Sari direct la conținut

Ofertele de economisire ale băncilor și statului la început de an: nimic nu bate inflația prognozată

HotNews.ro
Bani-bancnote-lei, Foto: Hotnews
Bani-bancnote-lei, Foto: Hotnews

Anul a început cu noi oferte de economisire de la stat prin Tezaur, dar și băncile au dobânzi competitive din acest punct de vedere. Bat ele inflația?

În primul rând, trebuie să precizăm că BNR estimează pentru primul trimestru al anului viitor o inflație de 9,8% (iar pentru finalul acestui an de 11,2%).

*Bineînțeles, acele așteptări sunt orientative pentru că nimeni nu știe viitorul.

*Acest text nu reprezintă o recomandare de investiții

Singurul avantaj al ofertei statului este faptul că nu se plătește impozit pe venit și nu sunt comisioane. Dar pe sume, poți găsi o ofertă mai bună la bănci.

Să presupunem că o persoană are 2.000 de lei și vrea să-i plaseze undeva la risc scăzut.

Are mai multe opțiuni, dar 2 sunt mai vizibile: depozit bancar și titluri Tezaur. Altele mai puțin cunoscute sunt titlurile Fidelis care sunt deja listate (pentru că în ianuarie pare că nu vor fi noi emisiuni), fondurile de investiții (unități de fond) cu risc scăzut, acțiuni la diverse companii (dar risc mai mare) și alte instrumente ce țin de bursă (evident cu riscul aferent).

h2 Ce oferte sunt la banii plasați pe 1 an

Dacă ne uităm la depozitele bancare, observăm că cele mai bune oferte pe 1 an sunt dobânzi de 8-9%, ceea ce s-ar traduce într-un câștig de 144 – 162 lei (după plata comisioanelor și a impozitului pe venit), pe exemplul cu 2.000 de lei.

Atenție la DAE, că sunt oferte care vă pot păcăli cu dobândă mare, dar efectiv e mai mică, deci câștigul e redus.

Ca să vă faceți o idee, CEC Bank oferă 8%, BCR la fel: iar câștigul real este de 144 lei. O altă bancă, OTP Bank, vine cu 8,2%, dar câștigul real este de 86,56 lei.

TBI Bank oferă 9%, iar câștigul este de 162 lei.

Acestea sunt doar câteva exemple. Pentru a vă face o idee mai bună intrați pe FinZoom.ro sau Conso.ro.

Statul oferă la Tezaur o dobândă de 7,35% pe un an, ceea ce înseamnă un câștig de 147 lei (venitul nu e taxat).

Pe actuala prognoză de inflație nicio ofertă din cele prezentate mai sus nu o bate. Ar fi trebuit, ca să depășească nivelul estimat de la finalul primului trimestru din 2024, ca acel câștig să fie de 196 lei pe un an.

Ce oferte sunt la banii plasați pe 2 ani

Băncile oferă între 8 – 9,6% pe an, iar după cei doi ai ar fi un câștig de 288 – 345 lei (după plata comisioanelor și a impozitului pe venit).

Statul oferă prin Tezaur pe 2 ani o dobândă anuală de 7,6%, ceea ce ar însemna 304 lei (152 lei/an).

Tezaur este și pe 3 ani (în ianuarie), iar statul acolo vine cu 8%, ceea ce s-ar traduce într-un câștig de 480 lei (160 lei/an).

Cei cu depozite la bănci mai mari (echivalentul în lei a 50.000 – 60.0000 euro) sunt loviți destul de puternic prin noile praguri (adică se va plăti CASS la 6 salarii minime. Dacă depozitele sunt mai mari, atunci vă veți raporta la 12 sau 24 salarii). Aici statul le mănâncă mai mult din câștig, așa cum a arătat HotNews.ro zilele trecute.

Ce se schimbă în taxarea economiilor la bancă odată cu 2023: mai mulți bani către stat dacă ai depozite mai mari

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro