Sari direct la conținut

Oficial ungar: Ungaria este “insula siguranţei” în Europa la capitolul vaccinare / În Europa, numărul deceselor legate de rujeolă a crescut de şase ori între 2016 şi 2018

HotNews.ro
Vaccinare, Foto: Hotnews
Vaccinare, Foto: Hotnews

Ungaria este “insula siguranţei” în Europa în ceea ce privește vaccinarea, spune secretarul de stat pentru sănătate al Ungariei, Ildikó Horváth, citat de MTI. În această țară, programul de vaccinare obligatorie funcţionează de 100 de ani, iar rata celor vaccinaţi prin schema naţională de vaccinuri gratuite se apropie de sută la sută. Oficialul ungar a făcut aceste declarații la un summit la Bruxelles, unde Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat că în Europa numărul deceselor provocate de rujeolă a crescut de şase ori între 2016 şi 2018.

Statele din Uniunea Europeană, Comisia Europeană, precum şi organizaţiile mondiale de profil recunosc că şi pe plan mondial Ungaria este fruntaşă la capitolul ratei de vaccinare, iar încrederea populaţiei în sistemul ungar de vaccinare este remarcabilă, a declarat joi, la Bruxelles, pentru corespondentul agenţiei ungare de presă MTI, secretarul de stat pentru sănătate al Ungariei, Ildikó Horváth.

“Cel mai important este ca mamele şi familiile să înţeleagă de ce este important, în interesul păstrării vieţii şi sănătăţii copiilor lor, să le asigure apărare prin vaccinuri”, a subliniat oficialul ungar.

Ildikó Horváth a susținut că, din acest punct de vedere, Ungaria este “insula siguranţei” în Europa. Programul de vaccinare obligatorie funcţionează de 100 de ani, iar rata celor vaccinaţi prin schema naţională de vaccinuri gratuite se apropie de sută la sută.

Juncker: Cei care refuză vaccinarea „se joacă cu focul”

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a criticat joi pe cei „care se joacă cu focul” refuzând vaccinarea, în cadrul primului „summit mondial” organizat la Bruxelles împreună cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), pe fondul recrudescenţei cazurilor de boli precum rujeola, scrie Agerpres, citând AFP.

„În contextul în care în unele părţi ale lumii mor oameni din lipsă de vaccinuri, aici există persoane care riscă viaţa lor şi a altora refuzându-le. Unii nu joacă jocul prevenţiei şi se joacă cu focul”, şi-a exprimat Juncker regretul în deschiderea summitului.

În lume, aproape de trei ori mai multe cazuri de rujeolă au fost înregistrare în primul semestru din 2019, comparativ cu întregul an 2018.

„În Europa, numărul deceselor legate de rujeolă a crescut de şase ori între 2016 şi 2018. Iar aceste cazuri vizează în principal persoane nevaccinate. De ce? Pentru că numeroşi europeni sunt suspicioşi în privinţa vaccinurilor: 38% dintre ei cred că ele cauzează bolile împotriva cărora ele sunt menite să îi protejeze”, a subliniat Jean-Claude Juncker, acuzând această „neîncredere stupidă”.

Oficial OMS: Minciunile privind vaccinarea se răspândesc în ţările dezvoltate din Europa, în SUA, în Canada

„Minciunile privind vaccinarea se răspândesc în ţările dezvoltate din Europa, în SUA, în Canada şi în alte părţi, dar şi în ţări mai puţin dezvoltate precum Pakistan şi Republica Democrată Congo, ceea ce compromite lupta împotriva poliomelitei, împotriva Ebola şi a altor boli care ar putea fi evitate datorită vaccinurilor”, a afirmat la rândul său Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, prezent de asemenea la Bruxelles.

Comisia Europeană şi OMS lucrează în special cu platformele digitale şi reţelele de socializare în încercarea de a contracara campaniile de dezinformare.

„Recentele anunţuri făcute de Pinterest şi Facebook conform cărora vor să îi dirijeze pe utilizatori spre informaţii exacte şi fiabile asupra vaccinurilor sunt binevenite, un bun început. Însă este nevoie de mai mult, aşa că sperăm că vor face mai mult”, a adăugat doctorul Ghebreyesus.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro