Sari direct la conținut

Operatorii de telefonie mobila, obligati sa decodeze telefoanele captive in retea

HotNews.ro

Furnizorii de servicii de comunicatii electronice vor fi obligati sa deblocheze, la solicitarea utilizatorilor, terminalele captive („codate”) in reteaua proprie, potrivit unui proiect de decizie al autoritatii de reglementare (ANC). Masura priveste in principal telefoanele mobile, dar se aplica si celorlalte terminale blocate in retelele de comunicatii electronice (modem, card de date etc). Deblocarea se va face gratuit daca perioada minima obligatorie de ramanere in retea stabilita prin contract s-a terminat, in caz contrar trebuind achitate diferente de pret.

Informatia pe scurt:

1. Un proiect de decizie al autoritatii de reglementare telecom (ANC) obliga operatorii de comunicatii electronice sa deblocheze terminalele blocate in retelele proprii.

2. Deblocarea se va face la solicitarea utilizatorilor si va fi gratuita daca perioada minima obligatorie de ramanere in retea stabilita prin contract s-a terminat, in caz contrar trebuind achitate diferente de pret.

3. Oficialii Cosmote spun ca masura nu afecteaza compania, deoarece telefoanele vandute sunt necodate, in timp ce oficialii Orange si Vodafone analizeaza noul proiect.

Potrivit proiectului, daca utilizatorul cere deblocarea inainte de sfarsitul perioadei minime prevazute in contract, furnizorul are obligatia de a face deblocarea, dar numai in conditiile in care obligatiile pe care utilizatorul si le-a asumat prin contract au fost indeplinite (achitarea unor diferente de pret sau penalitati de reziliere).

„Am introdus portabilitatea, dar utilizatorul trebuie sa isi poata lua cu el nu doar numarul, ci si telefonul atunci cand alege serviciile unui alt furnizor. Pentru asta, operatorii trebuie sa asigure clientului deblocarea terminalului, astfel incat acesta sa poata fi folosit in orice alta retea”, a declarat Liviu Nistoran, presedintele ANC.

Deblocarea, care la majoritatea telefoanelor mobile se face prin introducerea unui cod prin tastatura telefonului, ar trebui sa se realizeze in maxim 5 zile lucratoare de la inregistrarea unei cereri in acest sens.

Furnizorul va avea totodata obligatia ca, inaintea incheierii contractelor de furnizare a serviciilor de comunicatii electronice, sa informeze utilizatorul cu privire la costurile ce vor trebui suportate in situatia deblocarii terminalului inainte de implinirea perioadei pentru care a fost incheiat contractul.

Contactati de HotNews.ro, oficialii Cosmote au tinut sa precizeze ca masura nu-i afecteaza intrucat vand telefoane necodate.

Cosmote Romania si partenerii sai comerciali – Germanos, Internity si dealerii nostri independenti, comercializeaza telefoanele mobile din oferta Cosmote necodate, atat in cazul celor cumparate impreuna cu un abonament sau in cadrul unei promotii, cat si in cazul celor vandute “la liber.” Cosmote a avut aceasta politica comerciala inca de la intrarea sa pe piata”, au precizat oficialii operatorului.

Reprezentantii Orange si Vodafone au declarat ca in prezent analizeaza acest proiect de decizie.

Proiectul de decizie este scos spre consultare publica pana la data de 20 februarie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro