Sari direct la conținut

Obstacolele care mai despart Cosmote de serviciile 3G

HotNews.ro

Un proiect de decizie scos joi spre consultare publica de arbitrul telecom (ANC), ca urmare a unei recomandari a Comisiei Europene, ar da posibilitatea Cosmote sa ofere servicii de generatia a treia (3G), in baza unei licente detinute deja, deci fara a mai plati o alta taxa. Este insa doar un proiect, iar propunerea de la Bruxelles nu este obligatorie. Mai mult, seful ANC spune ca in situatia in care, in urma consultarilor cu ceilalti operatori, va rezulta ca acest proiect nu este oportun, decizia nu va fi adoptata. O alta optiune pentru Cosmote ar fi castigarea unei licente WiMAX, dar abia in 2009.

Proiectul ANC prevede ca operatorii care detin benzile de frecvente radio 880-915 MHz, 925-960 MHz, 1710-1747,5 MHz si 1805-1842,5 MHz, sa poata furniza pe langa serviciile 2G si servicii 3G, prin intermediul sistemelor UMTS (servicii multimedia si de transmisii de date).

”Acest drept de utilizare va putea fi exercitat numai dupa modificarea licentelor acordate, in conditiile legii. In prezent, aceste benzi sunt alocate prin licente catre Orange Romania, Vodafone Romania si Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, companii care le folosesc pentru furnizarea de servicii de generatia a doua, specifice sistemelor GSM”, se arata in comunicatul ANC.

Orange a cerut deja rezolvarea echitabila a situatiei

Orange, Vodafone, RCS&RDS si Zapp detin deja licente 3G castigate in urma unor proceduri de selectie, si ale unor taxe de cate 35 milioane dolari. In urma acestei decizii, Orange, Vodafone, dar mai ales Cosmote, operator care a pierdut lupta pentru una din ultimele doua licente 3G in 2006, in favoarea RCS&RDS si Zapp, vor putea furniza servicii 3G fara sa mai plateasca nicio alta taxa.

Reactiile nu au intarziat sa apara:

”In principiu consideram ca este o initiativa benefica. In acelasi timp, acordarea cu titlu gratuit a dreptului de furnizare a serviciilor 3G unui operator ar dauna principiilor concurentei si egalitatii sanselor, principii pe baza carora a functionat piata comunicatiilor in Romania pana acum.

Cei patru operatori care detin in prezent dreptul de operare pentru serviciile 3G au castigat licitatii, si-au asumat obligatii legate de acoperire si calitatea serviciului si au platit cate 35 milioane de dolari. Speram intr-o rezolvare echitabila a situatiei, astfel incat operatorii 3G actuali sa nu fie defavorizati”, a declarat Dorin Odiatiu, directorul pentru afaceri internationale si interconectare al Orange Romania.

Seful ANC: Nimeni nu primeste cadou vreo bucatica de frecventa in plus

Seful ANC refuza insa orice discutie privind vreun cadou oferit unui operator anume:

”Pretul care a fost platit pentru licentele 2G si 3G este sensibil egal, poate chiar mai mare pentru 2G. Dupa ce se termina consultarea, vedem in ce masura decizia este oportuna si trebuie modificata si dupa aceea este publicata, devine lege si apoi trebuie modificate licentele. Tratamentul este egal pentru toti operatorii, la toti se modifica in acelasi sens. Si inca un lucru, nimeni nu primeste cadou vreo bucatica de frecventa in plus”, a precizat Liviu Nistoran.

Nicolae Oaca: Cosmote ar putea avea probleme sa ofere si 2G si 3G in aceeasi banda

Un alt aspect important prevazut in proiectul ANC este acela ca cine va furniza servicii 3G in benzile de frecvente de 900 MHz si 1800 MHz va fi obligat sa continue si furnizarea serviciilor 2G (GSM) anterioare.

”In ce priveste continuitatea furnizarii serviciilor de comunicatii electronice de generatia a doua, specifice sistemelor GSM, in benzile de frecvente aflate in discutie, autoritatea de reglementare isi exprima opinia clara de protejare a intereselor utilizatorilor finali, furnizarea serviciilor de comunicatii electronice de generatia a treia in benzile 900 MHz si 1800 MHz fiind posibila numai in conditiile coexistentei furnizarii celor doua tipuri de servicii de comunicatii electronice”, se arata in expunerea de motive ANC.

Si analistul telecom, Nicolae Oaca crede ca aceasta va fi o provocare pentru Cosmote:

”Este o decizie asteptata de multa vreme, care repara o greseala si permite Cosmote sa ofere servicii 3G. Peste tot in UE se pune problema, unele tari permitand deja operatorilor sa ofere servicii 3G in benzile inferioare. Problema este daca vor avea latime de banda suficienta, daca canalul pe care il au va fi suficient pentru ambele servicii 2G si 3G. Mai ales pentru Cosmote, care are nevoie de latime de banda mai mare, ambele retele functionand in aceiasi banda.

Pentru Vodafone si Orange, singurul dezavantaj ar fi intrarea lui Cosmote pe piata serviciilor 3G. Daca Cosmote va oferi servicii 3G vom avea competitie, pana acum am avut duopol”, a declarat analistul telecom dr. Nicolae Oaca.

Cosmote: Implementarea serviciilor 3G conform propunerii ANC nu va afecta calitatea serviciilor existente

Oficialii Cosmote sustin insa ca implementarea acestor servicii conform propunerii ANC nu va afecta calitatea serviciilor oferite in prezent.

”Exista deja planuri pentru a implementa 3G prin intermediul frecventei de 900 MHz in tari precum Marea Britanie, Franta, Germania, Spania, Australia si multe altele, ceea ce denota potentialul acestei alternative. In urma unor investitii semnificative in ultimii trei ani, Cosmote se bucura de cea mai moderna si extinsa retea in benzile 900 si 1800 MHz, avand astfel posibilitatea de a oferi clientilor sai o calitate deosabita a serviciilor de telefonie mobila pretutindeni in tara.

Implementarea serviciilor 3G conform propunerii ANC se va face fara sa afecteze nivelul de calitate al serviciilor deja existente, ci dimpotriva, va oferi utilizatorilor romani posibilitatea de a-si alege cele mai bune si accesibile servicii de date”, a declarat pentru HotNews.ro, Tereza Valcan, Corporate Affairs Manager Cosmote Romania.

Exista posibilitatea neconcretizarii proiectului ANC, WiMax abia in 2009

Propunerea Comisiei Europene, pe baza careia s-a facut acest proiect ANC, este in prezent in dezbatere la Parlamentul European si s-ar putea transforma in directiva, obligatorie la nivelul UE. Pana atunci insa ramane doar o recomandare. In plus, exista posibilitatea ca la finalul consultarii publice sa se renunte la implementarea acestei decizii.

”Daca la finalul consultarilor cu operatorii rezulta ca decizia nu este oportuna si daca Parlamentul European nu transforma recomandarea in directiva, atunci exista posibilitatatea ca aceasta decizie sa nu fie adoptata. Nu fac nici un fel de speculatii cu privire la pozitia operatorilor pana nu se incheie consultarile”, a mai spus presedintele ANC.

Cat despre cealalta optiune de a oferi servicii de date prin intermediul tehnologiei WiMAX, posibilitatea castigarii unei astfel de licente s-a amanat pentru 2009, desi ministrul comunicatiilor, Karoly Borbely, promisese la inceputul mandatului va oferi doua licente WiMAX pana la sfarsitul lui 2008.

ANC a anuntat recent ca isi propune publicarea formei finale a caietului de sarcini pentru WiMAX pe 3 noiembrie, urmand ca ofertele sa fie depuse pe 5 ianuarie 2009, iar “daca graficul va fi mentinut”, castigatorii sa fie anuntati pe 28 ianuarie 2009.

Cosmote promite din nou ca va avea o pozitie clara privind 3G pana la sfarsitul lui 2008

In martie 2008, la inceputul mandatului ca CEO al Cosmote Romania, Stefanos Theocharopoulos a anuntat printre prioritati gasirea unor solutii pentru a oferi servicii broadband fie printr-o licenta WiMAX pana la sfarsitul acestui an, fie prin intermediul tehnologiei UMTS in banda de frecvente de 900 MHz.

Cea de-a doua solutie pare acum mai la indemana:

„Furnizarea de servicii 3G prin banda de frecvente de 900 MHz este mai simplu si rapid de implementat pentru ca dispunem deja de licenta pentru aceasta frecventa si infrastructura de baza deja exista (2G). In privinta tehnologiei WiMAX, este mai degraba o decizie la nivel de grup, care se va reanaliza in momentul in care ANC reia procedurile de acordare a licentelor. Pana la finele anului, vom avea o pozitie clara cu privire la solutia aleasa pentru furnizarea de servicii de date”, a mai declarat pentru HotNews.ro, Tereza Valcan.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro