastie) cu ajutorul bisturiului cu lumina, “UltraPulse CO2 Laser”, care este mult mai putin dureroasa. Hematoamele, edemul si durerile sunt mult reduse si, prin urmare, pacientul se poate reintegra rapid in viata cotidiana.
V.M.: Gustul succesului este mai dulce sau mai amar printre straini?
Alina Fratila: Mi-a fost foarte greu sa fiu asa de departe de parinti, dar dragostea lor m-a ocrotit permanent pana si aici. Fratele meu locuieste si el in Germania, asa incit nu sint chiar singura.
Am sacrificat familia pentru profesie
V.M.: Clinica dumneavoastra din Bonn este una dintre cele mai renumite din vestul Germaniei. Ce ati sacrificat pentru a atinge acest varf profesional?
Alina Fratila: Am gasit de cuviinta ca trebuie sa sacrific dorinta de a avea copii si familie pentru a ma putea dedica 100% profesiei mele. Ca femeie si mama as fi dedicat foarte mult timp copiilor, asa cum au facut si parintii mei. Anii din urma mi-au solicitat insa o angajare deosebita pe toate planurile, nu numai medical, avand ca finalitate infiintarea clinicii de care vorbiti, „Jungbrunnen-Klinik” (in traducere „Fintina tineretii”), asa incit a trebuit sa-mi neglijez chiar si prietenii.
V.M.: Practic, v-ati casatorit cu bisturiul. Este bisturiul mai fidel decat orice barbat?
Alina Fratila: Fidelitatea este de dorit doar daca este reciproca. Eu am avut si am in continuare un sprijin deosebit din partea prietenului meu care se incadreaza si se adapteaza perfect in viata mea de fiinta dependenta de munca. In privinta fidelitatii bisturiului exista anumite tehnici operatorii in care eu sunt cea care inseala bisturiul cu…laserul. Chirurgia moderna opereaza cu un „bisturiu de lumina” (“lichtskalpell”) care poate taia si coagula in acelasi timp. Avantajul enorm este ca nu exista sangerare post-operatorie.
V.M.: Cum va simtiti atunci cand reusiti sa readuceti frumusetea sau tineretea in viata unui pacient?
Alina Fratila: Ma simt ca un artist. Cea mai mare satisfactie este sa primesc aprecierile din partea pacientului care este multumit de rezultat si de multe ori spune cu bucurie: „nimeni nu si-a dat seama ca am fost operat, m-au intrebat chiar daca am fost in concediu caci arat foarte odihnit”.
V.M.: Ciopliti in fete de oameni vii. Cat la suta este arta si cat la suta este tehnica in aceasta meserie?
Alina Fratila: Talentul si intuitia estetica sunt cele mai importante calitati ale unui chirurg, si asta tine de arta chirurgicala; dar si spiritul autocritic si dorinta permanenta de perfectiune, dorinta de a inventa noi tehnici cat mai blande si atraumatice. Apoi vine munca, experienta si exercitiul, care sunt cu atat mai importante cu cat talentul este mai deficitar.
V.M.: Ce preferati: un geniu urat sau un mediocru frumos?
Alina Fratila: Excesele si extremele, atat in privinta genialitatii cat si a frumusetii, sunt dificile prin definitie. De obicei se simt neintelese, ca si cand ar tine de supranatural. Eu prefer o eleganta atractiva si vesela.
In cartierul rezidential al fostelor ambasade din Bonn, pe zidul unei cladiri cochete poate fi citit urmatorul nume: “Prof. Dr. Alina Fratila (medic – Romania)”. Aceasta cladire este clinica privata a primei femei care a reusit sa devina presedintele Societatii Internationale de Chirurgie Dermatologica.