Sari direct la conținut

Obezitatea: provocarea zilelor noastre

Cresterea incidentei obezitatii si a riscurilor de sanatate asociate acesteia, mai ales in randul tinerilor reprezinta o provocare reala a societatii contemporane. Obezitatea este si o provocare politica: este un punct foarte important pe agenda politica deoarece creeaza costuri foarte mari societatii.

Obezitatea inseamna masa corporala grasa in exces care poate avea consecinte grave asupra sanatatii: boli cardiovasculare, diabet. Greutatea in exces si obezitatea sunt definite de Indexul Masei Corporale (IMC ).

Formula de calcul pentru IMC

Masa corporala (kg) / Inaltime 2 (in metri)

  •     intre 18,5 si 25 = greutate normala
  •     26 – 30 = greutate in exces
  •     > 30 = obezitate

Multe studii arata ca mancam mai putin (din punct de vedere caloric) decat o faceam acum 50 de ani si totusi, castigam in greutate. Acest lucru este cauzat si de faptul ca “ardem” mai putina energie decat acum 50 de ani:

  1. Mergem pe jos mai putin decat o faceam inainte, de cele mai multe ori mergem cu masina sau folosim lifturi in schimbul mersului pe scari.
  2. Copiii petrec foarte mult timp stand in fata televizorului sau in fata compterului in loc sa se joace afara.
  3. Activitatea de zi cu zi este mult mai putin solicitanta fizic.

De la greutate in exces la obezitate

Greutatea in exces

  • 26 < IMC< 30
  • <30,8% > la adulti
  • <20,9%> la copii cu varsta sub 13 ani

Obezitatea

  • IMC > 30
  • <10,8%> la adulti
  • <7,1%> la copii cu varsta sub 13 ani

Cauzele greutatii in exces si a obezitatii sunt diferite si nu pot fi atribuite unui singur produs alimentar sau bauturii.

1.Greutatea in exces si obezitatea apar cand asimilam mai multe calorii decat ardem prin exercitii fizice. De aceea se si spune ca nu exista alimente „bune” sau “rele”, ci doar stiluri de viata bune sau rele.

2.Obezitatea este un complex, o problema a societatii datorata unei schimbari majore in conditiile noastre de viata si a modului in care mancam.

3.Solutia acestei probleme complexe ar trebui sa fie impartita pe mai multe directii si sa nu vizeze doar alimente si bauturi.

4.Un stil de viata sanatos este acela in care o persoana mananca si bea variat si cu moderatie, combinand exercitii fizice regulate.

5.Ca parte dintr-o dieta echilibrata si a unor exercitii regulate, bauturile carbogazoase sunt o sursa placuta de lichide.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro