Sari direct la conținut

Oamenii de știință descoperă o nouă specie de rechin bioluminescent

HotNews.ro
American Pocket Shark, Foto: usatoday
American Pocket Shark, Foto: usatoday

Rechinii sunt cunoscuți pentru faptul că adulmecă și urmăresc prada înainte de a ataca, însă rechinii dintr-o specie recent descoperită nu fac decât să lumineze în întuneric, iar prada vine la ei, scrie CNN.

Rechinul american cu buzunare, cu o lungime de aproximativ 20 de cm, este primul din specia sa descoperit în Golful Mexic, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Tulane.

Oamenii de știință au dat peste un rechin focă mascul în 2010, în Golf. Acesta nu a mai fost observat până în 2013, când un cercetător de la Administrația Națională pentru Oceane și Atmosferă (NOAA), Mark Grace, l-a găsit în mijlocul unei populații de indivizi din alte specii.

„Este doar al doilea rechin de acest tip capturat sau înregistrat vreodată”, a declarat Grace. Celălalt specimen a fost găsit în anul 1979 în estul Oceanului Pacific.

„Cei doi fac parte din specii separate, din oceane separate”, a adăugat acesta. „Și amândoi sunt extrem de rari”.

Potrivit studiului, acest rechin secretă un fluid luminos cu ajutorul unei glande asemănătoare unui buzunar, situată lângă înotătoarele din față. Specialiștii cred că acest mecanism este folosit pentru a atrage prada, care este ademenită de lumină, în timp ce micul prădător atacă fără să fie văzut.

Organismele bioluminescente sunt des întâlnite în ocean. NOAA estimează că în jur de 90% dintre animalele marine fac parte din această categorie, însă studiile legate de viețuitoarele din apele abisale sunt puține. Lumina emisă de animale este cauzată de o reacție chimică, în urma căreia este degajată energie sub forma luminii, conform Smithsonian National Museum of Natural History.

Organismele folosesc lumina pentru a atrage parteneri, pentru a avertiza atacatorii sau pentru a ademeni prada.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro