Operatorii mobili ar putea fi obligati sa tarifeze la secunda apelurile in roaming
Comisia Europeana ar putea schimba prezentul regulament privind roamingul de voce, prin obligarea operatorilor de telefonie mobila sa tarifeze apelurile in roaming la secunda si nu prin rotunjire la minut, pentru a inlatura suprataxarea aplicata clientilor de unii operatori, au declarat joi oficiali europeni, citati de Reuters.Comisia Europeana sustine ca in pofida regulamentului, plafoanele tarifare sunt cu circa 0,08 euro pe minut mai mari decat ar trebui si ca in lipsa tarifarii la secunda, clientii platesc in prezent cu 24% mai mult pentru apelurile efectuate si cu 19% mai mult pentru apelurile primite.
Potrivit Reuters, operatorii mobili considera ca ar trebui sa li se respecte dreptul fundamental de a-si stabili singuri preturile pe o piata competitiva. In Franta, Spania, Lituania si Portugalia, operatorii sunt obligati sa taxeze la secunda, dar reglementarile nationale nu sunt aplicabile si la nivelul apelurilor de roaming, a explicat Martin Selmayr, purtatorul de cuvant al comisarului european pe telecomunicatii Viviane Reding.
Oficialul european spune ca o solutie poate veni numai prin modificarea legislatiei europene, o decizie fiind asteptata in urmatoarele saptamani.
In Romania, Vodafone introduce taxarea la secunda pe 16 septembrie, Orange evalueaza posibilitatea
In Romania, Vodafone a anuntat la mijlocul lunii august ca, incepand cu 16 septembrie va introduce tarifarea la secunda dupa primul minut, pentru apelurile in roaming taxate cu eurotarif (apelurile efectuate si primite in UE si in tarile EEA) sau cu optiunea Vodafone Passport.
Contactati de HotNews.ro, oficialii Orange au declarat ca „in prezent se evalueaza aceasta posibilitate si se va lua o decizie in scurt timp”.
Din 30 august, se ieftinesc iar apelurile efectuate sau primite in roaming
Regulamentul privind roamingul de voce in UE, adoptat la 30 iunie 2007, a introdus plafoane de 0,49 euro pe minut pentru apelurile efectuate si de 0,24 euro pe minut pentru apelurile primite in strainatate. Potrivit acestei reglementari, plafoanele maxime sunt din nou reduse pe 30 august 2008, respectiv 30 august 2009. Astfel, pana pe 30 august, operatorii sunt obligati sa-si reduca tarifele de roaming pana la 0,46 euro/minut (fara TVA) pentru apelurile efectuate in tarile UE si pana la 0,22 euro/minut, pentru apelurile primite.
Acest regulament expira la 30 iunie 2010, daca Parlamentul European si Consiliul nu decid prelungirea termenului pe baza unei propuneri a Comisiei, un raspuns al CE urmand a fi facut pana la sfarsitul acestui an.
Potrivit Reuters, Viviane Reding va prezenta pana la inceputul lui octombrie o propunere de extindere a plafoanelor maxime la serviciile de voce pana in 2013 si de introducere a unor tarife maxime si in cazul mesajelor text si a serviciilor de date in roaming. De asemenea, orice plan de tarifare obligatorie la secunda se va regasi in propunerea acesteia, tarile membre UE si Parlamentul European urmand a avea ultimul cuvant.