OPINIE De ce ne fascinează atât de tare eclipsele totale de Soare. 100 de euro costă un avion low cost până unde va fi văzută următoarea eclipsă din Europa
Se face întuneric în plină zi, temperatura scade și cu 6-7 grade brusc, se simte vântul și, mai ales, într-un oraș se întâmplă asta de două ori pe secol. Eclipsa din 8 aprilie a retrezit discuții despre un fenomen care fascinează oamenii dintotdeauna.
Când Soarele se „stinge” pentru câteva minute în plină zi, oamenii nu au cum să rămână indiferenți. E un fenomen astronomic, dar și cultural și antropologic.
Următoarea eclipsă din București
O eclipsă totală de Soare este extrem de rară, iar în același loc de pe Pământ sunt maxim 3-4 eclipse totale de Soare într-un secol. În București au putut fi văzute eclipsele totale de Soare din 1961 și din 1999, iar următoarea, mai mică, va fi în 2081. Abia după anul 2200 vom avea una totală, care să se vadă și în București.
Recenta mare eclipsă, din 8 aprilie, „The Great North American Eclipse” a captat imaginația oamenilor. Milioane de femei, bărbați și copii s-au deplasat spre „banda de totalitate”, fâșia de 185 km lățime și mii de kilometri lungime din interiorul căreia eclipsa a putut fi văzută cel mai bine.
400.000 de oameni au privit-o pe siteul NASA
Unele hoteluri au avut tarife de 4-5 ori mai mari decât într-o zi normală și au existat orașe americane care au avut, pentru prima oară în istoria lor, mii de turiști. Acele orășele s-au pregătit 2-3 ani pentru momentul de glorie.
Pe Live-ul NASA de pe YouTube au fost, în minutul de maxim, 400.000 de privitori, în timp ce la o lansare de rachetă sunt cel mult câteva zeci de mii, iar la o conferință de presă sunt cel mult câteva mii. La ora publicării articolului, live-ul avea peste 12 milioane de vizualizări.
Fiind atât de rare și în timpul secular, o eclipsă de Soare este genul de eveniment pe care-l trăiești o dată în viață și cu greu îl uiți. Soarele este acoperit, simți că se răcește puțin în jurul tău și temperatura poate scădea chiar și cu 6-7 grade brusc. Sunt schimbări rapide și senzația este potențată și de faptul că este un eveniment așteptat pentru care te pregătești poate de luni bune (dacă, spre exemplu, ai făcut o rezervare la un hotel sau ai parcurs sute de km cu mașina).
Senzația este cu totul specială, mai ales dacă în jur sunt sute de oameni care fac deodată liniște totală, uitându-se în sus prin ochelari speciali de eclipsă sau prin diverse mini-dispozitive improvizate. A fost întuneric total chiar și peste patru minute în unele locuri din Mexic și SUA.
Eclipsa unește, apolitic, pe toată lumea
Într-o lume polarizată, o eclipsă are un caracter unificator: cum a fost și cazul în SUA. Zeci de milioane de oameni dintr-o țară, republicani sau democrați, au avut un motiv comun de bucurie, s-au strâns pe pajiști sau în parcări și s-au distrat la festivaluri dedicate Soarelui și acestui eveniment rar.
În România a fost o eclipsă totală de Soare în 1816, iar următoarea a fost vizibilă abia la 1960. Mulți ne amintim de eclipsa de la 1999, unii au păstrat și acea bancnotă specială de plastic (2.000 lei) și, poate, avem și ochelarii aceia galbeni dintr-un carton subțirel. A fost mare agitație în acea zi de august, acum aproape 25 de ani, iar Bucureștiul a fost singura capitală europeană ce s-a nimerit în banda de totalitate.
Există deja pe Facebook un eveniment pentru 2081
Cine a ratat acea eclipsă atunci știa că următoarea de acel gen, vizibilă din România, urma să fie abia peste 82 de ani!
Următoarea eclipsă totală de Soare vizibilă din România va fi abia în 2081, deci foarte puțini dintre cei care au sub 30 de ani au șanse să o prindă. Românii au creat un eveniment pe Facebook, pentru data de 3 septembrie 2081, la ora 8 dimineața. Nu putem ști dacă va mai exista Facebook (Meta) peste 57 de ani, însă eclipsa cu siguranță va veni la „rendez vous”.
Banatul și Oltenia vor fi favorizate
Nu trebuie să uităm un lucru: aceste eclipse de soare care s-au văzut din România în 1816, 1961 și 1999, nu s-au văzut drept totale de peste tot din țară, ci doar din interiorul unei „benzi de totalitate” care a avut trasee diferite și nu a fost foarte lată. Au fost locuri unde Soarele nu a fost acoperit total la niciuna dintre eclipsele de Soare ce au traversat România în ultimii 210 ani.
Spre exemplu, în 1961 banda de totalitate a traversat sudul României, cuprinzând orașe precum București, Craiova, Constanța, Turnu Măgurele, Ploiești, Tulcea și Sulina.
Banda de totalitate de pe 3 septembrie 2081 va acoperi doar o parte restrânsă a țării, în sud-vest, în zona localităților Timișoara, Caransebeș. Târgu Jiu, Craiova, Slatina, Caracal, Alexandria, Calafat sau Roșiorii de Vede.
La cât va ajunge biletul de avion pentru Spania, în 12 august 2026?
Următoarea eclipsă totală de Soare vizibilă din Europa va fi pe 12 august 2026 și în interiorul benzii de totalitate vor fi orașele spaniole Valencia, Zaragoza, Bilbao și Palma de Mallorca. Cine își va lua din timp bilet de avion poate obține un preț bun, poate și 100-150 de euro, dar cu cât se va apropia evenimentul, cu atât companiile aeriene vor urca prețurile, așa că vom vorbi despre sute bune de euro. Și la cazare ar trebui să ne așteptăm la prețuri triple. Dar poate că banii contează mai puțin atunci când ești în situația de a simți, fie și pentru câteva minute, cum ar arăta Pământul dacă natura s-ar supăra cu adevărat pe noi.