Sari direct la conținut

​OCDE reduce previziunile de crestere economica si nu exclude o noua recesiune mondiala

HotNews.ro

Economia mondiala ar putea reintra in recesiune in cazul unui derapaj al zonei euro, unde criza, in ciuda progreselor, ramane „principala amenintare”, dar si daca Statele Unite vor inregistra un esec in realizarea ‘zidului bugetar’, avertizeaza marti OCDE, citat de AFP.

Organizatia pentru cooperare si dezvoltare economica (OCDE) releva, in raportul sau asupra „Perspectivelor economice mondiale”, un nou acces de slabiciune care a determinat revizuirea in scadere a previziunilor economice pentru majoritatea puterilor mondiale.

Cresterea americana va fi de 2,2% in acest an (fata de 2,4%, estimarea din mai) si de 2% in 2013 (in loc de 2,6%). Cifra ar urma sa creasca la 2,8% in 2014, potrivit unei prime previziuni.

In zona euro, recesiunea ar urma sa fie mai puternica in acest an decat aprecia precedenta estimare, cu un produs intern brut (PIB) in recul cu 0,4% in loc de 0,1%. Recesiunea va continua anul viitor (-0,1%), in conditiile in care OCDE miza in mai pe o crestere de 0,9%. Relansarea economica ar urma sa intervina in 2014 (+1,3%).

„Criza din zona euro ramane principala amenintare pentru economia mondiala, in ciuda masurilor recente care au redus presiunile imediate”, estimeaza clubul celor mai bogate tari, in raportul lor.

Economistul sef al institutiei, Pier Carlo Padoan, cere evitarea oricarei asanari bugetare excesive.

„Daca ‘zidul bugetar’ nu este evitat, un soc negativ considerabil ar putea arunca Statele Unite si economia mondiala in recesiune”, spune el, referindu-se la taierile de cheltuieli si cresterile de impozite care vor intra in mod automat in vigoare daca republicanii si democratii nu ajung la un acord pana la finele anului.

„In zona euro, ajustarea soldului bugetar structural ar trebui sa respecte angajamentele actuale”, avertizeaza acesta. Aceasta semnifica faptul ca guvernele nu ar trebui sa adopte noi masuri de austeritate daca nu se atinge cresterea economica scontata si daca obiectivele afisate de reducere a deficitului public nu sunt atinse.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro