O suta de ani de la cucerirea polului Sud, o celebrare marcata de ingrijorarile legate de incalzirea globala
Premierul norvegian si cateva sute de persoane, oameni de stiinta si aventurieri, au celebrat miercuri, la polul Sud, cucerirea, in urma cu o suta de ani, a celui mai sudic punct al planetei, o ceremonie care a prilejuit ocazia tragerii unui nou semnal de alarma asupra efectelor incalzirii globale, relateaza AFP.
In data de 14 decembrie 1911, exploratorul norvegian Roald Amundsen si patru coechipieri ai sai au infipt, pentru prima oara, drapelul norvegian la polul Sud, in urma unei curse epice cu britanicul Robert Falcon Scott, care si-a pierdut viata in aceasta aventura.
„Suntem aici pentru a celebra una dintre faptele de vitejie cele mai impresionante ale umanitatii”, a declarat premierul norvegian Jens Stoltenberg, al doilea sef de guvern din istorie care s-a deplasat la polul Sud, dupa neo-zeelandeza Helen Clark, in 2007.
„Si suntem aici pentru a sublinia importanta acestui continent glacial in munca ce vizeaza intelegerea incalzirii planetei”, a spus el, sub privirile cercetatorilor enormei baze americane Amundsen-Scott, care se afla acum in proximitatea polului sud geografic.
In cursul scurtei ceremonii, Stoltenberg a implantat, ca si Amundsen, drapelul norvegian si a dezvaluit o statuie in gheata a ilustrului explorator.
Ofiterul britanic si coechipierii sai nu au fost nici ei uitati.
„Au platit pretul suprem si numele lor va ramane inscris in istoria polara”, a spus Stoltenberg, salutand „eroismul”, „curajul” si „hotararea lor de a atinge unul dintre cele mai inospitaliere locuri de pe Tera”.
Dupa ce au atins polul in 17 ianuarie 1912, la peste o luna dupa expeditia norvegiana, Scott si cei patru coechipieri ai sai au murit pe drumul de intoarcere, victime ale frigului, epuizarii si infometarii.